На 25 май 2018 да почерпят

Раздадоха наградите “Аскеер 2018” За цялостен принос в развитието на театралното изкуство отличиха Васил Михайлов

Хазал от “Черната перла” не крие новата си любов Актрисата Ханде Ерчел твърди, че славата не я е променила

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима

Николас Мадуро се закле за втория си мандат като президент на Венецуела

Макрон и Путин се срещнаха в Константиновския дворец край Санкт Петербург

Връчват наградите “Аскеер” за постижения в театралното изкуство

Григор Димитров започва с мач срещу Виктор Троицки на “Ролан Гарос” Рафаел Надал среща Александър Долгополов на старта на турнира в Париж

Борисов на приема в Рим: Народите на България и Република Македония са още по-близки

Абитуриентите от училището на Теодосий Спасов се сбогуваха с концерт

Започнаха абитуриентските балове в Благоевград

“Свободна книжарница” на празника в Сливен

Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са в готовност, ако Ким Чен-ун предприеме “безразсъдни действия”

24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

Необходимо е обновяване на ски зона „Банско“ Националният парк няма да бъде вписан като застрашен обект на ЮНЕСКО

Херве Летие (на преден план вдясно), разговаря с министъра на околната среда Нено Димов, кмета на Банско Георги Икономов и вицепремиера Валери Симеонов. Снимка Светлана Василева

Със сигурност е необходима актуализация (обновяване – б.а.) на активите в ски зона „Банско“, а и бъдещето изисква развитие на ресурсите – това каза на брифинг в сградата на общината на зимния курорт швейцарският експерт от Международния съюз за защита на природата (IUCN) Херве Летие.

Летие пристигна в България в понеделник и си тръгва утре. Неговата цел е да се запознае с промените в действащия План за управление на Национален „Пирин“, както и с новия план, който още не е влязъл в сила. Експертът ще прецени дали измененията и актуализациите са в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО.

В предишните дни Херве Летие се срещна редица неправителствени организации, малка част от които „против“, а другите „за“ развиване на зимния курорт.

От сряда той е в Банско, където се запозна със състоянието на НП „Пирин“, участва в целодневна среща в Дирекцията на НП „Пирин“, където му бе представен новият план за управление на парка. В нея се включи целият научен колектив, разработил плана. Летие видя и ски зона „Банско“, както съоръженията за спорт там. Експертът бе запознат и с проблема с километричните опашки, които се извиват пред началната станция на единствения кабинков лифт.

Днес в зимния курорт се проведе и среща, на която Летие разговаря с кметовете на общините, имащи землища в НП „Пирин“, министъра на околната среда Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов.

„Не е нормално 10 години проблемът с ресурса и екологията да не се реши. И се надявам с моите съвети да помогнем и да намерим баланса между интересите на местните хора бизнеса и природата“, каза Летие на брифинга. И добави: „Моята мисия в България е съвещателна. Ще дам съвет на правителството как да се справи с този проблем в Пирин. До 6 седмици ще изготвя доклад с препоръки до правителството ви и до ЮНЕСКО. Ще бъда обективен и независим. Моята задача е трудна, срещнах се с много хора и чух различни мнения“.

Попитан дали има риск НП „Пирин“ да влезе в застрашен списък на ЮНЕСКО, той обясни, че няма такава вероятност.

Кметът на Банско Георги Икономов обясни, че когато е разказал на експерта, че само за 15 дни на територията на парк Пирин са влезли над 27 хиляди автомобила, Летие е бил доста озадачен.

Вицепремиерът Валери Симеонов бе лаконичен, но заяви, че е впечатлен от биографията и опита на експерта.

„Можем да разчитаме на обективна оценка“, каза Валери Симеонов.

Заключение на ЮНЕСКО и IUCN още през 2012 г.: Всичко е наред с природата в парка

Спортните и туристически съоръжения в ски зона „Банско“ са изградени по подходящ начин и не оказват отрицателно влияние върху планината – с такива доклади излязоха през 2012 и 2015 година от Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за защита на природата (IUCN).
Документите са изготвени след извършени проверки на място в Пирин. Първата е през октомври 2011 година от мисия, начело с тогавашния ръководител на Центъра за световно наследство – Кишоре Рао и Стиг Йохансон от IUCN.

Задачата на прaтениците на най-авторитетните институции в областта на екологичните политики през 2011 г. е да оценят състоянието на природата и да дадат своите препоръки към 36-ата сесия на ЮНЕСКО, която се провежда в Санкт Петербург от 25 юни до 5 юли 2012-а.

Посещението на международния екип екологични експерти е предизвикано от сигналите на „зелените“. Още тогава те твърдят, че ски съоръженията над Банско са увредили Национален парк „Пирин“. Според тях това е основание за включването му в списъка на застрашените обекти на световната организация. Нещо, което искат и днес от представителя на IUCN, който е на посещение у нас.

При проверките си през 2011 година участниците в международната мисия имат срещи в Министерство на околна среда и водите, и тогава, както сега, разговарят с кметовете от региона и изслушват неправителствени организации, сред които и „зелените“. Преди това в Пирин двамата учени от ЮНЕСКО и IUCN проверяват подменените и новите съоръжения в ски зона „Банско“, като изводите им са описани в доклада, пратен през юни 2012 г. – а именно, че всичко с природата в НП „Пирин“ е наред.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. За съжаление има хора, които ще си останат латерни независимо кой какво им казва и с какви факти и доводи…

  2. Как ще обясним на човека защо толкова много автомобили се допускат в планината, а не строим втори лифт?!

  3. експертът казва, че Пирин не е застрашен, ама зелените едно си баят – застрашен е и това е. на тях и папата да им каже ще си държат на своето. ама трябва експертите да се слушат!

  4. Много неща са необходими да се направят още в Банско, но зелените блокират цялостното развитие на града и региона.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.