Неймар и възкресението на Бразилия

Brazil's forward Neymar celebrates after scoring against Paraguay during their 2018 FIFA World Cup qualifier football match in Sao Paulo, Brazil on March 28, 2017. / AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL

МОСКВА – Една цяла нация затаи дъх в един миг. Неймар лежи на терена на стадион „Естадио Гасталао“ във Форталеза. Колумбиецът Хуан Камило Сунига току-що е забил коляно в кръста на бразилския нападател. Домакините на световното водят с 2:1, а до края на четвъртфинала остават само четири минути. Неймар иска да стане. Прави първи, втори опит. Иска да играе. Марсело крещи до него с всичка сила: „Не, не! Не мърдай! Чакай лекарите!“ Неймар отговаря: „Не чувствам краката си!“ Край страничната линия е истински хаос. Съдията не пуска лекарския екип, Марсело полудява. Накрая с носилка Неймар излиза от терена и веднага потегля към болницата. Агония! Контузията е тежка. Цял стадион хора не спят пред клиника „Сао Карлос“ във Форталеза. Молят се за своето „дете“.

Това е само една малка част от трагедията на цяла нация, която се случи преди четири години. В този миг световното свърши за Неймар. Въпреки че на всеки десетина минути се появяваше нова информация – повече или по-малко вярна, нападателят не влезе в игра до края. Единствената добра новина за Неймар бе, че контузията не застрашава живота му. Нито възможността да ходи и отново да играе. Но на 8 юли 2014 година заедно с Неймар плакаха и десетки милиони бразилци.

След този ден най-успешната страна във футбола изживя фиаско, което човек не пожелава и на големите си врагове. Рекордна загуба с 1:7 от Германия в полуфинала. За първи път от 39 години „селесао“ падна на свой терен. Кошмарът в Белу Оризонте бе толкова жесток, че в 29-ата минута германците водеха с 5:0. След почивката някои фенове дори ръкопляскаха на Бундестима. Бразилия отново не спа цяла нощ, но от ярост. 11 милиарда долара хвърли правителството под ръководството на Дилма Русеф. И всичко това за този срам. После фиаското завърши с 0:3 и от Холандия в малкия финал за третото място. Най-великата футболна нация не бе на колене. Тя бе в кома. Луиш Фелипе Сколари донесъл петата и последна световна титла през 2002 година бе обявен за враг №1 на нацията. „Ще бъда запомнен не като шампион, а като треньорът, загубил с 1:7“, промълви легендата.

Бразилия се нуждаеше от осем години, за да се възстанови от кошмара 1:2 срещу Уругвай на финала на Мондиал 50. Германският шамар доведе до две срамни представяния на Копа Америка. През 2015-а именно Неймар предизвика масов бой при загубата от Колумбия. Няколко пъти той се спречка със своя екзекутор от Форталеса – Сунига. „Поне ми се извини, кучи сине“, изкрещя звездата. Да, Неймар бе излекуван физически, но раната в сърцето кървеше. На Копа Америка през 2015-а Бразилия отпадна на четвъртфинал. Година по-късно на юбилейната се срина още в груповата фаза.

„Загубата от Германия ни преследва като дух – призна тогавашният треньор Дунга. – Гледахме мача вкъщи и жена ми се разплака при третия гол.“

Бразилия взе минимален реванш. Победи Германия с нейния любим метод – дузпи, на финала на олимпийските игри. Неймар не отиде на Копа Америка, за да играе на този необичаен за футболните звезди форум. Кой ще бие петата дузпа за Бразилия? Естествено, че Неймар. На „Маракана“ той тръгна към вратата, взе топката, целуна я и прати вратаря Тимо Хорн в другия ъгъл. Митичната арена изпадна в екстаз. Неймар коленичи, пак се разплака и вдигна ръце към небето. Не беше толкова от радост. Неймар си върна увереността. Както и цялата нация.

Днес Неймар е в Русия с най-важната мисия. За Лео Меси твърдят, че да настигне Диего Марадона трябва да спечели мондиал. От години Неймар е сочен като наследника на Пеле, триумфирал три пъти с най-ценната купа. Нападателят е най-скъпият футболист в света – 222 милиона евро. Своенравен и нахакан, бе една от причините ПСЖ да уволни треньора Унай Емери. В националния отбор Тите се опитва да сваля звездата си на земята. „В първата ни среща му обясних, че не е необходимо сам да печели мачовете и сам да поема вината, ако не бие“, каза селекционерът. Емблематичен остава разборът преди квалификацията срещу Еквадор в Кито. Тите показа запис на баскетболната звезда Леброн Джеймс във финал от НБА за своя „Кливлънд Кавалиърс“ срещу „Голдън Стейт Уориърс“. В този момент съотборникът му Кайри Ървинг стреля необмислено, а Джеймс, вместо да му се кара, тича да отнеме топката. „Това е демонстрация на отборния дух, при нас също не трябва да има звезди“, каза Тите.

Бразилия е фаворит №1 на Мондиал 2018. Под ръководството на новия треньор „селесао“ спечели девет поредни победи. Сред тях са впечатляващите 3:0 над Аржентина и 4:1 над Уругвай. Притеснението е отново в Неймар. Нападателят не е играл официален мач от края на февруари. Но Фелипе Коутиньо, Габриел Жезуш, Вилиян, Роберто Фирмино и Дъглас Коща са във фамозна форма. Отборният дух, за който Тите говори, вече е на лице. Няма егоизъм дори в играта на Неймар.

Русия чака. Възкресението на петкратните световни шампиони е факт. А една цяла нация отново е затаила дъх.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят