Нещо ни пързалят американците с парите за 8 самолета Ф-16

Максималната прогнозна цена е 1,673 долара, която не може да се надхвърля

Държавният департамент на САЩ одобри финансовата рамка за България

След 2 седмици получаваме проектодоговора и започваме да се пазарим

Съмнително висока е сумата, която искат от нас американците за 8 нови самолета Ф-16, блок 70. Това става ясно, след като се сравнят сделките за покупка на същия тип нови изтребители от други държави като Бахрейн и Словакия. Разликите са очебийни, но не са в наша полза.

Американският Държавен департамент одобри финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16, блок 70 от България. В 16.15 ч. вашингтонско време на 3 юни (23.15 ч. българско) на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ бе публикувано съобщение, в което се посочва, че Департаментът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16, блок 70 на стойност 1,673 млрд. долара.

По ориентировъчен курс на долара от днес сумата в родна валута е 2,927 млрд. лв. Късно през нощта в понеделник пресцентърът на МО потвърди новината, но отбеляза крайната сума като 1,6 млрд. долара. Разликата все пак е съществена тъй като “спестените” 73 млн. долара от пресслужбата са близо 128 млн. лв. по-ниска цена.

Първоначално парламентът разреши цената за 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв. с ДДС. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена. “За” това отклонение гласуваха 130 депутати, а 84 бяха против.

Пакетът включва почти всичко, което е поискала българката страна: стойността на осемте самолета с комплект въоръжение “въздух-въздух” и “въздух-повърхност”, допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведения.

Това е максималната финансова рамка на проекта за превъоръжаване на ВВС с нов тип боен самолет. От 3 юни тече двуседмичен срок, в който правителство на САЩ трябва да ни представи проект за конкретен договор с точни параметри за крайна цена, начин на плащане, срокове за доставки и т.н. От ведомството се надяват целият пакет за изтребителите да бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. След като получим проекта, преговорите продължават.

САЩ трябва да ни изпратят проектодоговора до края на юни. Когато го получим, пък започва да тече 60-дневен срок, през който можем да се пазарим за по-ниска цена. В този период България може да подпише договора или да предприеме стъпки за предоговарянето му. Третият вариант е, ако не се споразумеем, за който неотдавна говори министър Каракачанов, е да се откажем и да преминем към разговори с някой от другите участници в конкурса.

Въпросът е това ли ще е окончателната цена? Естествено, че не. Експертите са на мнение, че чрез преговори, по примера на Словакия, можем да я свалим значително. Проблемът е да гоним намаляване на цената, но не и за сметка на бойните и оперативните способности.

 

Без ДДС и мито

Получаваме 40 ракети за въздушен бой

България е заявила скромен боекомплект за новите изтребители, сочи оригиналният документ на американската агенция за сътрудничество в отбраната. Въоръжението “въздух-въздух” се изчерпва с 16 ракети за далечен бой и 24 ракети за близък въздушен бой. Заявените боеприпаси за поразяване на цели на земята, включително и бомби, пък са общо 52 бр.

Трябва да е ясно и, че в посочената от САЩ крайна цена на проекта не е включено 20% ДДС. Тях това не ги интересува. Не е включено и 2% мито, тъй като става дума за сделка със страна извън ЕС, което е за наша сметка. Най-вероятно ще бъде удържано от военния бюджет.

 

Румен Петков, лидер на АБВ:

Това е безумие, настояваме за мораториум

Председателят на АБВ Румен Петков настоя за незабавен мораториум върху сделката за Ф-16 и за преустановяване на безумната политика спрямо българската авиация. На брифинг след заседание на ИБ на партията той коментира, че безобразната цена на изтребителите е още един аргумент за това. “Това, което беше обявено в публичното пространство и потвърдено от МО, е поредното доказателство, че на нас се гледа като на портмоне от страна на партньорите ни от САЩ. Те са преценили, че могат да бръкнат в портмонето и да си вземат близо 3 млрд. лв. за 8 изключително скъпи “прахосмукачки”, както специалистите наричат самолетите Ф-16”, обясни Петков.

Той припомни, че първоначалната финансова рамка е била 1,5 млрд. лв. “Това е безумна цена. Кой ще поеме отговорността?”, отсече Петков.

 

Красимир Каракачанов, военен министър:

Около 2 млрд. лв. е разумно да ни поискат

Стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети Ф-16 е само рамка. Това коментира във Варна военният министър Красимир Каракачанов. Според него това е рамката, която департаментът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. “Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда (сумата, посочена от Департамента на САЩ - б.р.).”, допълни той. “Ние имаме една рамка, която е гласувал парламентът - 1,8 млрд. лева. Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на краищата лично аз смятам, че можем да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. Малко повече от един милиард долара, грубо казано”, каза Каракачанов.

 

Позиция на посолството на САЩ

Това не е крайната цена

Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на коeто надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на 8 изтребителя Ф-16 попада в тази категория. Това се посочва в изявление на посолството на САЩ.

“Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не очакваме възражение от негова страна”, допълват от посолството.

“Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата”, се казва още в позицията.

“Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба”, смятат от американското посолство.

 

Какъв е опитът на другите

Словакия отби $1,1 млрд. за 14 изтребителя

Покупката на въоръжение и бойна техника, включително и на изтребители, се базира на елементарния принцип - продавачът иска да пласира стоката си по-скъпо, а купувачът търси винаги по-евтин вариант. Чрез умели преговори и гъвкав подход винаги може да се намери компромисен вариант и за двете страни.

Пример в това отношение е Словакия. Словаците решиха да сменят своите руски изтребители МиГ-29 също с Ф-16, блок 70. Те поискаха оферта от САЩ за 14 самолета със съпътстващ пакет. Отговорът, като при нас, за максимална цена бе за 2,91 млрд. долара. След преговори с американците крайната цена бе намалена с 1,8 млрд. долара (виж таблицата).

Третата страна, освен нас, която купува също този тип изтребител, е Бахрейн. Тази държава се договори със САЩ за покупка на 16 броя Ф-16, блок 70 на стойност 1,2 млрд. долара. Прави веднага впечатление, че ние купуваме два пъти по-скъпо от тях. Което предизвика и сериозна вълна на гняв в социалните мрежи. Формално погледнато е така. Но Бахрейн плаща само за “голи” самолети, защото разполага с Ф-16 от друга модификация и има въоръжение, оборудване, системи, логистика и инфраструктура, докато ние по отношение на Ф-16 започваме от нулата. Гърция пък ще модернизира 85 броя по стара модификация Ф-16 блок 50 и 52+ до блок 70 за 1,45 млрд. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България