Нейко - човекът оркестър

Като скромен, но изключително интересен човек се слави книгоиздателят от Велико Търново Нейко Генчев. Той е езиковед, преводач, бизнесмен, общински съветник, шеф на институт, музикант и производител на полиграфска техника.

Влизам в полиграфическата база на “Фабер” и само след миг придобивам чувството, че се намирам на снимачната площадка на холивудски филм или в редакцията на голям вестник. Цари същата трескава работна обстановка - излиза клиент, на вратата идват двама други, влиза служителка, пита нещо и излиза, звънят телефони, пристига куриер с пратка. В “окото на бурята” забелязвам човек на средна възраст. Посреща и изпраща хората, отговаря делово на въпроси, на телефонни обаждания и изглежда напълно спокоен.

“Аз съм собственикът. Всъщност единият от двамата”, казва Нейко Генчев и посочва към млад, също така усмихнат и приветлив мъж. После пояснява, че това е синът му Генчо, с когото са съдружници.

“Няма по-голямо щастие от това да работиш заедно с детето си”, усмихва се Генчев-старши.

Разговорът с търновеца енциклопедист се лее леко. Човекът срещу мен изглежда не се интересува от публичност. В началото ми отговаря почти неохотно и скоро разбирам, че изключително цени времето си.

Тази година издателството навършило 20 години. Без много шум, но с майсторство и отдаденост на работата е спечелило приятели и клиенти в цял свят. И в момента е на трето място в страната по обем на книжната си продукция. Генчев и син са издали над 2600 собствени заглавия, а по поръчка - вече никой не знае колко, може би около 8000.

“Ние наистина сме за Гинес… Едва ли има по света екип, който да произвежда толкова много с толкова малко хора”, каза с широка усмивка Нейко Генчев.

Това очевидно е печеливша рецепта, защото му е донесло и много признания. Като най-голямо той оценява това, че през 2007 г. младото все още издателство от старата столица е избрано между 300 европейски издателства да подготви и да отпечата Юбилейната книга на Европа. Тя е издадена по случай 50-годишнината на ЕС с автори първите политици на Стария континент в онзи момент като Кофи Анан, Жозе Мануел Барозу и др.

“Най-ценното в моята професия е, че контактувам постоянно с интелигентни и стойностни хора. А понякога и с изключителни. Досегът с авторите непрекъснато ми дава нов поглед върху нещата, нови познания, нови емоции. Това е изключително интелектуално удоволствие. Общуването с личности като Алан Лайтман, Емил Андреев, Марек Биенчик, Алисия Аса, Ерик Уайнър, Мирча Картареску е нещо, което няма как да се оцени.”

Въпреки голямата натовареност в издателския бизнес Генчев намира време да участва в решаването на проблемите на община Велико Търново. Той е общински съветник от ПП ГЕРБ от гражданската квота.

Мястото в бележника ми свършва, но списъкът с неговите ангажименти продължава. Споделя, че е съпредседател на Института за приложна музеология със седалище в София.

“Музеите са богатството на една нация, а книгите - нейната памет. Горд съм, че “Фабер” в момента е най-големият издател на музейна литература.”

Бъдещите му професионални планове са още по-амбициозни. Започнало е мащабно разширение на печатната база. Скоро се чака да излезе регистрацията на новата международна корпорация БЕМИНИС, която произвежда полиграфическа техника.

“Това е модулна линия машини за направа на книги с твърда подвързия. С партньорите ни от Крушевац, Сърбия, работим от няколко години и имаме успех. Продаваме вече стотици машини, дори и в Китай и Индия, където са нашите преки конкуренти. Но следващата ни цел е да стъпим мащабно на европейския пазар, затова и регистрираме нова компания, в която най-вероятно ще се включат и румънски партньори”, изтъква бизнесменът артист.

Сред големите страсти на Нейко Генчев е и музиката. Наскоро с приятели, любители музиканти - известен моделиер, общински съветник, колбасар и психолог, се събрали импровизирано, за да участват в благотворителен концерт. Оказало се, че старата любов към музиката ръжда не хваща.

“Започнахме на шега, то пък взе да се получава добре. Така че ще продължим, но ще държа да се заемем по-сериозно. Пък и аз съм бил 15 години професионален музикант, не може да има компромиси. Група “Спейс” трябва да стане една от най-добрите групи”, амбициран е Генчев.

Често негови близки и приятели се чудят откъде намира време за всички тези занимания, нали все пак денонощието е само 24 часа?

“Не е така. Денонощието е цели 24 часа”, заявява Нейко Генчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица