Условна присъда и 5000 лева глоба за британец, отглеждал коноп в Търново 20-годишен, спипан с наркотици, се споразумя с прокуратурата

Пролетната сеитба в Търновско приключва до 10 дни

Уточниха кой, с кого и на кои дати се е срещал по казуса “Иванчева”

Валери Симеонов ще ръководи заседание на Координационния съвет по концесиите

Инвестират 2,3 милиона лева в инфраструктурата и облагородяването на старинния квартал „Варуша“ в Търново

Третират кестените в Търговище срещу листоминиращ молец

Стартира третият сезон на мащабните улични ремонти в Търговище

Административните услуги да се предоставят по идентичен начин в цялата страна Това решиха областните управители на форум в Арбанаси

Десетима от задържаните служители на ДАИ-Благоевград обвинени за участие в престъпна група

Прокуратурата прецизира обвиненията срещу кмета на “Младост” Десислава Иванчева

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов е избран за заместник-президент на НАЛАС

Валери Симеонов ще се срещне с украинския министър на образованието и науката Юлия Гриневич

Горски се обучаваха как да гасят с нови пожарни коли

Четири години затвор за австрийски треньор по ски, обвинен в сексуален тормоз над ученици

ЕС призова Русия, Иран и Турция да изпълнят обещанията си за Сирия

Немски славист посвети книга на Великотърновския университет Проф. Хелмут Вилхелм Шалер е член на редица авторитетни международни научни общности

Излезе от печат книгата на заслужилия немски българист, славист и балканолог проф. Хелмут Вилхелм Шалер, която е озаглавена „Българският език в миналото и настоящето. От старобългарския към език на Европейския съюз“.

„Не само на национално, но и на международно равнище Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ има особени заслуги за изследването на българския език от историческа и съвременна гледна точка“, заявява авторът.

Проф. Шалер е член на редица авторитетни международни научни общности като Societas Linguistica Europaea, на Научния съвет на Обществото за Югоизточна Европа в Мюнхен, член е на Комисията по история на славистиката, на Комисията по граматичен строеж на славянските езици, председател на Комисията по балканско езикознание към Международния комитет на славистите.

От 1996 г е председател на Немско-българското дружество за насърчаване на връзките между Германия и България със седалище в Берлин. На проф. Шалер се дължи възстановяването на основаната от Густав Вайганд Българска библиотека от 1977, на Българска сбирка, Годишник България. Той е почетен доктор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Автор на многобройни публикации на българистична, славистична и балканистична проблематика. Няколко пъти той е гостувал във ВТУ и е редовен участник в международните научни конференции по устна комуникация, организирани от Катедрата по съвременен български език.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.