Несподелената любов може да причини сърцебиене

В любовта наистина има и биохимия! Когато човек е влюбен се освобождават много ендрофини, адреналин, норадреналин, които водят до ускоряване на сърдечната дейност. Ефедрините пък, всички знаем, са хормонът на щастието. Това каза пред БНР д-р Незабравка Чилингирова, водещ кардиолог в столична болница,

За съжаление големите сърца нас по-скоро ни плашат, защото когато човек има голямо сърце от морфологична гледна точка, то означава, че това сърце има проблем. Това най-често става след изкарано заболяване, след употреба на протеини, на аминокиселини, анаболи, стероиди и наркотици.

Чилингирова е категорична, че сърцето може да боли от несподелена любов:

Има много млади момичета, които като имат несподелена любов и започват да получават сърцебиене. По същия начин е и при младите мъже, когато любовта е несподелена. И тогава започва една въртележка.... Ние казваме: "Няма проблем със сърцето. Отидете на психолог". Повечето млако се сърдят като ги пращаме на психолог, но в крайна сметка стигат до там и после, след като обърнат хастара, както се казва, проблемът се открива.

Наталия и Иван Иванови, които са заедно от повече от 70 години, се гордеят, че любовта им е преживяла три режима. Запознали се в родното село на Иван още по време на Монархията, а през социализма си уговаряли срещи в църковния двор нощем.

Иван е убеден, че да се поддържа семейството е цел, която не всички постигат.  Които я постигнат, вярвам са щастливи, както ние в момента сме, казва той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл