Нено Димов: ВиК носи отговорност за разпределянето на водата за Перник и Радомир

Проверката за кризата с водата в Перник, която се проведе в края на миналата седмица констатира, че е имало отклонение на вода през помпената станция на вода на Радомир. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по Канал 3.

"Ние поискахме повече информация в началото на тази седмица, но за съжаление все още не са ни предоставили такава. Предполагаме, че трябва технологично време от енергоразпределителното дружество какъв ток е използван. Искам да вметна, че и двамата градоначалници, и този на Радомир и този на Перник, не са били длъжни да знаят за подобни неща. На практика в официалния документ, това е месечния график, който е публикуван и на страницата на Министерство на околната среда и водите е казано, че тази помпена станция може да отклонява вода към Радомир, само предвид, че има извънредна ситуация. Ние не сме уведомявани за подобна ситуация, особено през последните две години, а това е задача на ВиК.

Това изцяло е било отговорност на дружеството, да организира начина на подаване на вода, защото те имат отговорността да организират всичките си източници, с които разполага, така че хората и в Перник и Радомир да имат вода за пиене. Освен язовир "Студена", ВиК-Перник е носител на повече от 25 разрешителни, за различни водоизточници с питейна вода, които може да използва в определена ситуация, но начина на комбинация на тези водоизточници, вече зависи изцяло от управлението на ВиК", посочи министърът.

"Има големи проценти загуби на вода в Перник, става дума за над 75%, това е огромен разход, която не се ползва от перничани и не остава в язовира. И тук не става дума само за Перник, а за много други места в България и ние работим по този въпрос. Това е голям проблем, осигурили сме финансиране за 12 консолидирани ВИК оператора през този програмен период", каза още той.

"Това, което трябва да се преразгледа и то в рамките е на кратки срокове е водата за питейни нужди, да не се използва за други такива, примерно за промишлени. Качеството на водата е различно. Това не е нещо, което може да се случи за месец или два, защото промишлеността трябва да има от къде да ползва вода, т.е. трябва да я намери, да получи съответните разрешения, да е достъчна по обем и т.н. В такава посока трябва да се въври през следващите години, защото водата ще се превърне в най-ценния ни ресурс", допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България