Неустойка за бъгнати машини

По договор на фирмата доставчик на машините за гласуване трябва да се плати до 4 юни.

Новата ЦИК решава колко пари по-малко да се платят на фирмата доставчик заради частично неизпълнение на договора

88 машини не са проработили

Обсъждат как да доставят устройства в чужбина

Неустойка заради машини за гласуване, които разместиха преференциите или въобще не заработиха в изборния ден предстои да определи новият състав на ЦИК. 88 устройства не са произвели нищо, коментира пред „Труд” говорителят на сегашната комисия Димитър Димитров. Той обясни, че става въпрос за частично неизпълнение на договорните отношения. Димитров подчерта, че парите, с които трябва да се плати на фирмата доставчик - „Сиела норма” са преведени по сметката на ЦИК. Срокът за плащане по договор е до два месеца след изборния ден, т. е. до 4 юни.

Още един от членовете на комисията - Емил Войнов обясни, че ако „Сиела норма” не се съгласи с неустойката, която ЦИК ще определи да и бъде удържана от стойността на поръчката - 43, 6 млн. лв., то тогава съдът ще реши спора. Войнов коментира, че е запознат с няколко случая, при които комисии не са включили машините, за да нямат неприятности.

Собственикът на „Сиела Норма” Веселин Тодоров обясни пред правната комисия на парламента, че за разместените преференции вината не е тяхна, а на онези, които са дали списъка, т. е. на съответната РИК. Проблем с разместени преференции спря машинното гласуване в района на Велико Търново.

„Състоянието на машините за гласуване тепърва ще се установява. В договора между ЦИК и „Сиела” има проблеми. Доколкото разбрах от изказвания на говорител на ЦИК - цената още не е платена, не знам дали собствеността е прехвърлена на държавата, защото може да се стигне до съдебни спорове. Договорът е с предмет на закупуване на 9600 машини, те бяха осигурени за изборите на 4 април”, коментира новият шеф на ЦИК Камелия Нейкова. Тя съобщи, че се надява още на първото заседание на новата комисия да се вземат важни решения, свързани с устройствата за гласуване, включително и за транспортирането им в чужбина.

Нейкова определи като сериозно предизвикателство логистиката, свързана с доставката на машините в чужбина, както и тяхната техническа поддръжка. Все още във външно министерство, което отговаря за предоставяне на документацията за вота зад граница няма решение на проблема с машините.

„Въпрос на анализ е колко машини все още са необходими”, каза Нейкова, като по нейни сметки трябвало да се поръчат още между 300 и 500 машини.

Експерти коментираха, че Нейкова не е наясно и с друг проблем - че времето за гласуване с устройствата може да се окаже доста по продължително от гласуването с хартиени бюлетини. Възможно е и част от желаещите, да не успеят да дадат вота си. Когато секциите са по-големи в тях се откриват по две и по три тъмни стаички за гласуване. Възможност за вкарване по повече от една машина в секция обаче няма.

Веселин Тодоров, собственик на „Сиела Норма”:

Преди 26 май не могат да ни платят

Никой не ни е информирал, че ще ни бъде поискана неустойка, коментира пред „Труд” собственикът на „Сиела Норма” Веселин Тодоров. Той обясни, че преди 26 май не може да им бъде платено, тъй като в договора с фирмата било записано, че това може да се случи не по-рано от 30 дни след обявяването на резултатите от изборите.

Попитан колко машини би могла да осигури допълнително фирмата му за предсрочните избори и вота в чужбина, той отговори, че е възможно да доставят около 1500 устройства за гласуване.

Тодоров каза и че им предстоят разговори с външно министерство за осигуряването на логистика за доставка ва машини за вота зад граница.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика