Не ви ли дразни всички да се месят в суверенните ви дела?

- Г-н Роуч, в последните дни вие повече говорихте в подкрепа на кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, отколкото официалните български власти. Мога ли да попитам какво ви провокира да застанете зад нея?

- Смятам че на този етап е от изключително важно значение за световната политика ООН да има жена за кандидат за генерален секретар. Безобразие е в ХХІ век организация, която съществува от 70 години и представлява цялото човечество, да не е имала жена за ръководител. И това е на първо място. Говорим за справедливост. Въпрос на достойнство е. Държавите членки на ООН винаги говорят за равнопоставеност - нека преминат от думи към дела. На второ място, Централна и Източна Европа, по скандален и нечестен начин досега винаги са били ощетявани при избора на генерален секретар на ООН. Имаме хора, заемали поста, от всички краища на света, но не и от Източна Европа. И това е грешно. ООН представлява всички хора на Земята и не може цели региони да бъдат игнорирани. Така че на първо място говорим за справедливост и равнопоставеност. И освен това за справедливо отношение спрямо хората. Не можете да ме убедите, че сред всички нации от Източна Европа няма един достоен кандидат. Така че това са двата принципа, на които стъпвам. В качеството си на министър по европейските въпроси на Ирландия имах възможността да се запозная с г-жа Ирина Бокова и й се възхищавам като един от тези политици, които е трябвало да се съобразяват с трудния преход на страната си. Вашият народ подаде кандидатура за членство в НАТО, която аз лично не одобрявам като организация, но беше успешно. Имам много добри спомени от присъединяването на България към Европейския съюз. Като министър по европейските въпроси на Ирландия тогава пътувах до Румъния, за да участвам в празненствата и впоследствие преминахме през България. Бях толкова впечатлен от усилията, които полага вашият народ, вашата страна с трудна история. Аз съм от Ирландия. Знам какво е да си малка държава в сянката на силните. И ние имаме трудна история.

- Нека ви върна към личността на г-жа Ирина Бокова. Как оценявате работата й като директор на Агенцията на ООН за опазване на културното наследство (ЮНЕСКО)?

- Изключително успешна. Наскоро имаше директна атака срещу нея по повод постиженията й като директор на ЮНЕСКО от страна на британски министри в опит да подкопаят работата й. Нека бъдем честни - всеки има право на собствено мнение, но няма право да изменя фактите. Истината е, че г-жа Бокова постигна много в ЮНЕСКО и предвид сблъсъка на култури, в който живеем, се справи по изключително храбър начин. Вие, българите, би трябвало да се гордеете с нея. Истината е, че ако направим сравнение с ирландския политически живот, ние щяхме да се гордеем с нея. И ние имаме традиции да се делим и караме помежду си. Разбира се, че го правим. Така става интересно. Но когато наш човек има шанса да ни изтъкне като нация, заставаме зад този човек. Спомням си, когато Мери Робинсън, първата жена президент на Ирландия, беше определена за върховен представител на ООН по човешките права, всички се гордеехме с това. С постигнатото от нея. Нямаше политически партии. Когато виждам постигнатото от Бокова, нямам какво да добавя. Спомнете си преди няколко години поредната криза на Храмовия хълм в Ерусалим - едната срещу другата религиозна група, търсещи изключителен достъп до мястото - тя се справи с невероятен апломб. Нещо повече, не само израелците и председателят на Кнесета, но и арабите изразиха благодарност към нея за постигнатото. Тя беше сред първите, които осъдиха престъпленията срещу световното културно наследство, извършени от „Ислямска държава“. Г-жа Бокова беше в редиците на тези, които настояваха за защитаването на цивилизационното наследство в тези земи.

- Но в същото време тези постижения като че ли целенасочено се загърбват. Смятате ли че срещу Ирина Бокова се води, да я наречем, „мръсна кампания“?

- Знаете ли, през годините съм чувал какво ли не от най-различни хора. Така, както аз разбирам нещата, не можем да съдим хората по това какви са били родителите им, а по това какво са постигнали самостоятелно. Не съдим Нелсън Мандела за делата му преди премахването на апартейда или хората от двете страни на споразумението в Северна Ирландия. Излишно е. Затова вярвам, че една жена с нейните възможности може да даде много на ООН. Организацията винаги е била твърде закостеняла в процедурите си и винаги е имала нужда от промяна. Това се отнася особено до мястото на Централна и Източна Европа, които винаги са имали нужда от свое представителство. И смятам, че това е изключителна възможност за България и българския народ предвид отношението към тях в миналото.

- Но все пак...

- Ирина Бокова има способността да обединява хората. Не искам да се намесвам с коментар в българския политически живот, но ако има нещо, което наистина ме изнервя, това са опитите на високопоставени лица да се намесват в делата на обикновените хора. Както от Брюксел и от други европейски страни да се месят в работите на една суверенна държава, каквато е България. Ако бях на ваше място, щях да съм бесен, от това което се случва.

- Смятате ли че г-жа Бокова все още има шанса да е единният кандидат на Източна Европа за генерален секретар на ООН? Може ли все още това да стане?

- Да, определено, но атаките срещу нея трябва да спрат. Вътрешните нападки срещу нея трябва да спрат. И това има особена тежест сега. Особено когато българското правителство е направило своя избор. Няма проблем в това някой да е по-амбициозен, нека бъде. Но Португалия, Хърватия, Словакия, България издигнаха свои кандидати, и ще е грешно да се саботират техните кандидати.. Всички опити на брюкселския корпус да подрива конкретен кандидат, без значение дали е Ирина Бокова или друг, са грешно насочени.

- Ще ви върна към началото на разговора ни. Оставам с впечатлението, че за българския кандидат за генерален секретар на ООН в европейските институции се борят повече небългари, отколкото нейните сънародници - заблуждавам ли се?

- Признавам ви, че като евродепутат за мен беше изненада, че българските членове на Европейския парламент, с едно изключение, не се застъпиха публично за своя кандидат. Един единствен евродепутат, Илхан Кючюк, застана в нейна подкрепа. В страната, от която идвам аз, това се смята за смела постъпка - аз не бих очаквал от ирландски евродепутат да застане зад своя кандидат не само заради Бокова, но и заради България. И частно казано не разбирам тази ви позиция - ако беше ирландски кандидат (за водеща световна позиция - б. р.), бих очаквал от всички ирландски евродепутати да застанат до него, без да се задават въпроси. Нека ви обърна внимание, че по подобен начин преминаха и дебатите в Европейския парламент – практически никой не излезе да изкаже мнение.

- Нека ви призная - това беше един от най-смислените разговори по въпроса за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и съм ви признателен за добрите думи и отношение към България. Искате ли да добавите нещо в заключение?

- Надявам се мръсната кампания да спре и това, което чувам като информация от София и България, и съседните държави. Сигурно идеализирам, но си представям, че народите от Източна Европа имат идея за съвместно успешно съжителство. Различна от тази, която им предлагаше Западът.

- В лицето на Хелън Кларк?

- Да, бившия министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк беше точно този кандидат, който олицетворява Британската общност, каквато я познаваме, и щеше да послужи за това. Радвам се, че не стана така. Същевременно, когато говорим за влияние, нека не забравяме това на Европейската комисия, която няма правото да се намесва във вътрешнополитически дела и въпреки това използва цялото си влияние

- За еврокомисар Кристалина Георгиева ли говорим?

- Също така, но и преди всичко за председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който също има правото да бъде амбициозен, но нека бъдем честни - това е Европейската комисия, която трябва да представлява всеки по най-равнопоставения и честен начин. И нека бъдем откровени - този случай (избирането на генерален секретар на ООН - б. р.) се разви като истинско бедствие. Както от гледна точка на участващите в него, така и от гледна точка на целия свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта