Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Нено Димов: България ще може да се възползва от дерогации по нова европейска директива за екоизисквания към централите

Снимка: Архив

Има голяма вероятност България да може да се възползва от дерогации по новата европейска директива, която задава по-високи екоизизквания към централите, заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Новите завишени изисквания, които са приети от ЕС, се отнасят до централи, които са новоизградени. Това тия с 99%очистка, Второ за съществуващите централи има повишаване с около 1 % – от 96 очистката е станала 97%, но има един член, които е изключително важен за България, който казва, че централи, които работят на въглища и имат обективни причини, могат да ползват дерогации. Т. е дерогации, свързани с отклонение от нормите.“, обясни министърът.

Той посочи и критириите, които трябва да бъдат изпълнени.

„Първо е техническото състояние. Българските ТЕЦ-ове от басейна на Марица Изток отговарят изцяло на това. Второ е географското положение, т. е. че имаме български въглища, които се намират в района. Третото условие е това да не влошава екологичната обстановка в района, която за съжаление към днешната дата не се изпълнява. Ние имаме два от трите критерия и трябва просто да се справим с третия критерий. Знаете, че в района на Марица Изток има превишаване на серните окиси, но тук е още един плюс, който е за България – на практика директивата дава възможност за дерогации само когато говорим за серни окиси, точно случая, в който попадат нашите централи. Т. е. ние имаме много голяма степен на вероятност да се възползваме от тази дерогация, стига да се справим с третия критерий.“, коментира Нено Димов.

Той обясни, че директивата все още не е публикувана, но операторите на централите трябва да започнат своя анализ, тъй като възможността се дава централа по централа и срокът за доказване е 6 месеца от влизането на документа в сила.

Министърът коменитра и превишаването на нормите на замърсяване на въздуха и опасността на България да бъдат наложени санкции за това от ЕС за това.

„Качеството на въздуха непрекъснато се подобрява и всяка следваща година показателите са по-добри, но все още не са достигнали, тези, които трябва да бъдат според европейското и в частност българското законодателство. Така че тенденцията е очевидна, но резултатът все още не е постигнат. За да ускорим тази дейност, са предприети две действия. Първото е още при предишното правителство Борисов 2 е сключен договор със Световната банка, която да направи цялостно обследване за мерките, които трябва да бъдат приети на държавно ниво, там, където общините не могат да се справят. Първият междинен резултат от това проучване очакваме през есента на 2017 година, а окончателното през зимата на 2018 година.

Успоредно с това са формирани две работни групи, които вероятно ще бъдат обединени в една с оглед на още един проблем, за който вероятно ще говорим. Става дума , че основните източници на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. В различните градове не е едно и също. Примерно в град като София бих очаквал, макар че резултатите все още не са излезли, че автомобилният транспорт е значително по-сериозен от битовото отопление, докато в други вероятно ще е точно обратното. Но за да бъдат предприети адекватни мерки и насочени, ние трябва да адресираме проблема за конкретния град, който е решаващ. Ако битовото отопление е основният проблем, трябва да се върви към това примерно въглищата и дървата, които се продават, да са с ниско съдържание на сяра и пепел и не е невъзможно да се каже, че цената, която също ще е по-висока, ще се компенсира от калоричността, която ще дават. Когато печелиш нещо, задължително губиш нещо друго, то от другата страната на кантара стои здравето и качеството на въздуха.“, обясни министърът на околната среда и водите.

Нено Димов посочи набелязаните етапи във връзка с мерките, свързани с катализаторите на автомобилите.

„Катализаторите е втората посока, в която е започнато да се работи, като етапите, за които говорим, първото нещо, естествено аз ще изчакам работната група с техническите предложения, които ще направят, но първото нещо за мен е това кола без катализатор да не може да има първа регистрация. Втората стъпка, това са пунктовете, където се правят годишните технически прегледи, да се засили много сериозно контролът и там да не може да се дава този стикер за техническа годност на колата, ако няма катализатор. Третата стъпка е насочена към онези сервизи, които включително рекламират свалянето , а не замяната на катализатори, четвъртата стъпка да видим как ще се справим с кражбите на катализатори и петата, стъпка, която може би е най-трудната, е изграждането на културата, това е човек да знае, че това е полезно и всъщност тези спестени пари са спестени от едно място, но отиват в друго.“, обясни министърът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.