Необичайно сияние на българската рок сцена

Innerglow предлага нещо, което липсва в музиката у нас

Innerglow означава вътрешно сияние, а отскоро се свързва и с нова и свежа българска поп рок група.

Четирима млади музиканти създават собствени песни и правят все по-голямо впечатление за краткото си съществуване в тази формация. А специфичният им стил е в музикална посока, която почти изцяло липсва на българската сцена.

„На по двайсет и няколко години сме, но всеки вече е натрупал опит в различни състави. Така че групата е нова, но никой от нас не е новак в музиката”, разказва пред „Труд“ вокалистът Тодор Ковачев. Той и басистът Иван Даскалов създават Innerglow след като преди това са били членове на набралата популярност на рок сцената у нас група CRUSH.

След насъбрания опит с CRUSH от някои от големите фестивали в страната, от редица телевизионни и радио участия, както и от дуета с Теди Кацарова, Тодор и Иван създават един по-различен проект. За целта намират музиканти също вече изгрели на родната рок сцена - барабаниста Матей Христосков, познат от групи като Viperfish и Nac Buktu, и китариста Петър Желев, който идва от Rock Unknown Persons.

Четиримата вече са се сблъсквали челно с живота на българския музикант. И са преживели някои от неговите куриози като свирене на открито при температура от минус 18 градуса, или разминаване на косъм с токов удар. Но веднъж открили притегателната сила на това да правиш собствена музика, малките препятствия няма как да ги откажат.

Каква точно е музиката, която правят Innerglow, е трудно да се определи еднозначно, и точно това е едно от нещата, с които групата грабва. Още от първата им песен After You, чийто видеоклип излезе наскоро, става ясно, че звученето е модерно и със силно застъпени електронни влияния. Вокалите са ярко изразени и мелодични, с някакъв собствен заряд и допълнени от звънлива китара и стегнат, жив ритъм.

„Стремим се към жанрова смесица, която да роди нещо много специфично”, казва Тодор. Ако в предишната си група CRUSH той и Иван са свирили парчета, повлияни от Led Zeppelin, Джими Хендрикс и други рок класици, сега те взимат по нещичко от поп музиката, от synth-pop, денс и фънк жанровете, от модерните алтърнатив групи и от част от най-големите имена в бранша като Muse, Kings of Leon, Radiohead и U2.

От самото начало групата залага на авторска музика и стремежът към утвърждаване със собствени песни е подкрепен от китариста Георги Георгиев от „Остава” с неговия лейбъл Homeovoxmusic. Георгиев харесал композициите на Innerglow още в техния първоначален вид и поканил групата да работи с него. Така момчетата сега са част от лейбъла, дал път на някои от най-свежите лица на алтернативната сцена като Hayes & Y, Bears and Hunters, Jin Monic, VICK и Мирян Костадинов - Miry.

Сингълът After You е първият резултат от дейността на Innerglow с Homeovoxmusic, а самите членове на групата имат различни тълкувания за смисъла на песента. „Басистът Иван приема After You повече като песен за хората, които ни вдъхновяват и за добрите примери, които следваме“, разказва Тодор. Самият вокалист, който е автор на текста на песента, го е писал за място, където нещата не са такива, каквито биват представяни. „Да, това място би могло да е България. Тук сме свикнали да ни внушават, че живеем нетърпимо. Че няма надежда. After You е за всички неща около нас, които ни убеждават в обратното”.

Целта на видеото на парчето, дело на операторите от 8th Colour и монтажиста FlyPhil, е да се различава от начина, по който се снимат повечето музикални клипове. „Често се търси максимална динамика, непрекъсната смяна на образи, музиката се превръща просто във фон, докато при нас искахме да е нещо по-изчистено, което ти позволява да слушаш“, казва Тодор.

Членовете на бандата се радват, че Innerglow възниква в момент от българската сцена, когато се забелязва струпване на обещаващи млади групи, стремящи се да правят собствена музика на високо ниво, в крак със съвременните тенденции. „Съществува някаква нова вълна на родната сцена, съществуват и стремежи в България да си пробият път слабо представени до момента музикални течения”, казва Тодор. Аудиторията у нас за модерна рок музика все още не може да се сравнява с тази за най-популярните жанрове, но хубавото е, че групите не се опитват да делят публиката, а да приобщават. Осъзнали са, че аудиторията не е нещо, което трябва да си присвояват. „Групите не сме някакви компании, които изкарват продукти в пряка конкуренция едни с други. Не произвеждаме смартфони, за да трябва да избираш дали да си купиш едната марка телефон или другата. Не – колкото по-слушани са другите групи, близки до теб, толкова повече потенциална публика имаш и ти. В един отбор сме и всеки трябва да даде своя принос публиката да расте“, смята Тодор.

Според него новата вълна банди на българската сцена като Jeremy?, NU/ANCE и други, са алтернатива на модела на риалити форматите, който очевидно води до появата на нови изпълнители, но не и на качествена музика.

„Правим нещо различно, защото нямаме мисленето, че трябва да ставаме известни. Иска ни се в центъра да е самата музика. Затова моделът е друг - събираш се с група приятели, отивате в гаража и започвате да свирите заедно. Никой не знае за вас, няма да ви пуснат в праймтайма и няма като се появите да се обяснява на зрителите, че са свидетели на нещо велико. В началото ще ви слушат само приятелите и може и да звучите ужасно, но ако вложите достатъчно усилия, нещата ще се променят. Важното е, че по време на целия процес ще формирате някакъв собствен стил на изразяване и никой няма да може да ви повтори“, смята Тодор. По този начин са възникнали най-великите групи в историята, които са вдъхновение за Innerglow.

За всяка своя песен момчетата се сравняват със световните образци. „Не защото си въобразяваме, че сме на тяхното ниво, а защото това е начинът постоянно да прогресираме и защото според нас не си заслужава да си поставяш по-ниски цели от тези“, обяснява Тодор.

„Откъм звукозапис няма как да се сравняваме с излизащото от студиата в Лондон и Ел Ей. Но откъм композиция, облик и музикални идеи не се притесняваме да се сравняваме с най-добрите, защото това са аспекти, които си зависят изцяло от нас. Вярвам, че една качествено измислена песен колкото може да излезе от някъде другаде, толкова може да излезе и от моята стая”, смята Тодор.

Оптимизмът му идва и от убеждението, че „музиката ти помага да намериш смисъл в това да си се появил на този свят именно сега, именно в тази страна, именно около тези хора”.

За четиримата от групата Innerglow определено се свързва с някаква положителна настройка за света. „Оптимизма смятаме, че го има дори, когато песните ни не звучат много весело. Някак си винаги се прокрадва някаква надежда в тях, даже без да сме я търсили. Появява си се отнякъде и ни остава само да я уловим“.

Първото видео на Innerglow е към песента After You:

https://www.youtube.com/watch?v=XOb-1w1N0hg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл