Неста има пръст за „черешката“ на Попето

Champions Spartak Moscow's manager Massimo Carrera and footballers celebrate with the trophy of the Russian Premier League 2016-2017 after their football match against Terek Grozny at the Otkrytie Arena stadium in Moscow on May 17, 2017. / AFP PHOTO / Ivan VODOPYANOV

„Това е черешката на тортата в моята кариера!“

Думите на Ивелин Попов идват часове след като неговият отбор „Спартак“ (Москва) става шампион на Русия. Трофеят е първи за клуба след 16-годишна пауза и първи в кариерата на Попето зад граница. Но за да се стигне до този върхов момент, е трябвало да се случат редица събития. И както винаги... съдбата си знае работата.

Зад успеха на един отбор по принцип стои преди всичко треньорът. Така е и този път. Редица специалисти се опитаха да върнат през годините доминацията на „Спартак“ в Русия, но без резултат. Направи го никому неизвестният за широката общественост Масимо Карера. Италианецът е бивш защитник, спечелил всичко възможно в Серия А. Той играе 5 сезона за „Ювентус“ през 90-те. Считан е и за легенда на далеч по-скромния „Аталанта“ с над 200 двубоя за тима от Бергамо.

След като окача бутонките на пирона, той се завръща в Торино, за да стане един от доверените хора на Антонио Конте и негов асистент.

През 2012-а Карера дори води „бианконерите“, след като настоящият мениджър на „Челси“ е наказан за 4 месеца заради скандал с уговаряне на мачове. През това време сеньор Карера взима Суперкупата на Италия. И това кара един от шефовете на гранда Джон Елкан да се пошегува: „В първия си мач като старши треньор Карера спечели повече трофеи, отколкото Зденек Земан за цялата си кариера.“

След края на ерата „Конте“ в „Ювентус“ двамата продължават съвместната си работа в националния отбор на „адзурите“. Пътищата им се разделят миналото лято, когато опитният тактик пое към „Челси“.

Тогава 52-годишният Масимо решава, че има нужда от ново предизвикателство. А както вече споменахме, съдбата си знае работата в подобни моменти. Още в началото на Евро 2016 Карера се среща с Дмитрий Алейничев, наставника на „Спартак“ (Москва). По това време руският треньор си търси асистент, който да отговаря за работата със защитниците. Собственикът на „червените“ Леонид Федун пък настоява специалистът да бъде от Италия, откъдето е и треньорът на вратарите Джанлука Риоми. Топ вариантът по това време е Алесандро Неста, но легендата на „Милан“ отказва заради своя проект в Маями.

Така Алейничев, който говори добре италиански заради своя престой като футболист в „Рома“ и „Перуджа“, се спира на Карера.

„Срещнахме се в Лион след победата на Италия над Белгия на Евро 2016 и му направих официална оферта - признава Алейничев. - Масимо даде принципното си съгласие и веднага след края на турнира подписахме договора.“

Руснакът пък поема „Спартак“ най-вече заради славното му минало като футболист в клуба. Той е един от основните играчи в селекцията на Олег Романцев през 90-те, когато „червените“ са абсолютен хегемон в родината си. Алейничев е и сред най-големите любимци на феновете на тима и именно те са в основата той да бъде назначен за старши треньор през 2015-а. Собственикът Федун далеч не е вдъхновен от идеята, но общественият натиск оказва влияние.

В първия сезон начело на „Спартак“, Алейничев успява съвсем леко да подобри резултатите, а отборът финишира 5-и. Босът на клуба обаче определя сезона като разочароващ.

Следва абсолютен крах в Лига Европа и отпадане от кипърския АЕК (Ларнака), за да се стигне до раздялата със специалиста.

Фаворит за нов треньор по това време е Курбан Бердиев, голямата цел на президента Федун, но пътищата им се разминават. Съдбата следва своя път. Причината - Бердиев настоява да има последната дума в клуба, а босът иска да контролира процесите.

В същото време Карера вече се е установил в клуба и е създал отлично впечатление на играчи, журналисти и фенове. Неговите методи на работа са сравнявани с енергията на Юрген Клоп край тъчлинията.

Докато италианецът води временно „Спартак“, отборът показва привлекателен футбол и на 17 август той официално става старши треньор. А Бердиев окончателно отпада от сметките на Федун.

В първите си 4 мача Карера записва само победи и започват да валят суперлативи за работата му. Точно тогава идва и първият студен душ в неговата кратка кариера на старши - отпадане от втородивизионния СКА (Хабаровск) от турнира за Купата на Русия.

Буреносните облаци надвисват над Масимо след поражение от слабака УФА насред Москва с 0:1. И понеже едно зло никога не идва само, няколко дни по-късно и „Зенит“ поваля някогашното страшилище на руската Висша лига.

Работата на Карера е поставена под съмнение. Италианецът обаче успява да стабилизира отбора след турбуленцията в много важен момент - градското дерби с ЦСКА, в което ликува след 3:1. В следващите 18 кръга италианският „Спартак“ губи едва 2 пъти.

Именно двубоят с армейците е посочен по-късно от играчи и специалисти като ключовия за титлата на „Спартак“. Следват 3 поредни успеха с по 1:0 в типичен италиански стил. В този момент местните анализатори вече са сигурни - този отбор е променен.

„Това бе основен проблем на „Спартак“ - признават в Русия. - Когато на отбора не му вървеше, не можеше да бие. При Карера това се промени. Тимът намираше начин да вземе мачовете дори когато нямаше ден.“

Следва пролетен рейд в шампионата, преди да дойде най-ценната победа за годината - 1:0 срещу „Том“ (Томск). И след канско ходене по мъките през новия век „Спартак“ отново е шампион.

„Благодарен съм на всеки играч - от първия до последния! - обяви след триумфа Карера. - Те се превърнаха в една обща сила. И никога не се отказаха от своята мечта. Не се предадоха и в трудните моменти.“

След големия успех специалистът получи похвала от редица свои колеги от цял свят, сред които Антонио Конте, Лучано Спалети и много други. Но една друга реплика, изляза от устата на Жозе Моуриньо преди години, обяснява всичко.

"Най-дразнещото е, че всички в Италия са треньори", обяви преди време Специалния, докато с „Интер“ бе част от калчото. Факт. Не е ясно само дали португалецът наистина осъзнава колко много е прав...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт