Задържаха извършители на зверски побой на младеж Пострадалият е с черепно-мозъчна травма

„Хищникът“ пак носи жълто Лимитираната серия Jaguar F-Type R Dynamic разполага с двигател V6 с мощност 380 к.с.

Тодор Батков: Въпросът с оставката на Борислав Михайлов трябва да бъде решен на конгрес

Събота – ден на японските бойни изкуства Божество ками потегля с колесница от НДК

Петър Воденски: Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна

Баща преби съученичка на дъщеря си в столично училище Причина за агресята е, че момичетата не си вдигали телефоните

Ангелкова: Подготвяме лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на „Томас Кук“ към другите големи туроператори

Енджи Касабие ражда у нас

Как всяка жена може да стане красавица?

Протести и сблъсъци в Барселона след изпращането в затвора на лидери на каталунските сепаратисти

Слънчево време и днес Температури до 26 градуса следобед

СЕМ решава за предсрочното освобождаване на директора на БНР Светослав Костов

Тръмп призова Италия да увеличи разходите си за отбрана

Американски боксьор почина четири дни след тежък нокаут

Евролидерите обсъждат днес Брекзит и бюджета на ЕС

Заплатите в „Бабино“ плащани, осигуровки и ваучери – бавени с месеци

Забавени аванси и неиздавани от месеци ваучери за пазаруване в размер на 234 770 лв. са взривили напрежението в рудник „Бабино“, където миналата седмица миньори стачкуваха и стояха под земята цяло денонощие в знак на протест.

Днес прокуратурата обяви първите резултати от извършената там проверка, след като се самосезира по случая на 13 октомври и възложи проверка на Дирекция „Инспекция по труда“.

Установено е, че между Ръководството на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД и синдикатите на КНСБ и „Подкрепа“ в рудника е подписан колективен трудов договор в началото на юли. Съгласно него месечното трудово възнаграждение се изплаща на три пъти: аванс между 20-25 число на текущия месец, остатъкът на две равни части: първа част – между 5-10 число на месеца, втора част – след 12 число на месеца, следващ месеца, през който е начислено.

Контролните органи установили, че месечните възнаграждения за м. август са изплатени както следва: авансът е изплатен на два пъти – на 02.09.2016 г. и на 09.09.2016 г., първа част от остатъка – на 07.10.2016 г. и втора част от остатъка – на 13.10.2016 г., тоест забавено е изплащането единствено на аванса за м. август.

Към момента на проверката работодателят не е осигурил ваучерите за храна за месеците март, април, май, юни, юли и август 2016 г, за което неколкократно бил санкциониран.

Общата сума на дължимите ваучери за периода април – август 2016 г. е в размер на 234 770 лв. На 13.10.2016г. с приемно-предавателен протокол ваучерите за храна на работещите в рудник „Бабино“ са получени и е започнало тяхното раздаване. Те обаче са на обща стойност 62 369 лв.

Освен това, на работниците с прекратени трудови правоотношения не са изплащани полагащите се обезщетения. За периода от октомври 2015 г. до август 2016 г. общият размер на тези суми възлиза на 28 428 лв., дължими на 20 работника.

При проверката е установено, че дължимите осигурителни вноски на работниците по изготвените платежни ведомости за юли и август 2016 г. не са постъпили по сметка на НОИ.

През 2016 г. в „Бабино“ са извършени 8 проверки, констатирани са 36 нарушения по спазване на трудовото законодателство и безопасност на труда, дадени са 33 предписания. Съставени са два акта за неизпълнени предписания.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. CAMO TAKA HO…“comment“ e KPETEH KATO Велемир…Мръсните комуняги OT ВМРО. БСП, ДПС, АБВ, АТАКA са виновни за мизерията на българския народ. Te ca простаци, алчни, агресивни, неграмотни, некомпетентни, некадърни, безотговорни, мързеливи, крадливи, нечистоплътни телесно и душевно. Съсипаха и окрадоха държавата и народа. Да гният в ада дано!!!!!…………..Mohamed Said Sbay – bugarin i demokrat

  2. Платен папагал … BOBA … Дека са … СДС … ГЕРП …. КОАЛИЦИАТА НА ЦАРЯ …. РЕФОРМАТОРИ ТЕ ….. Дека са …… Платено мръсно псе ….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.