Нено Димов - Експертът се завръща

След близо 17 години прекъсване Нено Димов се завърна в Министерството на околната среда и водите. И докато в периода 1997-2001 г. беше във ведомството като заместник на тогавашния титуляр Евдокия Манева, сега Димов застана начело с амбициозни приоритети. Той ги обобщава накратко така: “търсене на баланс между опазването на околната среда, повишаване качеството на живот и икономическо развитие”.

Пътят на Нено Димов в изпълнителната власт започва преди около 20 години, когато през 1997 г. става главен секретар на МОСВ. Същата година е назначен за заместник на Манева във ведомството. Съвместява двете длъжности до 1999 г., като до края на мандата на кабинета на Иван Костов остава зам.-министър.

След загубата на изборите през 2001-ва, когато тогавашните Обединени демократични сили остават втори с около 1 100 000 гласа по-малко от новосъздаденото НДСВ, Нено Димов остава в политиката, като оглавява общинската организация на СДС в столичния “Овча купел”.

След като Иван Костов напуска Съюза на демократичните сили и създава “Демократи за силна България” през 2004 година, Димов минава във формацията, като е един от нейните учредители и влиза в ръководството й. Година по-късно вече е депутат в 40-ото народно събрание от парламентарната група на ДСБ. Влиза в две комисии - Комисията по икономическа политика и Комисията по бюджет и финанси.

Около пет месеца преди провеждането на парламентарните избори през 2009 година Нено Димов напуска ПГ на ДСБ заедно с колегите си Николай Михайлов и Антонела Понева.

“Аз съм учредител на ДСБ, но съм учредявал съвсем друга партия”, обявява тогава Димов, който вече си е спечелил славата на един от хората, които не прекланят глава пред прищевките на лидера Костов.

Причината за раздора, станал на 28 февруари, са медийни публикации месец по-рано. В тях се посочва, че ДСБ прави предложение към другите десни партии за съставяне на обща листа за депутати за вота на 5 юли. За участието в нея всеки кандидат или партия трябвало да даде определена сума за предизборната кампания. В медиите бяха публикувани конкретни разчети на разходи, сред които за рекламни материали и гориво. Нено Димов обявява, че този документ е истински.

Депутатът напуска парламентарната група с думите: “Партия, която може да сътвори такъв документ, е вредна”.

Днес, 8 години по-късно, завършилият математика в СУ “Св. Климент Охридски” и доктор по физика на Българската академия на науките отново привлича общественото и медийното внимание. Този път не в МОСВ като част от политическа партия, а като признат специалист в областта на екологията.

“Поканиха ме в правителството като експерт. Минал съм през целия ешелон в МОСВ. Участвах в екипа, който изгради съвременната административна база. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов ме покани в експертно качество. Не съм имал контакти с “Обединени патриоти”, а с Каракачанов се познаваме, когато бяхме народни представители от различни парламентарни групи. Знаем си телефоните, чували сме се” - така Димов обясни влизането с в кабинета “Борисов 3”.

Въпреки че е бил член на преговорния екип за приемането на страната ни в Евросъюза, още с встъпването му в длъжност част от екологичния сектор започна атака срещу него. Причината - като експерт опонира на тези, които всяват страх чрез глобалното затопляне на планетата и последствията от него.

Като учен Нено Димов не крие своята гледна точка, напротив - споделя я.

“Топенето на ледовете на Северния полюс няма да повиши морското равнище дори с милиметър. Не е сигурно, че промените в климата са свързани с човешката дейност. Устойчивото развитие е новият социализъм”, са част от тезите му, които има и на видео в родното интернет пространство.

През 2012 г. Нено Димов издава и книга, озаглавена “Околната среда - от енвиронментализма до свободата”. Нейната цел е “да обоснове необходимостта от все по-сериозно ограничаване ролята на държавата както в управлението на околната среда, така и в по-широк план”.

Именно заради своите научни тези Димов си навлече гнева на така наречените зелени, които още преди да е станал министър, го нападнаха в социалните мрежи, с твърдението, че е “скептик” в екологията. Всъщност опитът за удар дойде от една определена група, която през годините доби имидж на “зелени рекетьори”. Атаката още не е утихнала, тъй като Димов нареди одит на всички проекти, спечелени от въпросните организации, които са на стойност милиони евро, но ползата от тяхната реализация за обществото и икономиката е нулева. Така че на Нено Димов му предстои тежка битка с една порочна клика, която досега винаги печели срещу властта, залагайки на изнудване и улични протести. И новият министър е първият, който показва, че има желание да излезе победител, а не да се скрие.

 

Съученик с Илияна Йотова и Ивайло Калфин

Нено Димов е завършил столичната Девета френска езикова гимназия през 1983 година. Любопитното е, че заедно с бившия вицепремиер Ивайло Калфин са били чин до чин в паралелка “ц”. В “а” клас от същия випуск е била вицепрезидентът Илияна Йотова, а лидерът на СДС отпреди няколко години и майстор по айкидо Пламен Юруков е от “е” клас. Съученици на Димов си спомнят, че той е бил изявена спортна натура и много добър на футболното игрище.

 

За него

Има нужния опит

Новият министър на околната среда Нено Димов има биография, показваща, че има и опита в сферата на опазването на околната среда. Пожелавам му успех от името на парламентарната група на ГЕРБ и от мое име. В крайна сметка това беше постигнатият консенсус между партньорите в коалиционния формат.

Ивелина Василева, екоминистър от кабинета “Борисов 2”

 

Представиха ми го като кадърен човек

Представиха ми го скоро заедно с колегата му от министерството на икономиката Емил Караниколов. Пред това не ги познавах. Доколкото разбирам, и двамата са кадърни хора с голям опит.

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика

 

Убедена съм, че ще се справи

Чака ви един нелек мандат, пожелавам да бъде пълен, за да изпълните целите си. Знам, че имате опит тук - били сте главен секретар, заместник-министър на МОСВ, и с вашия опит, разум и интелект съм убедена, че ще се справите с казусите, които ще трябва да решавате

Ирина Костова, служебен екологичен министър, при предаването на поста на Димов

 

Той няма нищо общо с патриотите

Нено Димов няма нищо общо с Патриотичния фронт. Това е задкулисие, защото той не е човек, който ще изпълнява програмата на Патриотичния фронт, може би не я е чел дори.

Димитър Байрактаров, бивш депутат от Патриотичния фронт

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети