Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Историята за мезе С торта „Опълченците на Шипка” се отчете президентството преди 10 години

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Незрящи отбелязаха Деня на белия бастун в Свищов Кметът на крайдунавския град Генчо Генчев дари 100 лева на клуба им

Снимки: община Свищов

Незрящи от Свищов отбелязха Международният ден на белия бастун, който е символ на самостоятелността на слепите хора и стремежа им за достоен живот и равноправие. У нас този ден е отбелязан за първи път през 1980 година, с прояви организирани от Съюза на слепите в България.

Председателят на териториалната организация на слепите в крайдунавския град Мария Велчева благодари за активността на хората членуващи в нея и приветства гостите от ККП „Щастливеца“, които бяха дошли да представят фолклорна програма. Препълнената зала на Клуб на инвалида „Вяра, Надежда, Любов“  и в присъствието на кмета Генчев тя спомена, че информираността е много важна за незрящите хора и именно по тази причина всяка сряда се правят срещи в клуба, на които се обменят актуални новини и полезна информация.

Кметът на общината Генчо Генчев поздрави присъстващите за тяхната активност в обществения живот  и ги увери, че винаги могат да разчитат на подкрепата на община Свищов при реализирането на своите инициативи, след което дари на клуба сумата от 100 лева.

Международния ден на белия бастун – 15 октомври се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите, с цел привличане на вниманието на световната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага, бастуните използвани от слепите хора да бъдат в бял цвят, за да се забелязват по-добре и още следващата година кметът на Париж реализира тази идея. Белият бастун е признат като знак за зрително увреждане и символизира самостоятелността на зрително затруднените лица. Посредством него, използвайки определени техники, хората с нарушено зрение получават по тактилно-двигателен път информация за състоянието на обкръжаващата ги среда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.