Немци представиха идеята за завод за боклук в Шумен

Немски инвеститори представиха в Шумен предложението си за изграждане на завод за преработка на боклук и производство на пелети, електроенергия и топлоенергия. Ако се стигне до построяването му няма да има никакво замърсяване на околната среда при преработката на отпадъците, гарантираха във вторник германците.

Инвеститорът Дитер Вагенбренер обясни, че заводът ще работи по технологията без остатъчен материал, ще се образува само пепел.

Осем месеца ще бъдат нужни за построяването на завода за пелети и още толкова ще трябват за мощностите за когенерация. Инвестицията ще бъде около 58 млн. евро за преработка на 100 хил. тона боклук годишно. Ще се получават към 36 мегавата енергия, от които 24 мегавата електричество, останалата топлоенергия. Предприятието ще отвори 35 работни места.

Беше обяснено, че в продължение на 20 г. общината няма да плаща нищо за оползотворяването на битовата смет. Ще има само грижата за събирането и транспортирането й до завода. Немците вече са разговаряли с японска фирма, който ще изгражда предприятие в Индустриалния парк на Шумен и тя има интерес към пелетите и енергия, каза Вагенбренер.

На срещата с инвеститорите присъстваха кметът на града Любомир Христов, зам.-кметът по строителство Боян Тодоров и местни парламентаристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България