Нено Димов: В картирането на "Комплекс Калиакра" има фрапантни грешки

Международни експерти ще преразглеждат защитената зона

МОСВ ще търси международно признати учени, които да се ангажират с нов преглед на терените, включени в бъдещата защитена зона "Комплекс Калиакра". Това заяви в отговор на въпрос на "Труд" министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Трябва да намерим такива експерти, които по ясна методика да извършат преглед на границите, да се видят грешките и да се отстранят", обясни Димов. Той призна, че екипите, картирали защитената зона, част от "Натура 2000", или не са ходили изобщо на терен, или са допуснали грешки, някои от които фрапантни. Като такава министърът посочи гробището край с. Топола.

"Ако е имало теренна работа, няма как гробище да попадне в "Натура 2000", нито инфраструктурни обекти, които са там от много години. Това трябва да се поправи", категоричен бе Нено Димов.

След неделната среща с жителите на засегнатите общини Балчик, Шабла и Каварна в понеделник той заяви във Варна, че вече е набелязан график за поправка на плана, чертан "на око" от зелени НПО. Помощ при ревизията ще оказват 4 местни работни групи от секторите земеделие, рибарство, туризъм и енергетика. До средата на идната седмица те ще представят първите си експертни становища, а седмица по-късно с експерти от МОСВ започват работа по същество в Каварна, уточни Нено Димов. Според него до средата на септември трябва да се уточни кои терени безспорно ще попаднат в "Комплекс Калиакра" и кои са спорни. След това спорните ще се групират според това колко лесно могат да бъдат извадени от защитената зона.

"Самият план за управлението й ще е основа на заданието относно картирането и режимите, които то трябва да следва", уточни Димов. По думите му в диалог с хората от Крайморска Добруджа може да бъде направен план, с който България да си спести санкциите от Брюксел, а засегнатите стопани да бъдат овъзмездени.

След срещата в Каварна стана ясен и друг проблем. "Вече втора поредна година Общият устройствен план на общината не е приет, защото не минава през Екологичен съвет към МОСВ. Това ни поставя в ситуация първо да приемем защитените зони, а после плана за устройството на дейността на хората", заяви кметът на Каварна Нина Ставрева.

Тя призова да се ускори приемането на ОУП и настоя да получи първичните данни и конкретната методология, въз основа на която са определени сегашните очертания на защитените зони "Калиакра", "Комплекс Калиакра" и "Белите скали". Ако картирането не е правено след проучване на терен, територията им да се намали, поиска Ставрева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България