Нено Димов: 14 проектни предложения са подадени по ОПОС за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за противодействие на свлачища

Снимка: Архив

Общо 14 проектни предложения са подадени по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за превенция и противодействие на свлачищните процеси и за ограничаване на риска от тях. Това стана ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на околната среда и водите Нено Димов, предаде БГНЕС.

От 14-те проекти предложения 3 са оттеглени, а други 3 са с приключила оценка и подписани договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Останалите 8 все още са в процес на оценка. Сред одобрените за финансиране проекти е този на Агенция „Пътна инфраструктура“, която ще разполага с 3 325 623 лева за „Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканската пътна мрежа“.

Безвъзмездно финансиране ще получи и община Луковит, която ще може да укрепи свлачището на пътя за Регионалното депо за твърди битови отпадъци, за което ще й бъдат отпуснати 649 733 лева. Министерството на регионалното развитие и благоустройството пък ще получи 2 500 924 лева за превантивни дейности по изграждане и възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони.

 

Коментари

Задължително поле