Тежка катастрофа затвори пътя Бургас–Поморие

Ученик е задържан под стража за наркотици

Започва укрепване на ската над срутищата по пътя за Рилски манастир

Катастрофа затвори лента на магистрала „Струма“

От петък до неделя са установени 10 735 нарушения на пътя в цялата страна Отнети са 160 свидетелства за управление на МПС

Москва хока САЩ заради Сирия Лавров: Вашингтон пречи на връщането на бежанци

„Реал“ с антирекорд по посещаемост

Започна изграждането на спортно игрище в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград

Община Варна събра 33 000 лева от такса „домашен любимец“

„Ботев“ (Пловдив) се подсилва с бразилец

Лекарският съюз за починалата родилка в Сливен: Напрежението към лекарите, няма да разреши проблемите

Обвиниха нападателя от Лондон в опит за убийство на цивилни граждани и на полицаи

Министър Захариева поиска незабавна среща между КФН и кипърското финансово министерство

Полицията издирва 32-годишен мъж

„Огнена фиеста Чиракман“ ще освети символа на Каварненския залив

Нено Димов за евентуални „вратички“ в плана за НП „Пирин“: Строителство на хотели и сгради е абсолютно забранено "Трябва да говорим и за Рила, и за Витоша"

Момент от онлайн разговора.

Проблемът с плана за управление на НП „Пирин“ започва през 2013 година, като са проведени редица обществени обсъждания с участието на министрите, които са били преди мен, обясни екологичният министър Нено Димов на живо във фейсбук. От 12 ч той разяснява подробности за приетото изменение на плана за управление на НП „Пирин“.

Имаме на практика една зона, в която планът позволява само водохващания, подчерта Ненов. В тази зона се разрешават само водохващания за питейни нужди, както е записано в закона.

Когато говорим за ски зоната – допустими е изграждане на съоръжения за спортни цели.

Според Нено Димов разговорът трябва да бъде за България като ски дестинация и как да привлича туристи. Планинските райони са едни от най-бедните у нас в момента. Излизайки от темата за Банско, трябва да говорим и за Рила, и за Витоша. Витоша е богатство, което може да се ползва от 2 милиона софиянци. Цялостната концепция трябва да бъде съобразена с опазването на околната среда.

Изменението дава възможност за инвестиционни намерения само за спортни съоръжения и само в ски зона „Банско“. Да, може да има намерения за лифтове, писти, влекове, но всичко това трябва да мине всички процедури на екологичното законодателство, подчерта за пореден път екоминистърът.

„Реално има ли вратички на потенциален инвеститор да сече и да стори сгради и хотели?“, попита един от участниците в онлайн разговора. Нено Димов отговори: „Хотели и сгради е абсолютно забранено.“ Когато има инвестиционно намерение, то указва какво се случва – сега дори не знаем къде е трасето и дали на неговия път има вековни дървета. А какви ще бъдат изсечени – когато има конкретен проект и последващата оценка.

„Знам, че са правени редица проверки и на прокуратурата и на ДНСК. Не съм информиран тези проверки да са установили някакво закононарушение от страна на концесионера“, каза още Димов.

Очаквайте подробности

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. нормално да е забранено, а строежът на лифта едва ли ще попречи толкова

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.