Мартин Петров поиска отвод на съдия

Спасител на дете стана „Полицай на годината“

Унгарци на протест срещу „поробващ закон“ Парламентът разреши 400 часа извънреден труд годишно

ЕК одобри проекта за модернизация на спешната медицинска помощ, съобщи министър Ананиев

Енрике Иглесиас и Ана Курникова продават къщата си за $4,85 милиона

Премиерът Борисов в Брюксел: Чухме само похвали Тимерманс подкрепил промените за конфискацията на незаконно придобито имущество

Петокласник с приз от „Полицай на годината“

Смядово събира пари за болницата в Шумен

Издирват началника на КАТ – Казанлък

Фондацията зад гей билбордовете пред „Труд“: Това е информационна кампания Планират да поставят пана на видни места в София и в Пловдив

Баневи остават за постоянно в ареста

Георги Кабаков – последният рефер без VAR в турнира

Ахмед Доган стана дядо

Министър Ананиев: Ако бъде приет анекса към националния рамков договор, се надяваме той да бъде подсписан в първите дни на новата година

Тръмп: Никога не съм искал от бившия си адвокат да нарушава закона

Не се предоверявайте на хранителните добавки при боледуване – тe не са лекарства

д-р Ивайло Тодоров, семеен лекар в гр. София

Асфалтът и бетонът са основна причина за алергичните заболявания

Най-често с температура, хрема, кашлица, болки в гърлото идват през последните дни малките деца и подрастващите в кабинета на д-р Ивайло Тодоров, общопрактикуващ лекар в 25 ДКЦ в гр. София. Оплакванията на възрастните пък са свързани с високо кръвно и заболявания на нервната система. Затоплянето на времето активира и гастроентеритните инфекции, протичащи със стомашно-чревни разстройства, гадене, повръщане.

Особено внимателни трябва да бъдат родителите на най-малките, защото при тях рискът от обезводняване е най-голям. Типично за малчуганите е и едно друго усложнение – чревна дисбактериоза. Заради него, освен диетичен режим и прием на много течности, често в лечението на гастроентеритните инфекции намират място и пробиотиците. Както и хомеопатичните средства. Опитът на лекаря сочи, че когато се започне своевременно лечение с тях, нещата протичат по-благоприятно и рискът от настъпване на усложнения е значително по-малък. Подходящо лекарство при стомашно-чревни разстройства е Гастрокинд. Той регулира възпалението на чревната лигавица, специфичните изхождания, повлиява гаденето и повръщането, осигурява рехидратация на организма.

Заради страха от температурата много хора претрупват организма с ненужни лекарства

Лекарят припомня, че тя е защитен механизъм на организма. Повишаването й спира размножаването на вирусната инфекция, ето защо и не се препоръчва да посягаме към антипиретиците, когато е под 38-38,5 градуса. Въпреки това, някои майки, в паниката си, още при първото й покачване над 37 градуса дават на детето антибиотик, останал им от предно боледуване. Специалистът признава, че дори е имал случаи, когато в подобни ситуации те не само че са давали на своя глава такива лекарства, но и приемът е бил на всеки 2 часа и то в стресиращи количества. „Чули са, че температуропонижаващи лекарства могат да се дават през 2-3 часа и решават, че е правилно да приложат същата мярка към антибиотика. И се чудят защо не спада температурата. Това не е нормално”, споделя лекарят.

Според него в началото на една вирусна инфекция хората не трябва да бързат и да претрупват организма с ненужни лекарства и терапии. Съветва първоначално да се опита с по-щадящи и безопасни средства. При първи признаци на разболяване хомеопатията е много ефективна. Например при настинка и грип, съпроводени с температура, подходящо лекарство е Инфлуцид. При възпалено гърло – Тонзилотрен. Започва се с висока дозировка – по 1 табл. на всеки 2 часа при остри състояния (за деца над 12 г. и възрастни – по 1 табл. на всеки час) и по 3 табл. дневно още 1 седмица след подобрение. Добре е да се дадат и мултивитамини. Много е важно и хидратирането, независимо дали се касае за респираторно или стомашно-чревно заболяване. Обикновено на организма са му нужни 3-4 дни, за да се справи с болестта и в повечето случаи не е проблем, ако пациентът все още не е прегледан от лекар. И все пак изчакването не е препоръчителна за хора с увреден имунитет, при които инфекцията може да стартира направо с пневмония.

Самолечение чрез информация, прочетена в интернет, е друга опасна практика

Тук тенденциите са две – хората или четат класифицирана информация, която е неразбираема за тях, и се опитват да я прилагат върху себе си, или се доверяват на неспециализирани източници, които предоставят погрешни и непроверени съвети за терапия. „Лошото е, че човек вярва на прочетеното в публичното пространство повече отколкото на медицинските специалисти, които могат да поднесат най-достоверната информация”, наблюдава д-р Тодоров.

Споделя, че е силно разтревожен и от една друга мода – масовото използване на хранителни добавки като средство за лечение. „Рекламират се мащабно всякакви чудесии, които едва ли не могат да се справят с всички заболявания. Това е много опасно, защото хората започват да се доверяват на неща, които не само че не им помагат, а и са скъпи. Харчат десетки левове за такива средства, които са лесно достъпни, а нямат никакво лечебно действие или поне не моментално. Трябва да се прилагат дълго време, за да имат някакъв ефект, което на практика обезсмисля техния прием. В повечето случаи пациентът се нуждае от бързо повлияване на състоянието. Лошото е, че силното популяризиране и широкото разпространение на тези хранителни добавки, обещанията за липса на странични ефекти, имагинерните им лечебни свойства неимоверно засилват тяхната употреба и изместват реалното лечение на съответните болести”, обезпокоен е специалистът.

Алергиите са изключително модерно заболяване

Страдащите от тях стават все повече, а възрастта на заболелите – все по-малка. Това се дължи на съвременния начин на живот – на храните, на разпространението на въглеродния двуокис, на дизела, на асфалта и на бетона, както сочат някои научни данни. „Преди, когато хората са живеели след природата, младият организъм е бил изложен дълго време на алергена, имунната система е била обучена да реагира правилно и да се справя с него. А сега, когато живеем в стерилна среда, организмът не е подготвен и състоянието хронифицира”, обяснява лекарят.

Сенната хрема е втората по разпространение алергична болест след бронхиалната астма. Заболяването се характеризира със силно сълзотечение, сърбеж в очите и носа, водниста хрема, замаяност, отпадналост, алергичните епизоди се активират по едно и също време на годината. Състоянието може много добре да се профилактира с хомеопатичното лекарство за алергичен ринит Ринитал, което значително намалява интензивността на симптомите. Добре е профилактиката да започне поне 6 седмици преди очаквания алергичен период с по 3 табл. дневно, а при остри оплаквания – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. на ден при възрастни и по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. дневно при деца. Препаратът може да се прилага дълго време и да се приема успоредно с традиционно изписваните антихистамини и кортикостероиди.

Практични съвети преди лятната почивка

Вирусните инфекции са чест натрапник по време на лятната ваканция. „Когато човек сменя климатичния и географския район, дори да не е много далеч от неговия, съветвам преди това да направи един пробиотичен курс, както и профилактичната програма с по 3 табл. дневно Инфлуцид в продължение на месец. Така вероятността да отиде там и да се сблъска с нов бактериален или вирусен фон, който да причини някакви оплаквания, е значително по-малка”, препоръчва д-р Тодоров. При пътуване пък всеки трябва да има в багажа си лекарства за температура, диария, гърло, хрема. А по време на почивката да се избягват съмнителни места за хранене, да се яде прясно приготвена и чиста храна, да се мият често ръцете.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.