Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Гребеца от “Наглите” остава в затвора Отвлечен от бандата излиза предсрочно

Наши депутати ще ритат футбол с азерски От 2020 г. Получаваме азерски газ

Красен Кралев: Ще подготвим искане за частично изменение на плана за управление на Витоша

Първо издание на книга за Хари Потър беше откраднато във Великобритания

Себастиан Курц: На ЕС му липсва фокус по големите въпроси

Духът на Шотландия уловен в изложба

Назначиха трима заместник-директори на Националната следствена служба

МО: Военновъздушните сили изпълниха поставените задачи с необходимата ефективност през 2017

Топлата зима напълни водоеми в Шуменско с птици

Вижте какво ще решава Министерският съвет на 18 януари 2018

Румен Радев: Извоюваната през 1878 г. свобода бе „пренесена“ през всичките 140 години

Ненчев се похвали с купуването на 10 двигателя за МиГ-29

Вчера, 9 ноември, беше подписан договор за доставка на 10 (десет) броя двигатели РД-33, сер. 2 за самолет МиГ-29, съобщават от Министерството на отбраната, без да уточняват кой е доставчикът. Вчера пред БТВ обаче премиерът Борисов обясни, че подписаните договори за 10 двигателя са с руската компания. „Днеска сме подписали за 42 милиона ремонт на 10 двигателя, със самия МиГ, с руската компания, не с полската, не с еди-коя си, за нови двигатели с огромен ресурс, за 6 години още ще летят и сега имаме 9 , ще имаме 16 самолета“, каза премиерът Бойко Борисов.

От десетте двигатели новопроизведените  РД-33, сер. 2 са четири броя и те са с над два пъти по-голям летателен ресурс от шесте броя ремонтирани двигатели РД-33, сер. 2, съобщават от министерството.

В началото на октомври Министерството на отбраната прекрати обществената поръчка за доставка на 10 двигателя за изтребителите МиГ-29, а от ведомството на Николай Ненчев съобщиха, че преминават към пряко договаряне с участниците в процедурата.

От мотивите става ясно, че единственият участник в търга, българската фирма “Авиостарт” ЕООД, е декларирала доставка на нови двигатели, които ще бъдат произведени през 2017 г. За целта бяха планирани 36 млн. лв.

На 18.10.2016 г. МО отправи покана за пряко договаряне до управителя на „Авиостарт“ Веселин Стоянов, в която е записана доставката на 4 нови и 6 отремонтирани агрегата. Тази конфигурация обаче може да бъде променяна. Единственото изискване е крайната сума да не надвишава предвидените за целта финансови средства и общ брой на двигателите.

Още при обявяването на обществената поръчка експерти предупредиха, че с с нови двигатели разполага само страната производител – Русия, но от Министерството на отбраната бяха категорични, че такива неизползвани имало и в други европейски страни. В крайна сметка министерството реши да търси и ремонтирани двигатели, като отрази това в заданието на поръчката.

„Изпълнителят ще извърши доставката на първите два ремонтирани двигателя до 30 април 2017 г., а оставащите ще бъдат доставяни на всеки месец по два броя“, уточняват от МО.

Реализацията на договора е израз на национално отговорната политика на правителството да поддържа летателната годност на изтребителната авиация на България и същевременно с това да продължи процеса за придобиването на нов тип боен самолет.

Въпреки пропагандните внушения, че българската бойна авиация ще бъде приземена, Министерството на отбраната не допусна това да се случи. Доказателство е успешното изпълнение на ремонта на двигателите в Полша през настоящата година. Икономически изгодният договор, изпълнен точно и своевременно от нашите полски съюзници, позволи ВВС планово да поддържат нужната бойна готовност.

Сключеният вчера, 9 ноември, нов договор за доставка на двигатели ще даде възможност да се възстанови летателната годност на още 5 самолета МиГ 29 през следващата година. Тези договори и взетите мерки за обезпечаване с авиационно гориво са потвърждение на последователната политика, водена от Министерството на отбраната да бъде осигурена изправна бойна техника и да бъдат създадени по-добри условия за обучение и поддържане подготовката на бойните пилоти.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Да се маха по дяволите, този звеновод от свинарника!!!! Простотиите на гeрбepacтитe и техните пoдгъ3ypници са просто уникални!!! Спокойно могат да кандидатствуват за званието „най-добър гьoнcypaт на планетата“!!

  2. Дрънъ-дрънъ! Ако министарот Ненчев беше приел офертата на руските производители,а не да се пъчи,че преговаря с поляците за двигателите за МиГ-29,на българските ВВС щяха да се спестят доста време и пари.Ама нали трябва да се правим на велики и за „наш *те хора“ да има по нещо?! Времето е скъпо.

  3. Ненчев потвърждава правилото, че от земеделец политик не става, а най много – бостанджия…. В днешно време и евроатлантик.

  4. Комисйони , Комисйони , Тлъсти комисиони , Престъпници нагли … 27 .. години . кражби , кражби , кражби , България цъфна като майска роза …. Машалаааа

  5. Най-прав от всички е Огнян.Той започва директно:„ненчев е за затвора“.Там,където бяха и майка му и баща му по време на социализЪма за кражби от огромна стойност.Родителите на николай бяха магазинери и крадяха на общо основание,докато не им направиха ревизия.Какъв може да бъде отрочето им?Крадец,побойник,изнасилвач-това в детските и младежките години.Сега работи ударно за САЩ,които заповядаха на Борисов да го назначи за министър на отбраната.Това копеле ще ощети държавата не с милиони, а с милиарди,но ще бъде късно.И никой няма да го съди…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.