На 18 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 18.11.2019

Алхимията – наука или магьосничество

Кларинетът – кармата на фамилия Димитрови Три поколения проправят пътя на музикалния инструмент в България

Георги Дерменджиев: Гледаме напред Капитанът Ивелин Попов може и да отложи оттеглянето си от националния

Еврото помага на Германия да не се превърне в Япония

Трето наводнение за седмица във Венеция

Без привилегии за имигрантите от ЕС Ще се чакат 5 г. за социални помощи и ще се плаща допълнителна такса за здраве

11 души бяха ранени при стрелба в кафене в Одрин

Суецкият канал навърши 150 години (ИНФОГРАФИКА) Идеята била замислена още от фараоните

България с исторически успех над Чехия

Израел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Кметът Фандъкова награди Тео Ушев за принос към културата на София

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Неизказаните грехове на Горбачов Всичко, което Хитлер искаше да направи със СССР, беше сторено от мистър “Перестройка”

Единият е убиец и изнасилвач, другият – убиец и насилник

Дълго време изглеждаше, че ако има и може ясно да се покаже на хората модела на абсолютното зло, то това е Хитлер. Той открито призоваше за унищожението на хората, не заради това, че те са извършили едни или други действия, а заради това, че са обявени за непълноценна раса. Той открито обяви, че само неговия народ има право на достоен живот и си постави задачата в името на тази цел да поробят останалите. Той открито призоваваше за унищожаването на другите страни и на тяхното ограбване.

Той култивираше насилие и война. Той не само говореше, но и го направи. Той даваше заповед да се унищожат милиони – просто заради етническата им принадлежност и ги унищожи. Той поробваше други страни и народи и ги принуждаваше да бъдат роби на неговия народ.

Водеше войни, за да унищожи други страни. Завоюваше ги и ги ограбваше. На този фон дори начинът, по който се отнасяше към политическите си опоненти с хвърлянето им в затвора, изтезанията и унищожаването, не изглеждат особено чудовищно: арестите, изтезанията и екзекуциите са във вечния арсенал на политическата борба. Разбира се, той беше особено жесток, но не повече от императорите на древния Рим или монарсите от Средновековието.

Но малцина бяха тези, унищожили милиони и цели нации. Малцина бяха онези, призоваващи за жестокост и унищожение – като естествено и нормално поведение. И малцина бяха тези, които обявиха своя народ с право на живот, докато други нямат такова право по рождение. И никой към този момент не беше унищожавал толкова милиони и не беше започнал такива кървави войни като него.

Горбачов може да изглежда точно като неговата противоположност. Той говореше за свят без насилие. Горбачов говореше за това, че трябва да се избегне заплахата от война. Горбачов призоваше към разоръжаване. Горбачов осъди омразата и кръвопролитието. Горбачов призоваваше, че интересите на едни държави и класи трябва да се разглеждат като по-важни от интересите на други държави и класи. Горбачов призоваваше всички да сключат примирие и да се договорят с всички, обяви някакви неизвестни „общочовешки ценности“. Той призоваваше към „консенсус“ и споразумение. Той призоваваше да разрешават конфликтите чрез преговори и никога да не се използва насилието в политическа борба.
Бяла, гъста, чиста, пухкава. Само, че покрита с кръв и мръсотия.

Хитлер честно каза: „Ще завладея целия свят. Само арийците имат право на живот и щастие. Всички, които не са арийци, или ще застанат до стената, или ще станат роби на арийците. Вървете и убивайте!“ – каза го прямо и никого не заблуди. Онези, които не разбраха или не смееха да се противопоставят, се предадоха на милостта му и се съгласиха на робство. Който разбра и имаше смелост, започна да се бие. И обясни на кандидатите за господство къде им е мястото.

Хитлер се оказа доста прям и последователен: той не избяга от Берлин, когато съветските войски го щурмуваха, и като войник се застреля, когато видя, че е загубил.

А относно Съветския съюз, е ясно, че той искаше да го унищожи. Да раздели страната на части, да ограби народа, да унищожи културата му, да го научи на робство и неграмотност, да го превърне в работещите животни. Но не успя.

И всичко, което Хитлер искаше да направи със СССР, беше направено от Горбачов. Той обещаваше и провъзгласяваше само хубавото, мирното и доброто, но СССР беше доведен до икономическа катастрофа и разделен на части, хората бяха ограбени и унизени, страната беше покрита с кръв, човешките и индустриалните загуби бяха съпоставими само с последствията от нацистката инвазия.

Нещо повече, Горбачов никога не обяви тази своя цел, а говореше точно обратното, че не трябва да се пролива кръв по никакъв начин, дори враговете не трябва да се убиват, а Съветският съюз и социализма трябва да бъдат запазени…

Хитлер никога не излъга и директно казваше, че ще убива и кого ще убие. Горбачов казваше, че не е необходимо да убива никой, а създаде свят и условия, при които хората започват да се убиват един друг. Хитлер започва войната, която, ако я броим от Мюнхен, продължи седем години и доведе до смъртта на 50 милиона души. Горбачов, след като обезоръжи и унищожи СССР, одобри американската инвазия в Ирак през 1990 и принуди ГДР да се съгласи с анексията от ФРГ, даде Афганистан на ислямистите, проправи пътя за поредицата войни, които вече продължават повече от 30 години. И колко милиона загинаха в тях, никой не може да каже със сигурност. В Русия около 15 милиона души платиха за разпадането на страната, в Ирак милион, колко бяха в републиките на Съюза, в Либия, Сирия, Югославия, Афганистан – никой не може да каже със сигурност.

Хитлер призоваваше да се убива. Горбачов призоваваше да няма съпротива на убийствата. Хитлер каза, че носи на света онзи стар и според него здрав животински инстинкт на хищника, който винаги е управлявал света. И призоваваше своя народ да живее според законите на хищниците, да станат хищници и да убиват и да властват.

Горбачов говореше, че носи на света нещо ново, което уж никой не е виждал: „ново политическо мислене“ и според него здраве и разум – покорност на тревопасното животно. И призоваваше своя народ да живее според законите на тревопасните, ставайки жертви, да се подчиняват и да не се съпротивляват. Това е мечтата на буржоазните интелигентни градски майки: да научат детето си да не се бие на улицата, а когато го нападат, тихичко да се отдръпне.

Хитлер учеше своя народ: „Убивай други и властвай над тях! По-добре да умрете, отколкото да се предадете!“ Горбачов учеше своя народ: „Отпусни се и се наслаждавай. По-добре да бъдеш изнасилен, отколкото да получиш поне една синина“. Хитлер винаги е изказвал своята зверска, хищна истина. Горбачов винаги изричаше своите животински, страхливи и слабоволни лъжи.

Хитлер в своя зверски инстинкт се бори докрай за безчовечни идеи и водеше вече безсмислена, но отчаяна борба със своята армия. Горбачов предаваше и предаде своята страна, своята партия и своя народ винаги и на всяка крачка. Претърпял поражение, Хитлер имаше честта и достойнството да се застреля, за да не подпише капитулация и да не бъде пленен от враговете си. Горбачов се отказваше всеки път и всяка година от своята власт, отказваше се от нея без съпротива и се гордееше, че си тръгна така – изнасилен, но жив.

Бъдейки владетел на половината свят, той размени своята корона за каубойска шапка в имението Рейгън, в която, като в шутовска шапка, бе сниман от гостите на бившия американски президент, обявен в света за „победител на комунизма“, тоест победител на това, чийто лидер и представител официално някога беше Горбачов.

Хитлер нахлу в нашата страна, за да победи СССР. Горбачов ръководеше СССР, за да го отучи да се съпротивлява. Хитлер убиваше. Горбачов покваряваше и развращаваше. Хитлер направи от своя народ хищник, който трябваше да бъде затворен в клетка, и обрече Германия на катастрофа, на поражението и унижението. Но поне тя се сражава… Горбачов превърна своя народ в зеленчук и обрече СССР да се превърне в нищо.

Могже ли да ги сравним двамата? Сравнението е очевидно.

Кой е по-лош? Да, Хитлер винаги е бил и остава образец на абсолютното зло. Но на фона на Горбачов – вече не изглежда така.
Просто дори абсолютното зло е различно. Както в естетиката: понякога красиво, понякога възвишено. Но също така понякога има ужас и понякога низост.

Ето го Хитлер – носителят на абсолютно зло, както абсолютният Ужас.

И Горбачов – носителят на абсолютното зло, както абсолютната Низост.

Хитлер е кръв. Горбачов е кръв и мръсотия. Първият е убиец и изнасилвач. Вторият също е убиец, но също така и насилник.

Лъжец и страхливец.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.