Неправоспособен водач отива на съд за смъртта на 19-годишно момиче край Първомай

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 32-годишния Тодор Тодоров за това, че без да има нужната правоспособност за управление на автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смърт на едно лице и средни телесни повреди на друго лице - престъпление по чл.343 ал.3 във връзка с ал.4 във връзка ал.1 във връзка с чл.342 ал.1 от Наказателния кодекс. Обвиняемият не притежавал свидетелство за управление на МПС.

Преди години, докато живеел в Гърция, се учил да управлява автомобил, но там също нямал издадена шофьорска книжка. На 9 юли 2014 г. Тодор Тодоров и негов приятел пристигнали в град Първомай и заедно с други двама техни познати решили да се поразходят до село Виница. Те пътували с лек автомобил "Фолксваген Голф". Въпреки че нямал свидетелство за управление на МПС, обвиняемият седнал на шофьорското място и управлявал колата до Виница. Там към групата се присъединил друг техен познат. Всички посетили кафене в центъра на селото.

Към 21,30 часа тръгнали от Виница към Първомай. Тодор Тодоров седнал на шофьорското място, а в колатa пътували четиримата свидетели. На около 2 км преди Първомай обвиняемият навлязъл с автомобила в насрещната лента за движение, без да се налага заобикаляне или изпреварване, защото в този момент на пътя не е имало други МПС-та.

По същото време в посока към Виница се движел лек автомобил "Опел Астра", управляван от Н.А., а до него на предната дясна седалка пътувала 19-годишната Я.Л. Водачът Н.А. видял идващата отсреща кола и направил маневра за екстрено спиране, както и отклоняване вляво, но последвал удар, който бил неизбежен. Минути по-късно голфът се запалил. Пристигналият на място екип на Спешна медицинска помощ констатирал смъртта на 19-годишната Я.Л., която починала от остра кръвозагуба.

Водачът на опела получил наранявания - три средни телесни повреди. Според заключението на експертизата водачът на фолксвагеня е имал техническа възможност да избегне произшествието, ако се е движел в дясната за него лента. По делото са били разпитани свидетели, назначени експертизи, приложени фотоалбуми и др.

Коментари

Задължително поле