Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България Инвестиционната среда в Старата столица става все по-добра

Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Съдят младеж за жесток побой на момиче за отказ от секс

Карлес Пучдемон може да управлява Каталуния от Белгия

Фоторедакторът на „Труд“ Цветан Томчев откри изложба в Будапеща

Горанов: Слабостите от доклада на ДАНС за контрола на акцизните стоки са отстранени отдавна

Йомер Челик: Няма причини Турция да продължи спазва миграционното споразумение с ЕС

Задържаха 24-годишен след скандал пред дома на жена и юмрук върху полицай

Европейската комисия предлага реформа на ДДС

Ивайло Московски: България ще предложи Балкански коридор за високоскоростен интернет 5 G

Васил Велев, АИКБ: Определено има „зелен рекет”, той е факт

Среща между Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Част от инфраструктурата на „Галилео“ ще бъде предислоцирана от Великобритания в Испания заради Брекзит

МОН: В 161 училища в страната не се учи днес заради повреди в отоплителните инсталации и висока заболеваемост

Заплатите в „Бабино“ плащани, осигуровки и ваучери – бавени с месеци

Снимка: Kanal3.bg

Забавени аванси и неиздавани от месеци ваучери за пазаруване в размер на 234 770 лв. са взривили напрежението в рудник „Бабино“, където миналата седмица миньори стачкуваха и стояха под земята цяло денонощие в знак на протест.

Днес прокуратурата обяви първите резултати от извършената там проверка, след като се самосезира по случая на 13 октомври и възложи проверка на Дирекция „Инспекция по труда“.

Установено е, че между Ръководството на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД и синдикатите на КНСБ и „Подкрепа“ в рудника е подписан колективен трудов договор в началото на юли. Съгласно него месечното трудово възнаграждение се изплаща на три пъти: аванс между 20-25 число на текущия месец, остатъкът на две равни части: първа част – между 5-10 число на месеца, втора част – след 12 число на месеца, следващ месеца, през който е начислено.

Контролните органи установили, че месечните възнаграждения за м. август са изплатени както следва: авансът е изплатен на два пъти – на 02.09.2016 г. и на 09.09.2016 г., първа част от остатъка – на 07.10.2016 г. и втора част от остатъка – на 13.10.2016 г., тоест забавено е изплащането единствено на аванса за м. август.

Към момента на проверката работодателят не е осигурил ваучерите за храна за месеците март, април, май, юни, юли и август 2016 г, за което неколкократно бил санкциониран.

Общата сума на дължимите ваучери за периода април – август 2016 г. е в размер на 234 770 лв. На 13.10.2016г. с приемно-предавателен протокол ваучерите за храна на работещите в рудник „Бабино“ са получени и е започнало тяхното раздаване. Те обаче са на обща стойност 62 369 лв.

Освен това, на работниците с прекратени трудови правоотношения не са изплащани полагащите се обезщетения. За периода от октомври 2015 г. до август 2016 г. общият размер на тези суми възлиза на 28 428 лв., дължими на 20 работника.

При проверката е установено, че дължимите осигурителни вноски на работниците по изготвените платежни ведомости за юли и август 2016 г. не са постъпили по сметка на НОИ.

През 2016 г. в „Бабино“ са извършени 8 проверки, констатирани са 36 нарушения по спазване на трудовото законодателство и безопасност на труда, дадени са 33 предписания. Съставени са два акта за неизпълнени предписания.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. CAMO TAKA HO…“comment“ e KPETEH KATO Велемир…Мръсните комуняги OT ВМРО. БСП, ДПС, АБВ, АТАКA са виновни за мизерията на българския народ. Te ca простаци, алчни, агресивни, неграмотни, некомпетентни, некадърни, безотговорни, мързеливи, крадливи, нечистоплътни телесно и душевно. Съсипаха и окрадоха държавата и народа. Да гният в ада дано!!!!!…………..Mohamed Said Sbay – bugarin i demokrat

  2. Платен папагал … BOBA … Дека са … СДС … ГЕРП …. КОАЛИЦИАТА НА ЦАРЯ …. РЕФОРМАТОРИ ТЕ ….. Дека са …… Платено мръсно псе ….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.