Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Опашка от тирове на „Капитан Андреево“

Борис Джонсън обяви, че няма да преговаря за отсрочка на Брекзит

EK призова Лондон да обясни „възможно най-скоро“ какво планира за Брекзит

Графа заведе семейството си в Египет (СНИМКИ)

5-метрова вълна заля село в Сибир след скъсване на язовирна стена (ВИДЕО) Към момента жертвите на тежкия инцидент са 15

Британските депутати принудиха Борис Джонсън да иска от ЕС отсрочка за Брекзит

Вицепрезидентът разговаря с ръководителите на Съвета на Европа и на неговата Парламентарна асамблея

Баскетболен празник “Играй с Везенков!” в Ботевград

Необичайно сияние на българската рок сцена Innerglow предлага нещо, което липсва в музиката у нас

Innerglow означава вътрешно сияние, а отскоро се свързва и с нова и свежа българска поп рок група.

Четирима млади музиканти създават собствени песни и правят все по-голямо впечатление за краткото си съществуване в тази формация. А специфичният им стил е в музикална посока, която почти изцяло липсва на българската сцена.

„На по двайсет и няколко години сме, но всеки вече е натрупал опит в различни състави. Така че групата е нова, но никой от нас не е новак в музиката”, разказва пред „Труд“ вокалистът Тодор Ковачев. Той и басистът Иван Даскалов създават Innerglow след като преди това са били членове на набралата популярност на рок сцената у нас група CRUSH.

След насъбрания опит с CRUSH от някои от големите фестивали в страната, от редица телевизионни и радио участия, както и от дуета с Теди Кацарова, Тодор и Иван създават един по-различен проект. За целта намират музиканти също вече изгрели на родната рок сцена – барабаниста Матей Христосков, познат от групи като Viperfish и Nac Buktu, и китариста Петър Желев, който идва от Rock Unknown Persons.

Четиримата вече са се сблъсквали челно с живота на българския музикант. И са преживели някои от неговите куриози като свирене на открито при температура от минус 18 градуса, или разминаване на косъм с токов удар. Но веднъж открили притегателната сила на това да правиш собствена музика, малките препятствия няма как да ги откажат.

Каква точно е музиката, която правят Innerglow, е трудно да се определи еднозначно, и точно това е едно от нещата, с които групата грабва. Още от първата им песен After You, чийто видеоклип излезе наскоро, става ясно, че звученето е модерно и със силно застъпени електронни влияния. Вокалите са ярко изразени и мелодични, с някакъв собствен заряд и допълнени от звънлива китара и стегнат, жив ритъм.

„Стремим се към жанрова смесица, която да роди нещо много специфично”, казва Тодор. Ако в предишната си група CRUSH той и Иван са свирили парчета, повлияни от Led Zeppelin, Джими Хендрикс и други рок класици, сега те взимат по нещичко от поп музиката, от synth-pop, денс и фънк жанровете, от модерните алтърнатив групи и от част от най-големите имена в бранша като Muse, Kings of Leon, Radiohead и U2.

От самото начало групата залага на авторска музика и стремежът към утвърждаване със собствени песни е подкрепен от китариста Георги Георгиев от „Остава” с неговия лейбъл Homeovoxmusic. Георгиев харесал композициите на Innerglow още в техния първоначален вид и поканил групата да работи с него. Така момчетата сега са част от лейбъла, дал път на някои от най-свежите лица на алтернативната сцена като Hayes & Y, Bears and Hunters, Jin Monic, VICK и Мирян Костадинов – Miry.

Сингълът After You е първият резултат от дейността на Innerglow с Homeovoxmusic, а самите членове на групата имат различни тълкувания за смисъла на песента. „Басистът Иван приема After You повече като песен за хората, които ни вдъхновяват и за добрите примери, които следваме“, разказва Тодор. Самият вокалист, който е автор на текста на песента, го е писал за място, където нещата не са такива, каквито биват представяни. „Да, това място би могло да е България. Тук сме свикнали да ни внушават, че живеем нетърпимо. Че няма надежда. After You е за всички неща около нас, които ни убеждават в обратното”.

Целта на видеото на парчето, дело на операторите от 8th Colour и монтажиста FlyPhil, е да се различава от начина, по който се снимат повечето музикални клипове. „Често се търси максимална динамика, непрекъсната смяна на образи, музиката се превръща просто във фон, докато при нас искахме да е нещо по-изчистено, което ти позволява да слушаш“, казва Тодор.

Членовете на бандата се радват, че Innerglow възниква в момент от българската сцена, когато се забелязва струпване на обещаващи млади групи, стремящи се да правят собствена музика на високо ниво, в крак със съвременните тенденции. „Съществува някаква нова вълна на родната сцена, съществуват и стремежи в България да си пробият път слабо представени до момента музикални течения”, казва Тодор. Аудиторията у нас за модерна рок музика все още не може да се сравнява с тази за най-популярните жанрове, но хубавото е, че групите не се опитват да делят публиката, а да приобщават. Осъзнали са, че аудиторията не е нещо, което трябва да си присвояват. „Групите не сме някакви компании, които изкарват продукти в пряка конкуренция едни с други. Не произвеждаме смартфони, за да трябва да избираш дали да си купиш едната марка телефон или другата. Не – колкото по-слушани са другите групи, близки до теб, толкова повече потенциална публика имаш и ти. В един отбор сме и всеки трябва да даде своя принос публиката да расте“, смята Тодор.

Според него новата вълна банди на българската сцена като Jeremy?, NU/ANCE и други, са алтернатива на модела на риалити форматите, който очевидно води до появата на нови изпълнители, но не и на качествена музика.

„Правим нещо различно, защото нямаме мисленето, че трябва да ставаме известни. Иска ни се в центъра да е самата музика. Затова моделът е друг – събираш се с група приятели, отивате в гаража и започвате да свирите заедно. Никой не знае за вас, няма да ви пуснат в праймтайма и няма като се появите да се обяснява на зрителите, че са свидетели на нещо велико. В началото ще ви слушат само приятелите и може и да звучите ужасно, но ако вложите достатъчно усилия, нещата ще се променят. Важното е, че по време на целия процес ще формирате някакъв собствен стил на изразяване и никой няма да може да ви повтори“, смята Тодор. По този начин са възникнали най-великите групи в историята, които са вдъхновение за Innerglow.

За всяка своя песен момчетата се сравняват със световните образци. „Не защото си въобразяваме, че сме на тяхното ниво, а защото това е начинът постоянно да прогресираме и защото според нас не си заслужава да си поставяш по-ниски цели от тези“, обяснява Тодор.

„Откъм звукозапис няма как да се сравняваме с излизащото от студиата в Лондон и Ел Ей. Но откъм композиция, облик и музикални идеи не се притесняваме да се сравняваме с най-добрите, защото това са аспекти, които си зависят изцяло от нас. Вярвам, че една качествено измислена песен колкото може да излезе от някъде другаде, толкова може да излезе и от моята стая”, смята Тодор.

Оптимизмът му идва и от убеждението, че „музиката ти помага да намериш смисъл в това да си се появил на този свят именно сега, именно в тази страна, именно около тези хора”.
За четиримата от групата Innerglow определено се свързва с някаква положителна настройка за света. „Оптимизма смятаме, че го има дори, когато песните ни не звучат много весело. Някак си винаги се прокрадва някаква надежда в тях, даже без да сме я търсили. Появява си се отнякъде и ни остава само да я уловим“.

Първото видео на Innerglow е към песента After You:

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.