Нено Димов: Общинските съветници са нарушили закона за "Силистар"

Общинските съветници в Царево са нарушили Закона за устройството на територията, като са гласували решение за изработване на проект на план за застрояване в местността „Силистар“. Това каза на пресконференция във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той посочи, че преди да се гласува подобно решение местният парламент е трябвало да се обърне към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, за да бъде указана каква е екологичната процедура, която трябва да се следва.

„Това е нарушение на Закона за устройството на територията, затова Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас е сезирала министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Бургас“, каза министърът. Той беше категоричен, че не може да се говори за строителство в местност, която попада в Природен парк „Странджа“ и е част от европейската екологична мрежа Натура 2000.

„Самото допускане за промяна на устройствения план трябва да се съпътства с екологична процедура. Този тип планове задължително минават през оценки. Предполагам, че кметът и Общинският съвет ще се съобразят с предписанията, които ще бъдат дадени от областния управител“, каза още Нено Димов.

От Варна той замина на посещение в Бургас, за да види ситуацията около източването на мазута от потъналия кораб в Созополския залив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България