Нено Димов: Следим да няма никакъв риск при загробването на евтаназираните свине

Необходима е промяна в правилата за планински туризъм, категоричен е екоминистърът

Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск от зараза. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по БНТ. "Това е в рамките на нашата компетентност като министерство и ние внимателно следим да няма никакъв риск", категоричен е той.

Транспортирането е един от най-сериозните начини за пренасяне на болестта, а подвижни екарисажи няма, обясни министърът.

"Единственият възможен вариант е загробване, затова действаме по най-добрия начин. Осигурени са финансови средства в рамките на националните паркове да се залагат капани. Работим в тясно сътрудничество с министерство на земеделието да се намали популацията на дивите свине. Има европейски правила, които казват, че трябва да бъде сведена под 0,3% на хектар", каза Димов.

Министърът коментира и скандалния случай от последните дни, след като турист се изкъпа в езерото Окото в Рила: "Служителите на Националния парк не могат да бъдат навсякъде. За целта са сложени са информационни табели и трябва да се сигнализира при нарушения. Между 500 и 5000 лв е порядъка на санкцията за този турист".

Толкова е и глобата за друг нарушител - популярен влогър, който организира поход в Пирин.

"Планинският туризъм в момента се управлява от една малка група хора с определени интереси и не са адекватно отразени всички интереси на любителите на различни дейности и спортове в планината. При всички положения, трябва да се помисли за някаква промяна в правилата за планински туризъм", коментира министърът на околната среда и водите.

Нено Димов допълни още, че следващият сезон новите правила за къмпингуване по Черноморието трябва да влязат в сила. Те ще засягат най-вече условията за естествените нужди на хората, като достъп до питейната вода, забраната за вкарване на каравани на дюните, почистването на отпадъци и други.

Коментари

Задължително поле