Нефтен разлив предизвика екокатастрофа на гръцкия остров Саламина

Втори ден Гърция се бори с екологична катастрофа в района на остров Саламина. Огромно нефтено петно достига до бреговете, след като в неделя танкер потъна на пристанището в Пирея. Местните жители твърдят, че властите не са направили достатъчно, за да се предотврати замърсяването.

Нефтено петно, което се простира на повече от километър и половина. Авария на петролен танкер, пренасящ гориво от Атина, става причина той да потъне, съобщи БНТ. Твърди се, че екипажът е успял да запуши пробойни и да предотврати изтичането на поне 90% от петрола, но според жителите на остров Саламина, големината на разлива показва друго.

"Истинска катастрофа. Не знам дали това място - нарича се Лимнонас, не знам дали някога ще бъде годно за обитаване отново. Не разбирам как се случи това. Преди влизахме с рибарските си лодки в морето и рибите буквално скачаха при нас. Някой трябва да поеме отговорност за това, което се случи", коментира Панайотис Зорбас, жител на о-в Саламина.

"Това е престъпление. Ако бяха взели мерки навреме, петролът нямаше да достигне до брега. Трябваше да почистят разлива още вчера", допълва друг жител на острова.

В неделя 45-годишният танкер Агиа Зони 2 потъна с товар 2200 тона петрол и 370 тона корабно гориво. Екипажът е невредим, но причините за потъването на танкера все още не са известни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа