Нено Димов: Забрана на дейностите в НАТУРА 2000 така или иначе ще има, въпросът е да избегнем санкциите

Ако българската държава не беше издала тази заповед, тя щеше да понесе санкция от еврокомисията. Първо еднократна в размер на няколко милиона евро, и второ - ежедневна санкция в размер на 20 000 евро.

Това заяви екоминистърът Нено Димов на извънредна пресконференция по повод недоволството Шабла, Каварна и Балчик. Стотици местни жители излязоха днес на протест с настояване да бъде отменена заповедта на Министерството на околната среда и водите, с която се налага абсолютна забрана за земеделие и строителство на имотите, които попадат в зона Натура 2000. Според заповед на МОСВ от 21 юли в територията от близо 23 000 дка земи и обширна морска акватория се забраняват всякакви дейности, застрашаващи природните местообитания. Заповедта бе издадена, след като съдът на ЕС осъди България заради 7 проекта за ветрогенератори и голф игрище, разположени на миграционния път на птиците. След преговори еврокомисията се съгласи изградените обекти да не бъдат разрушавани, но постави редица условия.

"Забраната така или иначе ще бъде наложена, въпросът е дали ние да платим санкциите на ЕК или те да бъдат спестени на гражданите", каза министърът на околната среда и водите.

При подобни случаи в Испания са събаряни ветрогенератори и над 200 сгради - хотели, къщи и т.н., като решението е взето изпреварващо от местния съд, обоснова се Димов. Въпреки това, страната все още е в съдебна процедура.

Гърция също е била осъдена да разрушава сгради - край Атина и на о-в Закинтос, добави той.

Министър Димов обаче увери, че ако България изпълни изискването в срок, ще избегне наказанието.

"С тези мерки, които не предвиждат събаряне на каквото и да било, комисията ще счита, че България е изпълнила решението", каза той

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България