Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Непоказвани картини извади родът на Златьо Бояджиев

Единайест непоказвани досега картини от семейната колекция на Златьо Бояджиев бяха изложени в Националния учебен комплекс по културата в София, известен като Италианския лицей. Творбите на големия български художник бяха предоставени от три поколения наследнички – внучката му Цена Бояджиева заедно с дъщеря си и нейната малка дъщеря.


Повод за събитието беше представянето на уникална скулптура на магаре от моливи и пирони, която е изработена от най-малките ученици в лицея. Тя е вдъхновена именно от магаретата, които са чест елемент в картините на Златьо.

За изработката на магарето децата от първи, втори и трети клас сами събраха над 2000 молива и повече от 1200 пирона. Златьо е майстор на животните и това е причината да се вдъхновим именно от неговите творби. Децата знаят кой е и го познават, защото го изучават от малки. С голям интерес очакваха това събитие“, заяви пред „Труд“ художникът Иван Яхнаджиев, под чието ръководство е направена скулптурата.

Радостни от идеята изкуството на дядо им да бъде интерпретирано през очите на най-малките, наследниците на Бояджиев решават да извадят семейните си ценности за няколко часа.

Решихме, че е добре децата да видят на живо картините на дядо ми, за да могат истински да се докоснат до неговото изкуство“, каза пред „Труд“ Цена Бояджиева.
Скулптурата, изработена от най-малките любители на изкуството, остава за постоянно в Италианския лицей, където ще посреща всички ученици, родители и гости.

 kartina-3

kartina-2

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.