Ненчо Балабанов и Веси Бонева: Изкуството трябва да усмихва хората!

Искаме да направим фолклорна песен с модерно звучене

- Играхте заедно в “Рибарят и неговата душа”. Какво ново?

- Ненчо: Маги Халваджиян започна снимки на нов полицейски сериал - комедия за Нова телевизия. Заглавието е “Полицаите от края на града”. Всеки момент ще разбера дали и кога ще се включа. Маги събира страхотен каст, много от колегите ще участват - Зуека и Рачков, Геро, Румен Угрински, Милица Гладнишка и много други любими актьори на публиката. Стартът е планиран за януари 2018 . През февруари - живот и здраве - влизам отново в “Господари на ефира”. Сериозен график. Сега играя и в постановката “Романтична комедия”, с която обикаляме България. Със Соня Ковчазлиева играем мъж и жена. Аз съм ерудиран, вманиачен музиколюбител, а тя си няма и представа от класическа музика и аз я ограмотявам с изпълненията на ценни музиканти от Плевенската филхармония с диригент Левон Манукян. Ето и русалката!

- Весела: Да, рибарю, тук съм! На мен също ми предстоят много нови неща. В момента довършвам албум от 7 песни - “Родината”, от който е и последният ми сингъл “Елате си”, а скоро предстои да излезе и “Моят зов”. На 24-ти ноември ще е премиерата на албума в Пловдив, а преди това ще бъде и концерта за 25-годишнината от създаването на група “Прима”, от която тръгнах. Аз започнах с музиката още на пет години с моята учителка Теодора Чернева и ОДК - център за работа с деца. На втори декември ще представя албума си и в “София лайф клуб”, а на седми ще участвам в концерт по случай 50-годишнината на Биг бенда на Велико Търново, заедно с Орлин Горанов. Поканиха ме да озвуча един страхотен детски филм “Тайната на Коко”.

- Н.: Сега се сещам, че следващият ни общ проект може да е свързан с фолклора, защото аз съм роден във възрожденски град – Котел и както се казва щяха да ме правят тамбурист! Закърмен съм с фолклор и отправям към Веси едно предизвикателство – за фолклорна песен в модерен аранжимент! Ето, в интервю се ражда бъдещ проект!

- В.: Готово! Предлагам да съживим някоя хубава народна песен. В новия ми албум са включени “Хубава си, моя горо”, “Облаче ле бяло” и “Една българска роза” с нови аранжименти.

- Какво ви кара да се чувствате горди, че сте българи?

- В.: Йордан Камджалов, изключително му се възхищавам, той освен музикант е и лектор, а в скоро време и аз ще започна да изнасям лекции. Ще направя кратко видео и ще помоля учители да се включват в кампанията, като искам те да разказват за България, защо тук е хубаво, защо трябва децата да се развиват, да учат, да знаят българската история и да вървят със сигурни стъпки напред.

Н.: Аз съм горд, че съм българин по много параграфи. В последно време се гордея със завръщането на Григор Димитров в топ 10, защото мен тенисът ме вълнува пет дни в седмицата. Освен спорта, когато обикалям света, имам възможност да направя сравнение и да оценя нещата, които притежаваме в нашата страна. Преди два месеца ходих в Токио със сина ми, а миналата седмица бях и в Щатите за две седмици. Не бях ходил досега там, оценявам всичко, което имат и са постигнали за толкова кратко време, откакто същестуват Щатите, но след всяко такова пътуване по света, аз ставам все по-горд и щастлив от това, че тук имаме неща, което хората нямат. Например отношенията, които имаме в България помежду ни, емоциите и духът, които можеш да усетиш в нашата страна, ги няма никъде другаде. Аз съм избрал да откривам хубавите неща – около нас, за нас и свързани с нас, така че, като се вгледам и го намирам, който търси хубавото – открива него и обратното.

- Веси, ти имаш песен срещу дрогата и бе лице на кампания срещу насилието в училище. Кой от двата проблема е по-сериозен?

- В.: И двата са взаимносвързани. Подкрепям подобен тип инициативи. С песента “Линията на живота ми”, казвам “не” на дрогата и в клипа й показваме как това е грешен път. Много важно е обкръжението. Понякога съветвам децата – бъдете за малко сами, занимавайте се с изкуство, музика и така ще се култивирате и израснете по по-добрия начин. Според мен насилието идва от семейството, от филмите, видео игрите, училището...

Н.: До голяма степен семейството трябва да носи отговорност за тези неща. Аз имам 11-годишен син и недай си Боже, ако има лошо поведение, аз съм тази, която трябва да вземе крути мерки, за да оправя това, което се е случило. С по-голям контрол и двата проблема могат да се отстранят от училището и хората да не се надяват само на частното училище да ги спаси от насилието и дрогата, защото там има повече крути мерки срещу тези два бича. Същите мерки трябва да ги има и в държавните, и провиниш ли се - да те изхвърлят от училището.

- Значи ти си за по-крайните мерки?

- Н.: Да, у нас малко имаме страх срещу такива крайни мерки, но в Истанбул, например, са въвели закон - над 10-годишна кола да не влиза в града. Крайна мярка, която тук явно се страхуват да въведат, защото дори пред парламента още има хора, които карат нафтови печки, които отзад димят и не им пука! Аз сравнявам това, че на някой не му пука, когато колата му дими, с това да ходиш с наакани гащи и да не те е срам, че отзад си с кафяви гащи! Същата работа е да си с кола за 1000 лева и да не ти пука отзад как живеят тези хора.

- В “Господари на ефира” често се показват абсурдите в страната ни. Кой е най-големият абсурд?

- В.: За мен много болна тема, за която ме боли сърцето, са фалшивите обаждания към възрастните ни баби и дядовци. Много от нашите родители не са имали възможността да им отдават нужното внимание, защото са били в чужбина и те са сами на село, но нямат разума, този модерния, който имаме ние за тези измами и е много по-лесно да ги излъжат. Болно ми е като чуя, че са били излъгани с пари, пари, които с мъка са спестили.

- Н.: За мен най-големият абсурд е, че корумпиран, или уличен политик от високите етажи все още не е в затвора. Има такива, които очевидно са се провинили, но просто си подават оставката и изчезват от партията и политиката, а не са в затвора! Съдебната система би трябвало да дава пример от най-високите етажи на властта и тези, които крадат и вършат всякакви провинения трябва да са в затвора.

- Какъв въпрос бихте си задали взаимно?

- Н.: Бих попитал Веси - ожени ли се тайно във Франция, или не?

- В.: Не съм! В Австрия преди време получих предложение за брак, а преди седмица един сириец каза, че иска да ме взима, но му казах, че няма как!

- Н.: Защо не се даваш бе, Веси!

- В.: Защото някак си не ми е призванието да се дам. Няма да се дам! Няма!

- Допада ли ви провокативния плакат на новия спектакъл “Калигула” с Деян Донков и Ненчо, ти би ли се снимал гол, заради роля?

Н.: Още не съм видял този плакат, но никога не бих се снимал така, нямам нужда от скандал, за да стана популярен, Слава Богу и смятам, че в изкуството голота, или скандал - в умерена степен говоря, могат да се покажат единствено, когато са оправдани в самият спектакъл, или клип. Трябва да видя плаката и постановката, за да мога да коментирам.

В.: Видях афиша и разбрах, че ще е уникална постановка. Гол е, но нищо не се вижда, много е провокативен. В случая с Калигула остава да не е такъв!

- На какво учат младите, т.нар. тийн звезди с песните и клиповете си?

- В.: Има такава промивка, която в момента се случва на детското съзнание. За съжаление това се утвърждава с медийното присъствие на тези изпълнители и е регламентирано. Според мен всичко е на политическо ниво, едни хора са седнали на масата и са решили - дайте да планираме децата с какви ценности и как да израснат! Сега въпросът е - искаме ли тези деца да ги обогатим с нещо ценно и стойностно или искаме да ги направим проститутки от 14-15 годишни, наркоманчета, друсащи се по дискотеките, хвърлящи салфетки и правещи безразборно секс, защото това е модерно. По този начин те губят душите си, губят вярата, губят всичко и бъдещето им се разрушава, стават грозни, бездуховни, обаче има и една друга посока. Това е музиката и песните,в които се пее за България, пее се за любов, за живота и неговите уроци, дава смисъл и е като спасителен кораб, дава едни въжета, за което тези деца се хващат. Ако те, слушайки, си кажат – да, аз ще слушам песен за светлина, за любов, за родината и ще остана в България. Това направиш ли го, дори двама души да останат в родината, заради теб – ти си приключил своята мисия!

- Н.: Не си я приключил, но я следваш, а ти, Веси, ще направиш още много за тях и тяхната съдба тук. Сега аз съм едно от лицата в една много хубава инициатива – успелите българи дават пример, като обикаляме по училищата и изнасяме лекции пред деца от различни възрасти. На учениците им е интересно да разберат как съм се реализирал в тази държава и как продължавам. Това е страхотна инициатива и аз с удоволствие приех да участвам в нея. Смятам, че мисията на хората на изкуството е да карат хората да се усмихват и да откриват позитивното в нещата, които ни заобикалят.

 

Нашитe гости

Актьорът Ненчо Балабанов и певицата Веси Бонева са зодия Овен и са родени през един ден – той на 17-ти, а тя на 16-ти април, но нещата, които ги свързват, са много повече. Двамата са сред най-многостранните таланти на родната сцена. Освен актьорска и певческа дарба, те са и сред най-търсените гласове зад кадър у нас, като с гласовете си са озвучавали много от най-популярните анимационни филми. От няколко години Ненчо е лице на хитовото предаване “Господари на ефира”, а Веси е била водеща на музикалното шоу “Хит минус едно”. Красивата певица също така свири на пиано от 8-годишна и рисува добре, докато Ненчо притежава и композиторска дарба и играе тенис на корт почти на професионално ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта