Не букети, а гора за рождения ден на Фандъкова

Нетрадиционна вечеря от спасена храна ще поднесе кметицата на гостите си

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска за рождения си ден днес нетрадиционни подаръци. Вместо букети, тя пожела да й бъдат донесени фиданки, храсти или цветя с корени, които да бъдат засадени до завода за отпадъци на София. Още към обяд много хора бяха откликнали на призива и при кмета бяха пристигнали орхидеи, върби и японска вишна, готови за засаждане, обясниха пред „Труд“ от Столичната община.

На предишните й рождени дни Фандъкова изпращаше получените букети на социални домове или ги поставяше на паметниците на заслужили българи.

Самото празненство тази вечер ще бъде с нетрадиционна вечеря, която ще се състои в шатри в завода за преработка на отпадъци на София. Менюто ще е от спасена храна. Тя представлява годни хранителни продукти, които обаче е трябвало да бъдат изхвърлени заради смачкани опаковки или лош търговски вид.

Специален десерт за гостите ще приготвят кулинарите Лора и Стоян от предаването „Бон апети“. Ястието е приготвено от спасени козунаци, останали от Великден.

Ще се търси и анимационен хранителен герой сред множество детски рисунки, за които предварително е направен конкурс. Този герой трябва да е забавен и духовит и да разказва колко е важно да намалим хранителните отпадъци.

Така Столична община стартира мащабна информационна кампания, насочена към намаляване на хранителните отпадъци чрез въвличане на гражданите и промяна в потребителските им навици.

Инициативата е по идея на кмета на Лондон Садик Хан. В нея София участва заедно с Барселона, Брюксел, Бургас, Дъблин, Милано и Осло.

От Столична община разясниха, че целта на кампанията е да убеди гражданите, че е хубаво да пазаруват по-малки количества храна или поне толкова колкото ще изядат. Продуктите, които са им останали в хладилника може да се използват, а не да се изхвърлят. Храната която все пак отива на боклука, трябва да се извади от опаковката, за може опаковката да бъде рециклирана, подчертават от градската управа. Общината ще реализира проекта през 2018 г. и участва в него заедно с фондация "Кредо Бонум" и Билла България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България