Немска помощ за кастриране на котки в Шумен

Акция за безплатно кастриране най-вече на улични котки започна кучешкия приют в Шумен. От нея могат де са възползват и собствениците на домашни котки. Край всеки жилищен блок има поне по 5 животни, нека домоуправителите да ни сигнализират, ние ще отидем и ще ги приберем. Това обяви управителят на приюта в Шумен Дария Георгиева. От няколко дни в града е Катрин Флюкигер, представител на немския спонсор „Bernd-Stephan-Tierschutz-Stiftung”, който поема 60% от годишната издръжка на кучешкия приют в Шумен. Сега германците са намерили допълнителни средства от немска фондация и са решили да ги насочат към кастрация на котки.

Причината е, че те стават все повече в Шумен и пред вратите на приюта се изоставят малки мяукащи. Правят го стопани, които не са кастрирали домашните си писани. Кучешкият приют вече се грижи за 40 котки, а за тях е нужна храна и средства за медикаменти. Единственият начин да се овладее котешката популация, е кастриране на улични и домашни любимци. В Шумен напълно безплатно тя ще се прави в кабинета на д-р Валентин Атанасов. Средствата ще стигнат поне за 75 котки, но немският спонсор продължава да търси още средства. Така шуменци могат да си спестят между 45 и 70 лв., колкото струва една кастрация.

Флюкигер е категорична, че по улиците на Германия котките са рядкост, срещат се в селски и индустриални райони. Въпреки това, сега се обмисля въвеждането на задължителна кастрация особено за домашни котараци, които са отглеждат на по-ниски етажи и могат да излизат навън. Собствениците на мяукащи не плащат данък, но притежателите на кучета в Германия дължат между 100 и 150 евро годишно, казва природозащитничката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони