Не е известно дали и кога Зоран Заев ще говори с Алексис Ципрас

Все още остава неясно дали и кога македонският премиер Зоран Заев ще се чуе с гръцкия му колега Алексис Ципрас и дали може да се стигне до решение на спора и до тяхна среща в Преспа, след като неназован представител на гръцкото правителство заяви, че „по всичко личи, че възможността за преодоляване на спора за името през следващите дни ще бъде премахната“, предава македонската медия „A1oN“.

Според същия правителствен представител и възможността за телефонен разговор между Зоран Заев и Алексис Ципрас се отдалечава. „Очевидно Македония все още не е готова да отговори за постигнатото в Брюксел споразумение между двамата външни министри. Съответно, възможността за сключване на сделка през идните дни изглежда се отдалечава“, заяви представителят на гръцкото правителство.

След това македонското правителство призова за отговорно политическо поведение и от двете страни.

„В тези моменти не трябва да се подлагаме на спекулации. Отговорното политическо поведение на всички политически фактори в двете страни е от голяма полза и в интерес на намирането на решение“, съобщиха от правителството, като отговор във връзка с коментара на гръцкия правителствен представител.

Премиерът Заев вчера в македонския парламент призова опозицията да не размишлява за разговорите за имената.

„Не спекулирайте, че някой прави нещо на четири очи. Зоран Заев винаги съобщава на обществеността. Никола Димитров, когато говори, говори на обществеността. Всеки документ, който е съставен на официална среща стои в архивите на МВнР, в правителство, при президента на страната“, подчерта премиерът Зоран Заев от парламентарната трибуна и предупреди депутатите от опозицията, че със своите дискусии могат да нанесат непоправими щети в процеса за решаване на спора за името.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят