Ненчев застава пред съда на 22 февруари (обзор)

Месец след встъпването си в длъжност президентът Румен Радев трябва да се яви като свидетел в Софийския градски съд (СГС), стана ясно днес. Като бивш командир на Военновъздушните сили (ВСС) той трябва да даде показания по делото срещу военния министър в оставка Николай Ненчев.

Случаен жребий определи съдия-докладчик по процеса да е Стефан Милев, председател на 34-ти наказателен състав, съобщиха от СГС. Делото е насрочено за 22 февруари, за когато ще бъдат призовани 23-ма свидетели по списъка на прокуратурата. Сред тях е и ген. Радев.

Съдия Стефан Милев е бивш прокурор и говорител на Софийската районна прокуратура. Като студент в Юридическия факултет работеше като криминален и съдебен репортер в БНР.

При внасянето на обвинителния акт срещу Ненчев от Софийската градска прокуратура обявиха, че е засекретен, тъй като съдържа класифицирана информация. Съдебният състав обаче ще определи дали целият процес ще се гледа при закрити врата, или само отделни заседания.

Николай Ненчев ще отговаря за престъпление по служба, свързано с договор за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите МиГ-29. Според обвинението от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г. като длъжностно лице - министър на отбраната, не е изпълнил служебните си задължения и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на ВВС. Както стана известно, Ненчев накарал заместничката си Десислава Йосифова да заключи в служебната си каса два договора с руската компания “РСК МиГ”. Освен това в нарушение на Закона за обществените поръчки министърът не е утвърдил проект за инвестиционен разход за поддръжката на МиГ-овете.

В Софийския военен съд е внесено и второ дело срещу Ненчев, но до вчера не стана ясно дали вече е определена дата за процеса. Все още действащият министър на отбраната в оставка трябва да отговаря за далавера с обществена поръчка униформи за армията.

Коментари

Задължително поле