Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

Река Тунджа е повишила нивото си с 25 см в сливенския участък Към момента няма риск от разлив

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

“Ер Франс” анулира полети заради стачка на персонала

Премиерът Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Една година условно получи холандец за убийство на пътя във Варна

Румен Радев: Спасявайки сънародниците си евреи, българите отстояха и достойнството на Европа

Полицията в Кипър издирва Петев

“Левски” и ЦСКА се замерят с декларации

Роми се втурнаха на прегледи в нова здравна служба

Бойко Борисов: От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобил да стане кражба (СТЕНОГРАМА)

Бизнес сдружение помага на фирми да усвояват директно средства от ЕС

Гурбетчия сезира прокуратурата за измама Горнооряховецът събарял казарми от времето на Хитлер в Лайпциг и не получил нито лев

Нено Димов взе най-екосъобразното решение за Банско Туризмът и услугите са научно и практически доказани като най-щадящите природата сектори в икономиката

Монополизирането на професията еколог от група чуждестранни лобисти нанесе през годините огромни щети върху икономиката на България. Но най-големите вреди са върху самата екология – какво е наистина екосъобразно у нас не се определя от истинските професионалисти в природозащитата и устойчивото развитие, а от две фамилии храненици на чужди фондации и правителства.

По света и у нас
Във всяка нормална западна държава превръщането на един беден регион като Банско в туристически център би се празнувало като триумф на екосъобразното и устойчиво развитие. Строителството на всеки нов лифт и отварянето на всяко ново работно място в туризма би се зачитало като поредна стъпка към опазване на природните ресурси от местното население. В България е точно обратното – премахването на дори едно дърво или храст заради туристическа дейност се раздува като същинска екологична катастрофа. Телевизии облитат пъновете с дронове, правят се графики и компютърни симулации, канят се веднага еколози, вдига се олелия до небето.

Защо е
думичка
вълшебна

И тук трябва да се запитаме, защо на Запад туризмът се цени като най-природощадящата индустрия, а в България вървим в точно обратната посока?

Науката отдавна е дала отговора – произведената икономическа стойност от единица земя през туризма е много по-висока, отколкото през индустрията и земеделието. Едно от последните изследвания в тази посока е на Американския национален център за биотехнологична информация, който изработва сложен математически модел, за да определи кой икономически сектор използва най-малко земя, за да произведе единица продукт. Заключенията са най-категорични и валидни за почти всички държави в света – най-щадящият сектор е търговията, следван от услугите и туризма, като индустрията и земеделието нанасят най-голям отпечатък.
Това е дори очевидно – представете си един хотел с приходи от 10 милиона лева на година и една ферма със същите приходи. Върху колко земя ще е построен този хотел? Пет декара? Десет декара с голям двор и дори парк? А сега си помислете колко декара ще трябва да се трансформират от ливади и гори в изорана, наторена с химия и перманентно променяна като ландшафт земя, за да може една земеделска ферма да изработи 10 млн. лв. Това са десетки хиляди декари. (виж по-долу)

Екоминистър, който мисли по-далеч от носа си

В лицето на Нено Димов България има екоминистър, който мисли по-далеч от носа си. Премахването на едно дърво не може да се разглежда изолирано като екологичен казус от национално значение, тъй като човек-природа е сложна матрица от динамични взаимоотношения. Димов доказа, че разбира тези отношения в тяхната цялост – екология, икономика, политика и дори социална политика. И именно поради тази причина той защити като екологичен министър построяването на втори кабинков лифт и засилване на туристическия сектор в България – колкото повече туризъм, търговия и услуги, толкова по-опазена природа, повече гори и по-малко сеч.

Или казано накратко, вече имаме министър на околната среда, който непросто разбира, но и не го е страх да обяви, че именно туризмът е най-добрият приятел на природата – нещо, което знае всяка цивилизована държава в света.

Валидният научен модел

10-20-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%b5-1

През системата Global Forest Watch, използваща сателитно наблюдение за проследяване на развитието на горите в световен мащаб, може да проверим дали научният модел е валиден и за България, по-специално казуса Банско.

Анализирайки през системата квадранта, затворен между Горно Осеново, връх Вихрен, Рибново и Якоруда, виждаме, че между 2001 и 2016 г., в района са загубени около 2429 хектара гори. За същия период системата показва обаче, разширяване на горските масиви с нови 3160 хектара. Тоест, откакто районът на Банско преминава от земеделие, дърводобив и дървопреработване и лека индустрия към туризъм, горите са се увеличили нетно с 731 хектара или 7 310 декара. И това, отчитайки не само създаването на една ски зона, но и цяло голф игрище.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Драга Лилия,разума и добрата воля са зад този коментар,не един човек!Не разбирам що за хора са тези,които се противопоставят на просперитета!Аа да,користа…

  2. Постоянно се измества неправилно основата на проблема! Никой и никога не е бил против да има развитие на туризма и на услугите. Просто Пирин е национален парк и там е забранено това. По всички български и международни закони. Там не трябва да се прави НИЩО!!!!! има достатъчно територии и планини в България които не са защитени – развивайте се там !!! Постройте хиляда лифта и 10 000 хотела – но там където е разрешено !!!! Никакъв разум и добра воля няма зад авторите на пасквила – има мръсни пари зад тях !!! долни продажници!

  3. Пирин е национален парк, а не резерват. Паркът е създаден хем да опазва природа, хем да допуска хората за туризъм в нея. И това неслучайно е регулирано в Закона за защитените територии, който ПОЗВОЛЯВА изграждането на спортна инфраструктура в националните паркове. Но понеже ние сме проститутки, сме си дали плановете за парковете да се напишат от швейцарци и те са забранили това в плана (макар ЗЗТ да го позволява).

  4. Бояне – ходил ли си на езерата в Рила преди и след като пуснаха лифта? Къде точно видя туризъм в тази тълпа чалгари качени дотам с по една каса бира и опънали скарите да ядат пържоли и да осират района и надули шушана на касетофоните??? Такива същите “туристи ” ще плъзнат и по Пирин и ще осират и него. Защо мислиш в края на всяко лято се прави организирано почистване на района и се изхвърлят тонове отпадъци на езерата?? Истинските туристи и сега са допуснати и са там горе в Пирин. Но без лифт е трудно за чалгара с касата бира….Нови лифтове ще осерат единственото чисто място останало в БГ и ще напълни гушката на Цеко…

  5. “Не ми пипайте планината!” Това разбирам от пишещите преди мен! Тя, планината, изглежда според вас, че е само за планинари идеалисти и еко осъзнати граждани? Ако се замърсява,ако се вреди, има начини за превенция! Изключителната и красива природа не съществува само в България! А в Европа хората са го измислили!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.