НЗОК в преразход с над четвърт милиард

През 2017 г. здравната каса е застрашена от сериозен преразход от над 260 млн. лв. Това показват изчисленията на служебния финансов министър Кирил Ананиев, стана ясно в петък по време на представянето на анализ на здравния сектор у нас.

Заварихме хаос, никога в тази система не е имало такъв нормативен хаос, посочи служебният ресорен министър Илко Семерджиев, коментирайки наследството, оставено от Петър Москов и екипа му.

Направена е пълна ревизия на актуалните процеси в министерството и остава само подробно запознаване и с работата на разтрисания от скандали Фонд за лечение на деца.

За последните 18 месеца при управлението на Москов са били оспорени 31 нормативни акта на ведомството, свързани с медицинските дейности.

От 2015 г. досега в процедура по отмяна са 16 медицински стандарта, утвърдени са едва 9. Семерджиев определи като правна нула и въвеждането на пръстовия автентификатор в болниците.

През ограниченото време, с което разполага, екипът на Семерджиев ще се фокусира върху подзаконовите нормативни актове, за да се опита да въдвори ред там. Ще бъдат върнати на местата им уволнените директори на държавните болници “Св. Анна” и “Св. Иван Рилски”.

Автентификаторът си отива
Здравна карта заменя отпечатъка

Служебният ресорен министър Илко Семерджиев настоява електронна здравна карта да замени системата за пръстови отпечатъци в болниците. Следващата седмица всички страни, свързани с автентификатора, ще бъдат поканени на дискусия, за да се изработи обща позиция за премахване на отпечатъка – “за” или “против”. Картата може да се използва офлайн, съдържа повече данни и работи навсякъде. Пръстовият отпечатък ограничава и хората при пътуване, защото никъде в ЕС не се използва. Извадка на разходите на НЗОК показва, че той не само не е спестил пари, а е увеличил разходите на касата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Е как, авера на парцала бойко не е по-кадърен от бойко. Кое не са оставили ошушкано и в хаос след себе си крадливите герверски свине?

  2. Тоя започна предизборно и по поръчка да работи.Сложил началото при костов и до 2014г всички го спазват.За това всички изкаха реформа защото болниците крадяха а лекарите прибираха пари под масата.И тоя тъпак с това се хвали.Аз едва сега виждам малко ред а тоя за 5 дни почна разбутването.Как да му повярва човек.Явно се е готвил отдавна щом за5 дни почна да уволнява и назначава своите хора..

Отговорете