Не се предоверявайте на хранителните добавки при боледуване – тe не са лекарства

д-р Ивайло Тодоров, семеен лекар в гр. София

Асфалтът и бетонът са основна причина за алергичните заболявания

Най-често с температура, хрема, кашлица, болки в гърлото идват през последните дни малките деца и подрастващите в кабинета на д-р Ивайло Тодоров, общопрактикуващ лекар в 25 ДКЦ в гр. София. Оплакванията на възрастните пък са свързани с високо кръвно и заболявания на нервната система. Затоплянето на времето активира и гастроентеритните инфекции, протичащи със стомашно-чревни разстройства, гадене, повръщане.

Особено внимателни трябва да бъдат родителите на най-малките, защото при тях рискът от обезводняване е най-голям. Типично за малчуганите е и едно друго усложнение - чревна дисбактериоза. Заради него, освен диетичен режим и прием на много течности, често в лечението на гастроентеритните инфекции намират място и пробиотиците. Както и хомеопатичните средства. Опитът на лекаря сочи, че когато се започне своевременно лечение с тях, нещата протичат по-благоприятно и рискът от настъпване на усложнения е значително по-малък. Подходящо лекарство при стомашно-чревни разстройства е Гастрокинд. Той регулира възпалението на чревната лигавица, специфичните изхождания, повлиява гаденето и повръщането, осигурява рехидратация на организма.

Заради страха от температурата много хора претрупват организма с ненужни лекарства

Лекарят припомня, че тя е защитен механизъм на организма. Повишаването й спира размножаването на вирусната инфекция, ето защо и не се препоръчва да посягаме към антипиретиците, когато е под 38-38,5 градуса. Въпреки това, някои майки, в паниката си, още при първото й покачване над 37 градуса дават на детето антибиотик, останал им от предно боледуване. Специалистът признава, че дори е имал случаи, когато в подобни ситуации те не само че са давали на своя глава такива лекарства, но и приемът е бил на всеки 2 часа и то в стресиращи количества. „Чули са, че температуропонижаващи лекарства могат да се дават през 2-3 часа и решават, че е правилно да приложат същата мярка към антибиотика. И се чудят защо не спада температурата. Това не е нормално”, споделя лекарят.

Според него в началото на една вирусна инфекция хората не трябва да бързат и да претрупват организма с ненужни лекарства и терапии. Съветва първоначално да се опита с по-щадящи и безопасни средства. При първи признаци на разболяване хомеопатията е много ефективна. Например при настинка и грип, съпроводени с температура, подходящо лекарство е Инфлуцид. При възпалено гърло – Тонзилотрен. Започва се с висока дозировка – по 1 табл. на всеки 2 часа при остри състояния (за деца над 12 г. и възрастни – по 1 табл. на всеки час) и по 3 табл. дневно още 1 седмица след подобрение. Добре е да се дадат и мултивитамини. Много е важно и хидратирането, независимо дали се касае за респираторно или стомашно-чревно заболяване. Обикновено на организма са му нужни 3-4 дни, за да се справи с болестта и в повечето случаи не е проблем, ако пациентът все още не е прегледан от лекар. И все пак изчакването не е препоръчителна за хора с увреден имунитет, при които инфекцията може да стартира направо с пневмония.

Самолечение чрез информация, прочетена в интернет, е друга опасна практика

Тук тенденциите са две – хората или четат класифицирана информация, която е неразбираема за тях, и се опитват да я прилагат върху себе си, или се доверяват на неспециализирани източници, които предоставят погрешни и непроверени съвети за терапия. „Лошото е, че човек вярва на прочетеното в публичното пространство повече отколкото на медицинските специалисти, които могат да поднесат най-достоверната информация”, наблюдава д-р Тодоров.

Споделя, че е силно разтревожен и от една друга мода – масовото използване на хранителни добавки като средство за лечение. „Рекламират се мащабно всякакви чудесии, които едва ли не могат да се справят с всички заболявания. Това е много опасно, защото хората започват да се доверяват на неща, които не само че не им помагат, а и са скъпи. Харчат десетки левове за такива средства, които са лесно достъпни, а нямат никакво лечебно действие или поне не моментално. Трябва да се прилагат дълго време, за да имат някакъв ефект, което на практика обезсмисля техния прием. В повечето случаи пациентът се нуждае от бързо повлияване на състоянието. Лошото е, че силното популяризиране и широкото разпространение на тези хранителни добавки, обещанията за липса на странични ефекти, имагинерните им лечебни свойства неимоверно засилват тяхната употреба и изместват реалното лечение на съответните болести”, обезпокоен е специалистът.

Алергиите са изключително модерно заболяване

Страдащите от тях стават все повече, а възрастта на заболелите – все по-малка. Това се дължи на съвременния начин на живот – на храните, на разпространението на въглеродния двуокис, на дизела, на асфалта и на бетона, както сочат някои научни данни. „Преди, когато хората са живеели след природата, младият организъм е бил изложен дълго време на алергена, имунната система е била обучена да реагира правилно и да се справя с него. А сега, когато живеем в стерилна среда, организмът не е подготвен и състоянието хронифицира”, обяснява лекарят.

Сенната хрема е втората по разпространение алергична болест след бронхиалната астма. Заболяването се характеризира със силно сълзотечение, сърбеж в очите и носа, водниста хрема, замаяност, отпадналост, алергичните епизоди се активират по едно и също време на годината. Състоянието може много добре да се профилактира с хомеопатичното лекарство за алергичен ринит Ринитал, което значително намалява интензивността на симптомите. Добре е профилактиката да започне поне 6 седмици преди очаквания алергичен период с по 3 табл. дневно, а при остри оплаквания – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. на ден при възрастни и по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. дневно при деца. Препаратът може да се прилага дълго време и да се приема успоредно с традиционно изписваните антихистамини и кортикостероиди.

Практични съвети преди лятната почивка

Вирусните инфекции са чест натрапник по време на лятната ваканция. „Когато човек сменя климатичния и географския район, дори да не е много далеч от неговия, съветвам преди това да направи един пробиотичен курс, както и профилактичната програма с по 3 табл. дневно Инфлуцид в продължение на месец. Така вероятността да отиде там и да се сблъска с нов бактериален или вирусен фон, който да причини някакви оплаквания, е значително по-малка”, препоръчва д-р Тодоров. При пътуване пък всеки трябва да има в багажа си лекарства за температура, диария, гърло, хрема. А по време на почивката да се избягват съмнителни места за хранене, да се яде прясно приготвена и чиста храна, да се мият често ръцете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве