Верижна катастрофа край Владая, един човек е в болница

Юнкер: Възможно е ЕС и Обединеното кралство да постигнат сделка преди 31 октомври

Поредна провокация срещу магистрала „Струма“ кроят „зелените“ 2 млрд. лв. загуба за България от действията на „еколозите“

Тръмп готов да засили натиска върху Пекин, ако скоро не бъде постигната търговска сделка

Бенсу Сорал отлага забременяването

Миролюба Бенатова кара такси в София (СНИМКИ)

Шефът на „Амазон“ обеща, че компанията ще изпълни ангажиментите от Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано

Съдия Калпакчиев пусна на свобода убиеца Полфрийман (обзор) Само преди 2 месеца Софийски градски съд отказа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 септември 2019

Марош Шефчович: ЕС, Киев и Москва все още не са постигнали съгласие по договора за пренос на руски газ

До 27 000 лева глоба отнася Българското национално радио (обзор) СЕМ санкционира заради спиране за 5 часа на “Хоризонт”

Взривиха с газ колата на частен съдебен изпълнител Версия: Атентатът е свързан с работата на мишената

Хърватия сваля възрастта за пенсиониране

Фонд „Земеделие“ саботира доставките на закуски в училищата

Ботьо Ботев: Доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда за хора, които знаят какво са направили

Нено Димов взе най-екосъобразното решение за Банско Туризмът и услугите са научно и практически доказани като най-щадящите природата сектори в икономиката

Монополизирането на професията еколог от група чуждестранни лобисти нанесе през годините огромни щети върху икономиката на България. Но най-големите вреди са върху самата екология – какво е наистина екосъобразно у нас не се определя от истинските професионалисти в природозащитата и устойчивото развитие, а от две фамилии храненици на чужди фондации и правителства.

По света и у нас
Във всяка нормална западна държава превръщането на един беден регион като Банско в туристически център би се празнувало като триумф на екосъобразното и устойчиво развитие. Строителството на всеки нов лифт и отварянето на всяко ново работно място в туризма би се зачитало като поредна стъпка към опазване на природните ресурси от местното население. В България е точно обратното – премахването на дори едно дърво или храст заради туристическа дейност се раздува като същинска екологична катастрофа. Телевизии облитат пъновете с дронове, правят се графики и компютърни симулации, канят се веднага еколози, вдига се олелия до небето.

Защо е
думичка
вълшебна

И тук трябва да се запитаме, защо на Запад туризмът се цени като най-природощадящата индустрия, а в България вървим в точно обратната посока?

Науката отдавна е дала отговора – произведената икономическа стойност от единица земя през туризма е много по-висока, отколкото през индустрията и земеделието. Едно от последните изследвания в тази посока е на Американския национален център за биотехнологична информация, който изработва сложен математически модел, за да определи кой икономически сектор използва най-малко земя, за да произведе единица продукт. Заключенията са най-категорични и валидни за почти всички държави в света – най-щадящият сектор е търговията, следван от услугите и туризма, като индустрията и земеделието нанасят най-голям отпечатък.
Това е дори очевидно – представете си един хотел с приходи от 10 милиона лева на година и една ферма със същите приходи. Върху колко земя ще е построен този хотел? Пет декара? Десет декара с голям двор и дори парк? А сега си помислете колко декара ще трябва да се трансформират от ливади и гори в изорана, наторена с химия и перманентно променяна като ландшафт земя, за да може една земеделска ферма да изработи 10 млн. лв. Това са десетки хиляди декари. (виж по-долу)

Екоминистър, който мисли по-далеч от носа си

В лицето на Нено Димов България има екоминистър, който мисли по-далеч от носа си. Премахването на едно дърво не може да се разглежда изолирано като екологичен казус от национално значение, тъй като човек-природа е сложна матрица от динамични взаимоотношения. Димов доказа, че разбира тези отношения в тяхната цялост – екология, икономика, политика и дори социална политика. И именно поради тази причина той защити като екологичен министър построяването на втори кабинков лифт и засилване на туристическия сектор в България – колкото повече туризъм, търговия и услуги, толкова по-опазена природа, повече гори и по-малко сеч.

Или казано накратко, вече имаме министър на околната среда, който непросто разбира, но и не го е страх да обяви, че именно туризмът е най-добрият приятел на природата – нещо, което знае всяка цивилизована държава в света.

Валидният научен модел

10-20-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%b5-1

През системата Global Forest Watch, използваща сателитно наблюдение за проследяване на развитието на горите в световен мащаб, може да проверим дали научният модел е валиден и за България, по-специално казуса Банско.

Анализирайки през системата квадранта, затворен между Горно Осеново, връх Вихрен, Рибново и Якоруда, виждаме, че между 2001 и 2016 г., в района са загубени около 2429 хектара гори. За същия период системата показва обаче, разширяване на горските масиви с нови 3160 хектара. Тоест, откакто районът на Банско преминава от земеделие, дърводобив и дървопреработване и лека индустрия към туризъм, горите са се увеличили нетно с 731 хектара или 7 310 декара. И това, отчитайки не само създаването на една ски зона, но и цяло голф игрище.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Драга Лилия,разума и добрата воля са зад този коментар,не един човек!Не разбирам що за хора са тези,които се противопоставят на просперитета!Аа да,користа…

  2. Постоянно се измества неправилно основата на проблема! Никой и никога не е бил против да има развитие на туризма и на услугите. Просто Пирин е национален парк и там е забранено това. По всички български и международни закони. Там не трябва да се прави НИЩО!!!!! има достатъчно територии и планини в България които не са защитени – развивайте се там !!! Постройте хиляда лифта и 10 000 хотела – но там където е разрешено !!!! Никакъв разум и добра воля няма зад авторите на пасквила – има мръсни пари зад тях !!! долни продажници!

  3. Пирин е национален парк, а не резерват. Паркът е създаден хем да опазва природа, хем да допуска хората за туризъм в нея. И това неслучайно е регулирано в Закона за защитените територии, който ПОЗВОЛЯВА изграждането на спортна инфраструктура в националните паркове. Но понеже ние сме проститутки, сме си дали плановете за парковете да се напишат от швейцарци и те са забранили това в плана (макар ЗЗТ да го позволява).

  4. Бояне – ходил ли си на езерата в Рила преди и след като пуснаха лифта? Къде точно видя туризъм в тази тълпа чалгари качени дотам с по една каса бира и опънали скарите да ядат пържоли и да осират района и надули шушана на касетофоните??? Такива същите „туристи “ ще плъзнат и по Пирин и ще осират и него. Защо мислиш в края на всяко лято се прави организирано почистване на района и се изхвърлят тонове отпадъци на езерата?? Истинските туристи и сега са допуснати и са там горе в Пирин. Но без лифт е трудно за чалгара с касата бира….Нови лифтове ще осерат единственото чисто място останало в БГ и ще напълни гушката на Цеко…

  5. „Не ми пипайте планината!“ Това разбирам от пишещите преди мен! Тя, планината, изглежда според вас, че е само за планинари идеалисти и еко осъзнати граждани? Ако се замърсява,ако се вреди, има начини за превенция! Изключителната и красива природа не съществува само в България! А в Европа хората са го измислили!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.