Стотици протестираха в Македония срещу промяната на името

Вълк нападна 74-годишна жена, подплашена крава я спаси

Путин и Ердоган се срещат в Истанбул за началото на сухопътната част от „Турски поток“

Силен трус в Северна Гърция, усетиха го и в Македония

Доналд Тръмп оцени работата си с „шест плюс“

Йорданка Фандъкова: Трима души са потърсили подслон тази нощ Имаме готовност да приемаме и бездомни хора в кризисните центрове, заяви столичният кмет

Автобус пропадна в канавка край Севлиево, пътниците се разминаха с уплаха

Жълт код за дъжд и сняг в цялата страна

Трус от 2.9 по Рихтер разлюля Благоевград

56 снегорина работят в момента в София, всички снегопочистващи машини са били на терен през нощта

Днес е рано, утре е късно Табута и клишета падат като домино

На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Нено Димов за Световния ден на околната среда: Не е нужно да чакаме 5 юни – нека започнем сега!

Снимка: Туитър

Приветствие на министъра на околната среда и водите Нено Димов по случай Световният ден на околната среда:

„Да победим замърсяването с пластмаси“ е темата на Световния ден на околната среда 2018. Това ни приканва да се замислим как можем да променим всекидневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, върху дивата природа и нашите здраве и качество на живот.

Политиката за намаляване на замърсяването с пластмаси е приоритет за Министерство на околната среда и водите. Още в края на миналия месец започнахме кампания за намаляване и разделно събиране на пластмасовите отпадъци по Българското Черноморие. Според експертни изследвания 80% от замърсяването на моретата от пластмаси идва от сушата. Затова в началото на летния сезон призовахме концесионерите на плажовете доброволно да поставят информационни табели и съдове за разделно събиране и оползотворяване. В края на сезона ще обобщим резултатите и ще предприемем конкретни законодателни инициативи в тази посока.

Българското председателството на Съвета на ЕС също издигна като ключов приоритет прехода към кръгова икономика и ефективното използване на ресурсите. В началото на годината в съвета на министрите на околната среда на ЕС стартирахме дискусиите по т.нар. „Минипакет за кръгова икономика“. В рамките на мартенския Съвет по околна среда проведохме политическа дискусия по Стратегията за пластмасите и по темата за взаимовръзката между химикали, продукти и отпадъци. Очаква се през юни на Съвета на министрите на околната среда на да бъдат приети заключения, които да поставят основата на бъдещите законодателни решения в тази посока.

Първата и най-важна стъпка, която трябва да направим в борбата със замърсяването от пластмаси е промяната в мисленето. Досега мисленето и действието на човечеството е вървяло линейно – имаме суровина, произвеждаме продукти, употребяваме ги и те стават отпадък. През последните години ние правим стъпки към затваряне на тази линя в кръг, така че отпадъкът да се превръща отново в суровина и продуктите да се употребяват максимално дълго и ефективно. Целта е накрая да остава малък или никакъв отпадък. Природата е перфектният пример за това – в нея няма отпадък, всяко нещо е потребно.

За да постигнем тази цел много е важно да започнем промяната още при дизайна на продуктите, така че те да са от рециклируеми суровини, да са с възможно най-дълъг живот и употреба и накрая отново да се превръщат в суровини. Промяната в мисленето трябва да започне с възпитанието и образованието още в най-ранна възраст. Защото независимо от законите, които се приемат, ако промяната в мисленето не е факт, трудно бихме могли да говорим за сигурен и устойчив ефект.

Днешният празник е повод да се замислим как заедно можем да търсим и намираме решения за постигане на баланса между опазването на природата и икономическото развитие. Защото това ще осигури и по-добро здраве и качество на живот на хората. Инициативата е възможност за всеки от нас да даде принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси.

Не е нужно да чакаме 5 юни – нека започнем сега!

Честит празник на експертите и служителите в МОСВ, на учените, посветили се на екологията, на отговорните към околната среда туристи и на гражданите, които полагат грижа да опазим природното богатство на страната ни.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Нека екоактивистите подемат нещо в тази насока, а не само за пищят по площадите срещу пари. Аз лично си изхвърлям разделно стъкло, хартия и пластмаса.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.