Немски славист посвети книга на Великотърновския университет

Проф. Хелмут Вилхелм Шалер е член на редица авторитетни международни научни общности

Излезе от печат книгата на заслужилия немски българист, славист и балканолог проф. Хелмут Вилхелм Шалер, която е озаглавена „Българският език в миналото и настоящето. От старобългарския към език на Европейския съюз“.

„Не само на национално, но и на международно равнище Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ има особени заслуги за изследването на българския език от историческа и съвременна гледна точка“, заявява авторът.

Проф. Шалер е член на редица авторитетни международни научни общности като Societas Linguistica Europaea, на Научния съвет на Обществото за Югоизточна Европа в Мюнхен, член е на Комисията по история на славистиката, на Комисията по граматичен строеж на славянските езици, председател на Комисията по балканско езикознание към Международния комитет на славистите.

От 1996 г е председател на Немско-българското дружество за насърчаване на връзките между Германия и България със седалище в Берлин. На проф. Шалер се дължи възстановяването на основаната от Густав Вайганд Българска библиотека от 1977, на Българска сбирка, Годишник България. Той е почетен доктор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Автор на многобройни публикации на българистична, славистична и балканистична проблематика. Няколко пъти той е гостувал във ВТУ и е редовен участник в международните научни конференции по устна комуникация, организирани от Катедрата по съвременен български език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони