Главният архитект на София Здравко Здравков пред "Труд": Не искаме поредното мъртво сити

Зоните за небостъргачи в столицата ще работят 24 ч., ще има офиси, жилища и забавления

Бъдещите зони за небостъргачи в София ще функционират 24 ч., ще има офиси, жилища и места за забавления. „Нямаме желание да създадем поредното мъртво сити в Европа. Ако трупаме офис сгради на едно място, не означава, че те ще бъдат изпълнени с функции“, коментира пред „Труд“ главният архитект на София Здравко Здравков. Къде ще са сититата на София предстои да бъде посочено в Общия устройствен план на града. Ще бъде урегулирано и разпределянето на строителството в тях, така че да са многофункционални. Това би могло да стане със законови промени. Целта е тези райони да не се превърнат в пълни с офиси мъртви зони, които не функционират след 19 ч., а да има и други видове здания.

„Моделът за изграждане на ситита от европейските градове през 70-те години, през 21 век се оказва неработещ, защото създаването на монофункционални ситита ги обрича на обезлюдяване. Най-важната ни задача е да намерим място перфектно обезпечено с транспортни връзки и инженерно обслужване. Другото важно нещо е да направим правилния микс от функции, така че то да живее 24 часа. Защото когато се създаде един комплекс от високи сгради който се освобождава в 19 ч. нощно време той става изключително опасен“, каза Здравков.

Голяма част от съществуващите и планирани бизнес сгради в София са около „Цариградско шосе“, заради лесния достъп до тях. Строят се много офиси и близо до метроспирките. „До края на 2018 в София се очаква да се завършат 17 мащабни офис обекта между които и най-високите сгради в страната (Sky Fort и Millenium Tower)“, твърдят експертите от „Визия за София“. В момента главният архитект Здравко Здравков участва заедно със столичният зам-кмет Евгени Крусев в дискусия на тема “Небостъргачи и придвижване” в галерия „Структура“ в столицата. Тя е част от първото издание на “Диалози за София” и част от процеса по създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на града - Визия за София.

Междувременно, заради забавяне на административни процедури, правителството удължи срока за изпълнение на комплекса „Гранд Каньон-София“ с две години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България