Около 200 души протестираха в Париж срещу признаването на Ерусалим за столица на Израел

Тръмп представя новата стратегия за национална сигурност на САЩ

Съветът за сигурност на ООН ще гласува проекторезолюция за отхвърляне на решението на САЩ за Ерусалим

Макрон и премиерът Едуар Филип уверено си връщат общественото доверие във Франция

Активността в местния референдум за добива на газ в Генерал Тошево прехвърли необходимите 40%

Принц Хари е интервюирал Барак Обама

Евтина Коледа, скъпа Нова Година От 100 до 2000 лева за една вечер плащат българи за прекарване на празниците в чужбина

Намериха мъртва служителка на британското посолство в Ливан

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 декември 2017

7-годишно момиченце убито зверски в дома му (обзор) Разследват версиите за грабеж, престъпление на педофил, или отмъщение към семейството

Информация на ЦРУ е помогнала на руските служби за сигурност да предотвратят атентата в Санкт Петербург Владимир Путин благодари на Доналд Тръмп по телефона

Словак отмъсти с огън на бившата си изгора Жената искала издръжка за нея и детето им

92 спортни изненади в София през 2018 г. От скейтборд до планинарски песни включват разнообразните събития

БАН на протест след Нова година (обзор) Исканията са допълнително финансиране и по-високо заплащане за докторанти и млади учени

Лъсна схемата с лекарствата на двете свати Веска Марешка и Нина Катченко в ревизия на НАП за източен ДДС

Нено Димов: България ще може да се възползва от дерогации по нова европейска директива за екоизисквания към централите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов Снимка: Архив

Има голяма вероятност България да може да се възползва от дерогации по новата европейска директива, която задава по-високи екоизизквания към централите, заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Новите завишени изисквания, които са приети от ЕС, се отнасят до централи, които са новоизградени. Това тия с 99%очистка, Второ за съществуващите централи има повишаване с около 1 % – от 96 очистката е станала 97%, но има един член, които е изключително важен за България, който казва, че централи, които работят на въглища и имат обективни причини, могат да ползват дерогации. Т. е дерогации, свързани с отклонение от нормите.“, обясни министърът.

Той посочи и критириите, които трябва да бъдат изпълнени.

„Първо е техническото състояние. Българските ТЕЦ-ове от басейна на Марица Изток отговарят изцяло на това. Второ е географското положение, т. е. че имаме български въглища, които се намират в района. Третото условие е това да не влошава екологичната обстановка в района, която за съжаление към днешната дата не се изпълнява. Ние имаме два от трите критерия и трябва просто да се справим с третия критерий. Знаете, че в района на Марица Изток има превишаване на серните окиси, но тук е още един плюс, който е за България – на практика директивата дава възможност за дерогации само когато говорим за серни окиси, точно случая, в който попадат нашите централи. Т. е. ние имаме много голяма степен на вероятност да се възползваме от тази дерогация, стига да се справим с третия критерий.“, коментира Нено Димов.

Той обясни, че директивата все още не е публикувана, но операторите на централите трябва да започнат своя анализ, тъй като възможността се дава централа по централа и срокът за доказване е 6 месеца от влизането на документа в сила.

Министърът коменитра и превишаването на нормите на замърсяване на въздуха и опасността на България да бъдат наложени санкции за това от ЕС за това.

„Качеството на въздуха непрекъснато се подобрява и всяка следваща година показателите са по-добри, но все още не са достигнали, тези, които трябва да бъдат според европейското и в частност българското законодателство. Така че тенденцията е очевидна, но резултатът все още не е постигнат. За да ускорим тази дейност, са предприети две действия. Първото е още при предишното правителство Борисов 2 е сключен договор със Световната банка, която да направи цялостно обследване за мерките, които трябва да бъдат приети на държавно ниво, там, където общините не могат да се справят. Първият междинен резултат от това проучване очакваме през есента на 2017 година, а окончателното през зимата на 2018 година.

Успоредно с това са формирани две работни групи, които вероятно ще бъдат обединени в една с оглед на още един проблем, за който вероятно ще говорим. Става дума , че основните източници на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. В различните градове не е едно и също. Примерно в град като София бих очаквал, макар че резултатите все още не са излезли, че автомобилният транспорт е значително по-сериозен от битовото отопление, докато в други вероятно ще е точно обратното. Но за да бъдат предприети адекватни мерки и насочени, ние трябва да адресираме проблема за конкретния град, който е решаващ. Ако битовото отопление е основният проблем, трябва да се върви към това примерно въглищата и дървата, които се продават, да са с ниско съдържание на сяра и пепел и не е невъзможно да се каже, че цената, която също ще е по-висока, ще се компенсира от калоричността, която ще дават. Когато печелиш нещо, задължително губиш нещо друго, то от другата страната на кантара стои здравето и качеството на въздуха.“, обясни министърът на околната среда и водите.

Нено Димов посочи набелязаните етапи във връзка с мерките, свързани с катализаторите на автомобилите.

„Катализаторите е втората посока, в която е започнато да се работи, като етапите, за които говорим, първото нещо, естествено аз ще изчакам работната група с техническите предложения, които ще направят, но първото нещо за мен е това кола без катализатор да не може да има първа регистрация. Втората стъпка, това са пунктовете, където се правят годишните технически прегледи, да се засили много сериозно контролът и там да не може да се дава този стикер за техническа годност на колата, ако няма катализатор. Третата стъпка е насочена към онези сервизи, които включително рекламират свалянето , а не замяната на катализатори, четвъртата стъпка да видим как ще се справим с кражбите на катализатори и петата, стъпка, която може би е най-трудната, е изграждането на културата, това е човек да знае, че това е полезно и всъщност тези спестени пари са спестени от едно място, но отиват в друго.“, обясни министърът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.