Немският "Шарли Ебдо" осмя Меркел още в първия си брой

Някои поставят германския канцлер Ангела Меркел на пиедестал, но френският сатиричен седмичник „Шарли Ебдо” я сложи на тоалетна чиния в първия си брой, отпечатан и на немски.

Списанието се появи по павилионите във ФРГ днес и това е първото му издание на чужд език. Известно с хапливите си карикатури и коментари, изданието показва как Меркел, седнала на порцеланов трон, чете „Шарли Ебдо”, а текстът гласи „Шарли Ебдо – това е освобождаващо”. Карикатуристът и издател Лоран Сорисо, известен като Рис, тежко ранен при нападението през януари 2015 година, вярва, че в Германия има пазар за „Шарли Ебдо”. „Хуморът е навсякъде, дори в Германия”, каза Рис пред телевизия ARD.

Рис изтъква, че този експеримент е опит за намиране на нови почитатели на списанието, които да помагат то да бъде защитавано. След кървавото нападение в редакцията на седмичника, в което загинаха 12 души от екипа, сега „Шерли Ебдо” се прави на тайно място. Немското издание ще се редактира от 33-годишна берлинчанка, която по съвет на колегите си, ще използва псевдонима Минка Шнайдер. Пред „Зюддойче цайтунг” Шнайдер припомня, че движението за солидарност "Je suis Charlie" е било особено силно във федералната република.

Броят е отпечатан на 16 страници в тираж от 200 000 броя и включва главно статии и карикатури, преведени от френски, но редакторите смятат да подготвят и отделно съдържание за пазара във ФРГ. Медиите в Германия приветстваха пристигането на „Шарли Ебдо”, който ще се съревновава с „Титаник” и „Ойлешпигел”.

Всекидневникът „Франкфуртер рундшау” изтъкна, че независимо, че френското сатирично списание гордо прескача границите на добрия вкус, присъствието му в Германия трябва да се приветства. Хуморът на „Шарли Ебдо” е изтънчен колкото валяк, а неговата безочливост, особено стане ли дума за релиии, е легендарна, коментира „Франкфуртер рундшау”. „Списанието е наистина нагло. От 1 декември негов обект са и германските читатели. Какво да кажем? Много просто: Добре дошъл, „Шарли Ебдо”!”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа