Не се насилвайте да ядете, когато сте с ентеровирусна инфекция

Ентеровирусните инфекции са най-честата причина за здравословните неразположения през лятото. Въпреки че вече атакуват целогодишно, те са особено активни през топлите месеци, като обичайно пикът им е от август до октомври. В повечето случаи протичат с висока температура, диария, гадене, повръщане, а симптомите се появяват внезапно.

Предават се по въздушно-капков и фекално-орален път, т.е. болест на мръсните ръце. Най-уязвими са малките деца, при които се наблюдава сериозно зачестяване на херпангините и стомашно-чревните разстройства. Лесна жертва на ентеровирусите са и бременните жени, хората в напреднала възраст, хронично болните с понижен имунитет.

Обезводняването при най-малките – честа причина за болнично лечение

Основно се дължи на повръщането и диарията, чрез които всъщност организмът се опитва да изхвърли причинителя на инфекцията от тялото. Най-драматично е състоянието при децата. При тях обезводняването е най-честата причина за болнично лечение. Симптомите са отпадналост, сухи лигавици, появява се температура. При някои възрастни стомашно-чревните инфекции пък могат да доведат до рязко спадане на кръвното налягане.

Затова още след първото повръщане или диарийно изхождане е добре веднага да започнете терапия с лекарства за овладяване на неприятните симптоми. Грешка е да лекувате такива инфекции с антибиотици – те не са подходящи при вирусни заболявания, натоварват организма и ще отслабят още повече имунната ви система. Можете да си помогнете ефективно и с напълно щадящи средства като хомеопатичните лекарства.

За лечение на стомашно-чревни инфекции например добър избор е хомеопатичният препарат Гастрокинд. Той въздейства върху възпалението на чревната лигавица, овладява неприятните симптоми като гадене, повръщане, диария, стомашни спазми, предпазва от обезводняване. Лекарството е единственото при повечето проблеми, свързани със стомаха, чиито активни съставки се усвояват още в устната кухина и действието им не се влияе от повръщането. Може да се приема и от малки деца, и от възрастни. Дозировката за деца до 6 г. е 6 пъти по 1 т. дневно при остро състояние и 4 пъти по 1 т. след подобрение. За деца над 6 г. и възрастни - по 2 т. на всеки час, докато настъпи подобрение, след което продължете с по 2 табл. на всеки 4 часа до пълно изчезване на оплакванията.

Преборването на симптомите ще бъде значително ускорено, ако към лечението с Гастрокинд добавите комбинацията от Шуслерови соли №3 железен фосфат, №4 калиев хлорид и №8 натриев хлорид на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Соли №3 и №4 ще спрат възпалението и ще овладеят температурата, а сол №8 ще предпази организма от обезводняване. Смучете по 1 т. от всяка сол през 15 мин. в острия стадий, а след подобрение – по 3 т. дневно от всяка сол поне още 2-3 дни. Ако въпреки предприетото лечение, състоянието не се подобрява, повръщанията станат повече от 5 в рамките на 2 часа, задължително потърсете лекарска помощ.

Диетата и оводняването на тялото – съществена част от лечението

Тъй като загубата на електролити и соли е голяма, хидратирането на организма трябва да бъде основна цел. Опитвайте се да приемате колкото се може повече течности – вода, разредени сокове, безкофеинов чай, бульони, топла вода с лимон. Алтернатива е и честото смучене на тънки парченца лед или ледени близалки. Джинджифилът също има много благоприятно действие върху състоянието на стомаха, можете да го приемате под формата на чай например.

Не забравяйте, че диетата е много важна част от лечението - приемане на преварена или минерална вода, картофи, ориз, чай със сухар, хляб, солети, бисквити, докато изхожданията се стабилизират. Задължително изключете от менюто храни, богати на животински белтъци, за да се намали рискът от хранителни алергии. След отминаване на симптомите не бързайте да се връщате към предишния си режим на хранене, а въвеждайте постепенно продуктите в менюто си.

Не се насилвайте да ядете

Липсата на аптетит е защитен механизъм на организма. Той изразходва много енергия за храносмилането, а когато сме болни, всички усилия на тялото са насочени към възстановяване на нормалните му функции. В такива случаи е по-добре да се храните по няколко пъти на ден с малки порции, храната да е лесна за смилане.

А ако инфекцията е съпроводена с температура под 38 градуса, не бързайте да посягате към температуропонижаващите лекарства. Свалянето й ще попречите на имунния отговор, който достига своя максимум именно в интервала 37-38 градуса, и ще дадете зелена светлина на вирусите да се разпространяват в тялото. В такива случаи можете да си помогнете ефикасно с хомеопатичното лекарство Инфлуцид. То активира и укрепва защитните механизми на организма, постепенно регулира така нужната за преборването на инфекцията температура, помага боледуването да бъде кратко и да премине по-леко. При остро състояние възрастни приемат по 1 табл. на всеки час, а деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа. След подобрение на симптомите – 3х1 табл. дневно в продължение на още 1 седмица, което е важно, за да се избегне повторна поява на инфекцията.

Херпангините, които са също типични за този сезон заболявания при децата, протичат с болки в гърлото и температура, болезнено преглъщане. Много ефективна е комбинацията от хомеопатичните лекарства Инфлуцид и Тонзилотрен. Инфлуцид лекува симптомите на вирусната инфекция, а Тонзилотрен премахва болката в гърлото, регулира възпалителната реакция и предпазва от усложнения. Тонзилотрен се приема по същия начин като Инфлуцид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве