Не пускат на училище 18 деца заради етнически и социални причини

Снимка: Архив

50 от подлежащите на обучение са върнати в клас в Търговищко след проверки

За 18 деца и ученици от Търговищко има откази от родителите им да ги пускат на градина или училище, като се посочват религиозни, етнически или социални мотиви за оставането им извън образованието. Това показва обобщена справка от съвместните проверки на институциите по обхващане на ученици, подлежащи на задължително обучение, но останали извън образованието.

До края на ноември в областта са обходени 216 адреса на такива деца и ученици. За 124 се оказало, че са извън страната. За други 14 въобще не била намерена информация къде са, тъй като нямало близки и съседи, които да предоставят такава. Регистрацията на родителите не била актуална и те се водели на адреси, на които реално ги нямало.

След обходите в училище са върнати 50, подлежащи на задължително обучение, показва още справката. За 27 са предприети мерки да се работи съвместно със социалните служби и други институции.

В проверките са участвали 39 екипа с представители на училища и детски градини, общинските администрации от областта, социални служби и полиция.

Към момента няма подробна публична информация за възрастовите групи и населените места на децата, за които има откази да бъдат в училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони