Немци изместват англичаните за имоти у нас

Харчат пенсиите у нас и живеят много добре

Немски пенсионери трайно изместват англичаните от пазара на имоти в България.

Пример за това са германските заселници, които оживяват обезлюденото генералтошевско с. Сираково. Заради липсата на препитание млади хора в селото почти няма. Повечето от 82-мата постоянни жители са пенсионери. Много къщи пустеят, но от няколко години чистият въздух и ниските цени привлекли чужденци.

“Имаме един руснак и един англичанин, които купиха къщи за летен отдих. Но немците се заселват за постоянно и после сами водят свои приятели на огледи”, разказа пред “Труд” Стелка Петрова, кметски наместник на Сираково.

Първите германски пенсионери се настанили в селото преди повече от петилетка. Харесало им и скоро след тях къщи купили още две семейства, а след дни в селото чакат десант от бъдещи немски новодомци. “Нашите са направили цял списък с кандидати, те проучват и имотите за продажба”, обясни Петрова. Според нея това е шанс за селото да се спаси от ромски набези в обезлюдените къщи.

Чрез жива реклама се множат и чуждестранните жители в крайморското курортно с. Кранево. Преди десетина години имоти там купили 4-5 немски пенсионери. Повлекли крак и ги последвали още десетина семейства. Редом с тях в Кранево на топло старините си карат датчани и норвежци.

“Някои купуват, след като са били на почивка в съседния курорт Албена. Отскачат до Кранево, влюбват се в плажа и в ниските цени и скоро след това се връщат като новодомци. Рядко ползват посредници и винаги държат на личния оглед”, обясни кметът Румен Николов. Според него за разлика от многолюдните руснаци, които купуват основно ваканционни апартаменти и печелят от тях, германците предпочитат къщи, в които си живеят цяла година. Стягат ги, правят хубави градинки, но не се занимават с овощарство, туризъм или друг бизнес. Просто си харчат пенсиите у нас и живеят много добре.

България - рай за Бригите и Бернд

С 958 евро на месец не можеш да живееш във ФРГ, тук е разкош

Ваня Енчева

Труд, Берлин

България е рай за немски пенсионери, които с 958 евро на месец биха мизерствали в родината си, а у нас живеят едва ли не в разкош. Това става ясно от репортаж, излъчен по частния тв канал RTL.

Разказана е историята на семейство Бригите и Бернд Рьорер, които преди 13 години са се заселили край Златните пясъци, купили са си и имоти. Съпрузите са категорични – с пенсиите си в Германия биха били бедняци, а в България са почти заможни хора.

Малко статистика. 15,9 на сто от близо 21 милиона пенсионери в Германия живеят на прага на бедността. Тези хора получават средно по 958 евро месечна пенсия, а с тези пари във ФРГ можеш да си платиш само наема за двустайно жилище. Докато у нас над 87 на сто граждани имат собствено жилище или къща, дори и двете, в Германия над 80 на сто живеят под наем.

Така Бригите и Бернд Рьорер са били наясно, че с пенсиите си не биха могли да живеят в Германия. Така решават да напуснат Пфорцхайм и да се заселят в България.

“Качеството на живот, което имаме тук, е оромен напредък”, казват съпрузите пред камера. Те са си купили хубава къща в село Сираково, община Генерал-Тошево, област Добрич. Откакто са се заселили в България, значително се е подобрило и здравословното им състояние. Нямат обяснение – дали е заради климата или спокойния живот.

«Страдах от четири хронични заболявания. Пенсията ми и надбавките за болест е 680 евро. Това е колкото за наем на малко жилище в Германия. Не исках да живея в бедност до сетните си дни, това никой не не го иска”, казва пред тв камера Бригите.

Освен къщата в Сираково от спестяванията си, когато са работили, съпрузите са си купили и жилише от 100 кв. м в Кранево за 20 000 евро.

Междувременно в България са се заселили 45 000 германски пенсионери, се посочва в репортажа на RTL. На път да загърбят родината си са и Карин и Роланд Нетнер. Като си платят наема, тока и парното, за живот в Германия им остават 640 евро. С тези пари във ФРГ двама души живеят на ръба на бедността.

В България цените на хранителните продукти са наполовина в сравнение с тези в Германия, се посочва още в тв репортажа. Още по-евтини са недвижимите имоти.

Камерата отново показва Бригите и Бернд Рьорер, които са единодушни: «Тук нищо не ти липсва. Поглеждаш и виждаш планински масив, а пред него е морето. Плажовете са пълни с млади и красиви хора.”

На същото мнение е и семейсктво Хорн, преместили се да живеят в България преди година и половина.

„Лично аз съм убедена, че това беше правилното решение. Не искам да се връщам в Германия. Искам да живея, а не да вегетирам. А да живея мога тук, в България”, казва Бригите Хорн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България