Не Киро, баща му или ИБ на БСП определят кога започват консултациите при президента

Щели да благоволят да отидат на консултации по чл. 99 от Конституцията при президента чак в петък, че сега си имали друга работа. И БСП също приглася (по думите на Гечев) на това противоконституционно поведение. Трябва да е ясно следното. Процедурата по чл. 99 не зависи от капризите на съответните парламентарни групи (най-голямата, втората по големина и някоя следваща по преценка на президента). Инициативата и таймингът на тази процедура зависят изцяло от държавния глава. Това е негово конституционно правомощие. Именно държавният глава, а не Киро, баща му или ИБ на БСП, определят кога започват консултациите - в сряда или в неделя, сутринта или следобяд.

Нормално е да има координация и съгласуване в оперативен порядък между администрацията на президента и ръководството на съответната парламентарна група, но веднъж насрочени тези консултации, парламентарните групи не могат да бламират или да разтягат във времето по своя преценка тази процедура. Прочее, ако президентът насрочи консултации и най-голямата парламентарна група не се яви, а след това не се яви и повторно на друга дата, определена от президента, то това следва да се приеме за фактически отказ на тази парламентарна група да получи и съответно да изпълни проучвателен мандат за съставяне на правителство. В резултат, процедурата трябва да продължи с втората по големина парламентарна група. 

Случващото се е поредно свидетелство за анти-парламентарния и анти-конституционен манталитет на проваленото и оставащо безславно в прахоляка на историята правителство на Кирил Петков.

(От фейсбук, заглавието е на редакцията)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари