Неизлъчван филм с Апостол Карамитев и Емилия Радева се завърта на "Любовта е лудост"

12 ленти се борят за приза "Златната Афродита"

12 филма от цял свят влизат в битка за голямата награда "Златната Афродита" на XXV Международен кинофестивал "Любовта е лудост". Той бе открит в петък вечерта с традиционната пищна церемония и дефиле на любими актьори на входа на Фестивалния и конгресен център. Първата прожекция бе на шедьовъра "Анна Каренина. Историята на Вронски" на руския режисьор Карен Шахназаров. Продукцията е тазгодишна и не е част от състезателната програма, както и щатският филм, който ще закрие фестивала - "Джаки" на Ноа Опенхаймер. В него ролята на Джаки Кенеди е поверена на Натали Портман.

В продължение на 10 дни фестивалната публика ще види над 100 филма. Освен основната програма, ще има младежки състезателен модул, панорами на чуждестранни кинематографии, ретроспекции на българското кино. Сред любопитните заглавия е непоказваният досега българо-чешки филм от 1957 г. "Легенди за любовта" с Апостол Карамитев и Емилия Радева. Голямата актриса ще бъде отличена със специалната награда за цялостен принос към киното, а в рамките на фестивала предстои и премиера на нейна книга.

Четвъртвековното издание на "Любовта е лудост" ще мине под мотото "Да спасим кино "Модерен театър". Организаторите са си поставили за цел да върнат блясъка на едно от най-старите кина в Европа, строено през 1908 г., което обаче от 15 г. е затворено и се руши. За юбилея фестивалът ще излезе извън Варна и ще направи гастрол с два конкурсни филма в Двореца в Балчик. В неделя и в понеделник там безплатно ще бъдат прожектирани френската комедия "Съдбовна нощ" и руската драма "Болшой".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино