На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Неоткритият рай Кривини

 

Тесен път, обрамчен с гъста арка от дървета, води до едно от многото неоткрити райски кътчета в България – долночифлишкото с. Кривини. Кацнало в подстъпите на Стара планина и на двайсетина километра от най-широкия ни черноморски плаж в Шкорпиловци, мястото е идеално за отдих на здрави и болни. Въздухът е чист, природата е девствена, наблизо се намират камчийският резерват и два красиви водопада – Скока и Орлов камък. А в подстъпите на самото село в местността Ботево извира уникален минерален извор. Водата му не е гореща, но гори, защото е примесена с метан.

Старите хора в Кривини си спомнят, че природният дар бил открит преди повече от половин век, когато селото процъфтявало и дори имало прогимназия. Дошли в района геолози да дупчат земята за нефт. Черно злато така и не открили, но при един от сондажите с дълбочина 600 м от земята бликнал минерален гейзер. Оказало се, че водата се възпламенява, защото е примесена с газ, а направените по-късно изследвания установили, че съдържа и високи концентрации на йод.

Първи от придобивката се възползвали хората от селото, които и до днес твърдят, че изворът е най-добрият доктор. Лека-полека славата му се разнесла, а властта построила къпалня с каменни корита в два сектора – за мъже и жени. Имало и няколко бараки, в които търсещите изцеление преспивали.

Истински бум на потреблението бил регистриран след аварията в Чернобил, когато от близо и далеч хора прииждали да пълнят туби с йодираната вода. В новите времена обаче къпалнята останала без надзор и бързо станала жертва на мародери. Днес от сградата са останали само руини. Няма ги указателната табела и високата тръба, от която преди се изливала на воля лековитата минерална течност. Сега тя се процежда от дупка в каптаж, разположен на десетина метра от шосето. Който го търси обаче, лесно ще го открие между шубраците по игривото огънче на повърхността. Ако с тази вода полееш рана, бързо хваща коричка и заздравява. Минават и пъпки, и гъбички. Дори хора с псориазис са идвали, защото много ги облекчава, хвалят извора местните. От откриването му до днес те са се стопили тройно до 60 души.

“Само аз и библиотекарят работим, другите са пенсионери. Имаме две дечица, ходят на градина в Долни чифлик. Всяка година някой умира, нови хора не идват. И заселници от чужбина нямаме. Остана само една къща за гости, но за лековитите свойства на извора хората си предават от уста на уста и често идват тук от града и от по-далече да пълнят вода. Нашите стари хора също редовно я ползват. Столетник още нямаме, но наскоро чествахме 95-годишнината на доайена на селото Добри Дянков”, обяснява кметският наместник Параскева Любчева, чийто баща също е сред феновете на горящата вода.

Повечето възрастни кривинчани се мият с нея, а неколцина от години пият на гладно по винена чашка за здрав стомах. Дългият им житейски опит ги убедил, че водата помага при язва и други стомашно-чревни болести, но ако се прекали, може да докара разстройство. Затова рецепти за вътрешна употреба избягват да дават, поне за хората. За животните обаче горящият извор е идеално място за водопой. Фермери от околните села водят добичетата си в долчинката до каптажа, където се е образувало малко езерце. Живителната течност се услажда най-много на овцете. След като се напият, няма нужда да им дават да ближат каменна сол, твърдят кривинчани. И кравите пиели охотно от минералната вода, която ги зареждала с минерали и ги опазвала от вътрешни паразити.

“Мястото е като златна мина. Неслучайно при социализма са направили къпалня. От другата страна на пътя дори започнали да градят санаториум. Той така и не бил довършен, а днес и път до останките му няма, защото мостът дотам бил срутен при голямо наводнение през 1999 г.”, разказва Благой Граменов. Той и съпругата му Марияна са се заели да превърнат района, който попада в “Натура 2000”, в дестинация за екотуризъм. Спечелили проект по Програмата за развитие на селските райони и съградили на километър от горящия извор етнокомплекс, подобен на габровския Етър. Китното местенце носи името на селото и още мирише на боя, макар че посреща посетители от юли. На голяма поляна, обградена от гора, са разположени осем стаи за гости, тъкачница, ковачница, бичкиджийница, дърворезбарско ателие, голяма механа и малка воденица, която се захранва с вода от две изкуствени езерца край малката рекичка Чаирдере. В центъра се извисява реплика на тревненската каменна часовникова кула, под чиито стрехи вече са свили гнезда лястовички. За ценители и любопитни чужденци има енотека. В нея се предлагат отбрани вина от малки изби, чиято продукция е от типично български сортове грозде като мавруд и врачански мискет.

“В екозона сме и искаме всичко да е в тон с природата и традициите. Затова и ястията ни са приготвени от продукти на малки ферми”, казва Благой и показва с гордост медния казан за ракия. “Не е регистриран, с него правим само демонстрации за гостите, но предлагаме съвсем легално сварена наша пивка ракия”, пояснява той.

В комплекса редовно гастролират местни фолклорни групи и оркестърът на преподавателите от Националното училище по изкуствата във Варна “Пендари”. В мъртвия сезон новата придобивка на Кривини дава хляб на десет души, но стопаните планират да разширят базата и да разнообразят продукта с турове по екопътеки до природните забележителности в района. “Този обект ще привлече туристи – българи и чужденци. Така и селото ще живне, може и да се подмлади”, надява се Параскева Любчева.

Целебният горящ извор обаче ще остане встрани от официалните маршрути за гости, защото теренът около него вече не е част от селската мера, а е частна собственост. Според кмета на Долни чифлик Красимира Анастасова земята била продадена преди време и затова засега общината няма как да оползотвори това природно богатство. В Кривини не знаят кой е купил имота край каптажа, но са категорични, че макар и през малко чучурче, целебната течност трябва да остане достъпна за всички.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Е как така не се знае, кой го е купил? Няма ли агенция по вписванията! За да го купят са си направили документи, а щом не е вписано, значи е незаконно!!!!!

 2. КАК ТАКА НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ Е КУПИЛ ЗЕМЯТА ОКОЛОМИНЕРАЛНИЯ ИЗВОР ????
  ВИЕ НА ИДИОТИ ЛИ НИПРАВИТЕ ?
  РАЗБИРА СЕ, РУСНАЦИ СА ГО КУПИЛИ И КАТО КАПТИРАТ ИЗВОРА ЩЕ ВИДИТЕ БЪЛГАРСКА МИНЕРАЛНА БЕЗПЛАТНА ВОДА НАУМА СИ!
  МЕСТНИТЕ ДА ПОИСКАТ ИНФОРМАЦИЯ КОЙ ТОЧНО ГО Е КУПИЛ И ДА СЕ АНУЛИРА ПОКУПКАТА, ЗАЩОТО МИНЕРАЛНИТЕ НИ ИЗВОРИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. РУСНАЦИЕТ ДА ГИ ОБЕЗВЪЗМЕСТЯТ СЪС ЗЕМЯ НЯКЪДЕ ПО ЧУКАРИТЕ И ТОВА ЩЕ ИМ Е МНОГО !

  1. Здравейте! Прочетох коментара Ви и напълно съм съгласна с Вас.Питахме в община Долни чифлик, но и там не знаят кой го е купил.Само отговарят, че е частна собственост.Възмутително е, защото изворът е подземно богатство и не подлежи на продажба, но хората са възрастни и не могат да реагират, дори и протест да има, никой няма да им обърне внимание.От проучването, което съм правила, собственикът е българин, но никой не изрича името му.

 3. Така е минералните води на България са природен ресурс може да се каже още Дар от Бога, дарил малко държави с това целебно богатство и принадлежат на всички Българи. За съжаление последните 26 г този дар се унищожава и разпилява. Една чудесн мин баня в Княжево стои разбита. През помътнелите прозорци още могат да се видят старите, мебели, маси, някакво оборудване за физиотерапия и пр. неща. Овча Купел е в подобно състояние:( И Благой е напълно прав:)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.