Неофит: Ако получим покана, ще изпратим делегация за годишнината на Охридската архиепископия

Снимка: Денислав Стойчев, архив

Ако има покана, ще изпратим. Това заяви Патриарх Неофит на въпрос дали Българската православна църква ще изпрати делегация в Република Македония по случай честванията на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия на 28-ми май.

По думите му, предстпи да бъде решено и как ще бъде отбелязана годишнината у нас.

„Ще се обсъди както е прието, така ще го отпразнуваме. Засега още няма програма за празнуването“, каза главата на БПЦ пред БГНЕС.

На 13-ти март Светият Синод на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия взе решение за отбелязване на 1000-ната годишнина в катедралния храм "Света София" в Охрид на 28-ми май.

Охридската архиепископия е създадена от император Василий Втори през 1018 г. след падането на Първото българско царство под византийска власт. Тя е приемница на понижената в ранг Българска патриаршия и обхваща първоначално 31 епископии.

Катедрален храм на Охридската патриаршия е базиликата "Света София" в Охрид, която е построена от княз Борис I в 863 г. върху стар християнски храм от късноримската епоха.

Жителите на Охрид се обръщат с пълномощно писмо от 9 април 1861 г. "до представителите на българския народ" в Цариград, да помолят Високата порта за избавяне "от своеволието на гръцкото духовенство, като потвърди основанието на автокефалната архиепископия на Първа Юстиниана Охридска и на цела България". През 1872 г. Натанаил Охридски е ръкоположен за пръв митрополит на Българската екзархия в Охрид.

Коментари

Задължително поле