Нетаняху на път към пети мандат (инфографика)

Премиерът поставя рекорд по дълго управление

Резултатите са лоша новина за палестинците

Израелският премиер Бенямин Нетаняху (69 г.) е на път да спечели рекорден пети мандат начело на правителството, с което ще надмине управлявалия най-дълго досега министър-председател и един от основоположниците на еврейската държава Давид Бен-Гурион, предаде Би Би Си.

Това показват резултатите от проведените във вторник парламентарни избори. При преброени 97% от бюлетините партията на премиера “Ликуд” получава 35 места в 120-местния Кнесет. Основният му опонент - центристкият блок “Синьо и бяло” на бившия шеф на Генщаба Бени Ганц (59 г.), също получава 35 места.

Заедно с коалиционните си партньори от десния и ултраортодоксалния спектър обаче Нетаняху ще разполага с 65 места в Кнесета, което е с 4 места повече от предишния състав на парламента. Очаква се тези партии отново да подкрепят премиера за поста.

Нито една партия не е печелила мнозинство в Кнесета и Израел винаги е бил управляван от коалиционни правителства.

Резултатите от вота са лоша новина за палестинците, тъй като предизборно Нетаняху обеща да анексира еврейските селища (нелегални по международното право) на окупирания Западен бряг, което би унищожило надеждите за създаване на палестинска държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток