На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Неизвестна крепост край остров Свети Тома

Открита е неизвестна крепост край остров Свети Тома. Това е станало по време на подводните проучвания на проф. д-р Иван Христов, съобщиха от общината в Созопол. Подводната експедиция на Националния исторически музей в района на остров Свети Тома е финансирана от Министерство на културата по предварително спечелен проект.

В състава ѝ, под ръководството на проф. Христов, са инж. Кирил Велковски – геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов – геодезист от фирма Картпроект, водолази от Общински водолазен център- гр. Созопол с ръководител Тенчо Тенев.

Проучванията са естествено продължение на сухоземните от месец юни, при които бяха локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилице, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир.

01-2Извършени са били водолазни спускания под вода, като са картирани две места с ниска концентрация на фрагментирана керамика. Първата зона в която се откриват силно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка I хил. пр. Хр. е разположена в югозападното продължение на острова на дълбочина едва 1 м.

Тук са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина 1 м. Тези блокове се откриват перпендукилрно на подводния риф и са част от силно разбита от морските стихии структура преграждаща острова от достъпната в миналото западна страна. Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена дело на древните траки.

От южната страна на острова на дълбочина 9 м. интерес предизвизвиква откриването на част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета които са били предназначени за древен строеж на острова.

Археолозите са категорични, че островът в миналото е бил полуостров. Доказателство за това са измерванията на ясно очертаващия се широк риф, който свързва материка със сегашния малък черноморски остров. Както споменахме по средата между сушата и острова най-дълбоката част е едва 2 м.

Предвид общото покачване на водите на Черно море в периода VІІ–ХІІІ век големият провлак свързващ Св. Тома с материка е залят. Тук трябва да се вземе под внимание фактът, че всички заляти структури в крайбрежната зона на провинция Хемимонт от периода V–VІІ век се намират на дълбочина от 0, 50 до 1,40 м.

По-ранните градежи от Елинистическата и Класическата епоха можем да търсим на по-голяма дълбочина до 6-8 м. Тези предварително оповестени изчисления са индикация за коренно различна брегова ивица в древността от сегашната, както и на сравнително по-голяма сухоземна територия на обектите от Късната Античност в това число и изследвания остров.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Факт е наличието на много строежи, които се забелязват под водата покрай бреговете на Черно море. Този факт е неопровержимо доказателство за тракийска цивилизация, която е заличена от нещо като потоп. Това всъщност обяснява факта, че морето е прекръстено от Понтийско море на Черно море. Този тракийски народ е същия, който и сега живее покрай Черно море и езикът на този понтийски народ е същия и сега – основно български. Както пишат античните автори, всички траки са всъщност българи. Има документи, в които се посочва, че преди Новата Ера има държава България, която води името си от каняс Болг (син на кесар (цесар, цезар, цар) Колад). Терминът „траки“ всъщност е събирателен като „варвари“, а всъщност това са автентични келти, което е коренното европейско население, наричано обидно „варвари“ от надменните и нагли египетски пришълци наречени „гърци“. Балканския полуостров, преди това си е бил континентален терен, където са живеели планински български племена, затова като става полуостров получава името Български на българския Княз (Каняс, Кан), т.е. БолгКан, което сега се произнася Балкан.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.