Нено Димов: Държавата е започнала да отвоюва територията си от професионалното гражданско общество

„Австрия е една от развитите ски дестинации в Европа, не единствената, разбира се. В цяла Европа, в страните от Европейския съюз, за последните две години са построени над 180 лифта. Зимният туризъм е много сериозно икономическо перо за всяка една икономика, която може да си го позволи, тоест висока добавена стойност.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Беновска пита” по Канал 3, след като България предаде щафетата на европредседателството на Австрия на церемония в един от популярните алпийски курорти Шладминг.

"От друга страна той е много щадящ околната среда, защото на практика един от най-добрите начини за придвижване в планината е лифтът. Той е на електричество, най-чистото! Когато излизате встрани, извън определените пътеки, увреждате повече, отколкото когато се качите на лифт. Това символично предаване на щафетата наистина беше впечатляващо и човек можеше да се радва на успехите, които има Австрия! Те са подобни в Италия, Франция, Швейцария, да не ги изброяваме всичките”, допълни Димов.

Относно постигнатото в сферата на околната среда по време на българското председателство и приоритетите пред ЕС Нено Димов коментира: "Ние познаваме перфектната кръгова икономика. Това е природата. Там има цикличност. При хората не е така. Там има линейност – накрая всичко става боклук. И целта пред Европа е да има кръгова икономика".

„Може би по-скоро ще бъдем подготвени технологично, отколкото ментално. Защото историята показва, че е трудно да се промени мисленето. Трябва да има еволюция. Например, предложих на концесионерите на няколко плажа да събират разделно пластмасите. Не вярвам, че ще има някакъв голям успех, но това ще е основа за законодателна инициатива”, обясни министърът и даде пример с превъзпитаването по отношение на поставянето на колани в автомобилите.

По отношение на неохраняемите плажове той коментира: "Нека започнем стъпка по стъпка. Ако решим проблема с концесионираните плажове, това ще е първата стъпка. Също така в момента са обхванати големите населени места. За малките няма интерес. Затова сега разширяваме целите си – по отношение на малките населени места. Всъщност България изобщо не е изостанала по тази тема. България бе сред първите с рестрикции за найлоновите торбички. Изпълнили сме изискванията за 2020 г., скоро ще изпълним и тези за 2025-а.”

Той коментира и решението по време на съвета на ЮНЕСКО в Бахрейн, където българското правителство бе представена от вицепремиера Валери Симонов.

„Държавата отвоюва своя територия, която има правото да управлява, дадено от своите гласоподаватели. Смятам, че няма да спрат протестите, защото тук не говорим за опит за опазване на околната среда, а за ясна идеологическа и политическа основа. В Бахрейн беше подкрепено българското правителство. Там беше разрешен интересът на страната", заяви Димов.

"Това е една от поредните стъпки към разрешаване на строежа на втори лифт в Банско. Спирайки се върху това, че не говорим за опазване на околната среда, а на чисто идеологически и пропагандни... Това е идеология на хора, които приемат човека за вредител, които покрай джендърската история приемат семейството за отживелица, за които местната общност са варвари, които експлоатират някакви земи по необичаен начин, всъщност те по всякакъв начин се опитват да саботират икономическото развитие, независимо дали говорим за зимен туризъм, магистрали или енергетика. Това не е само български феномен", коментира министърът.

"Мисля, че това е процес, в който ние сме започнали да отвоюваме обратно територията и държавата си от този тип организации, които са професионално гражданско общество", каза още Нено Димов.

Относно въпросът дали ще има втори лифт в Банско той отговори: "Аз се надявам, че ще развиваме зимен туризъм. И много скоро се надявам да има втори лифт. Няма да е този сезон, защото решението за плана за управление на Пирин още е в съда", поясни екоминистърът.

https://www.youtube.com/watch?v=HPDxngfXjQE

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България