НЕК ще плати 80 000 лева за ремонт на Цанков камък

Националната електрическа компания ще плати 80 000 лева за ремонта на язовир Цанков камък,  съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев пред БНТ.

Той уточни, че язовирът не е със спукани стени или чашки, а има скъсване на поставената по дъното му геомембрана, която се коригира. Реконструкцията ще отнеме месец, като язовирът няма да бъде източен изцяло.

Скъсването е установено при планова проверка, която се извършва на всеки пет години. Илиев коментира също така, че прокуратурата е в правото си да провери самото изграждане на язовира, който е много скъп, а произвежда малко ток.

"Той е в една карстова област и за да бъде решен този проблем, там е покрито с една геомембрана и с пръскан бетон, за да не може да изтича вода. Още по време на строителството проектантът е предписал, че трябва да се направи оглед след петата година и ние правим в момента точно този оглед, няма нищо спукано.

За наша радост всичко излезе не мога да кажа отлично, но е добре. Не е желателно сега да изпразним целия язовир, защото е изпразнена една малка част от него. Тази вода все пак е ценна, използва се освен за енергетика, също така за напояване.

Друга тема е защо сме го правили, защо сме изхарчили 1 милиард за 80 мегавата, които ги използвам по-малко от 1200 часа в годината. Но иначе експлоатацията му е нормална, в НЕК, не защото аз съм й директор, са най-големите специалисти по експлоатация на язовирни стени, обясни Илиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес