Немци вдигат завод за пелети от боклук в Шумен

Немски инвеститор е закупил 70 дка частна земя в непосредствена близост до депото за отпадъци в шуменския кв."Дивдядово". Идеята е на терена да се вдигне завод за производство на висококалорични пелети след преработката на боклук.

От Община Шумен уверяват, че инвеститорът ще спази всички изискванията на Закона за опазване на околната среда. Ще бъде извършена оценка на въздействието върху околната среда и ще се набележат мерки за предотвратяване и ограничаване на промишленото замърсяване.

Около 3 години са продължили преговорите с германският инвеститор, който вече е регистрирал българско дружество със седалище в Шумен - "Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт - Шумен" ООД, което ще оперира инсталацията.

На сесията на Общинския съвет в четвъртък темата предизвика дебати след внесено питане от страна на съветника от БСП Веселин Пенчев за повече яснота.

Кметът Любомир Христов бе категоричен, че обществено обсъждане е имало, предстои и ново. Въпросът е коментиран и на заседание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което членуват 10-те общини от Шуменско, и всички кметове били "за" завода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони